Методиката за прилагане на мерките 10, 11 и 214 остава без промяна

Остават изискванията от 2016 г.

13.03.2018 | Коментари: 12 | 27862 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Няма промяна в методиката за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“ и мярка 214 „Агроекологични плащания“.
 
 
Когато при проверка на място или административни проверки, извършвани от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция се установи, че за съответните парцели, пчелни семейства или животни не са спазени базовите изисквания, минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита, и изискванията по управление, плащанията за биологичните дейности се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от министъра на земеделието, храните и горите. Това е записано в наредбите за прилагане на мярка 10, мярка 11 и мярка 214.
 
Със заповеди № РД 09-233, № РД 09-234 и № РД 09-235 от 12 март 2017 г. на министъра на земеделието и храните е утвърдена методика по чл. 16 от Наредба № 7 от 2015 г., която се прилага за заявления за подпомагане, подадени през кампания 2016 за директни плащания. С настоящите заповеди се указва, че утвърдената методика ще се прилага и за заявленията за подпомагане по мярката, подадени през кампания 2017 г.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • До Господина/Госпожата под № 9
  15.03.2018, 17:07
  Дами и Господа, прочетох с внимание Вашето съобщение и виждам, че в него има неща които заслужават достойно внимание. Поради тази причина, смятам, че е необходимо да продължим дискусията относно това кое е био по природа, кое е био на хартия и това което е био, то как се доказва съгласно строгите правилата от направените анализи. От няколко дни се рових в сайта на Биологично земеделие към Министерството на земеделието и открих поредни бисери. Има нечувани и невиждани неща. Когато един човек който е в същината на био производството, когато някой знае кое и как се произвежда, той е наясно как може наистина продукцията в дадено направление да стане био, колко време е необходимо, например за едно трайно насаждение да стане биологично или пчелин от 800 пчелни семейства, дали те ще могат даже и за 10 години да сменят восъчните пити ... и тогава нещата коренно се преобръщат! Учудвам се как голяма част от "био" производителите получиха за много кратък срок Сертификат за био производство. В конкретния случай мен въобще не ме интересуват никакви Регламенти в тази посока, защото вече се видя, че след това съдът на Европейския съюз ги премахва поради тяхната нищожност. Интересно ми е при наличието на такива големи площи с орехи и лешници, даже за самата Европа, засадени в България и обявени като био, колко тона са изнесени в страните от ЕС. Колко тона био лешници България изнесе в чужбина? А колко тона от пчелния мед, който е бил придружен със Сертификат е върнат обратно (?..) в България, поради факта, че в него са открити остатъчни количества от препарати за растителна защита ..? Необходимо е информация! Ние всички трябва да знаем до къде стигнахме с лъгането за био информацията ...
 • Кой да преведа парите ..?
  14.03.2018, 18:34
  Кой и къде да преведе парите, а може би да взема и да метна 200 хиляди лева през оградата на пчелина на Ало-ало-ало ... ей Вий там от ..? А ..? На никой и лев вече няма да дам, просто нямам намерение да давам пари ..!
 • pcelar
  14.03.2018, 16:35
  ne si gubete vremeto s vaste prikazki prevedete parite edni i sisti nesta ot minalata godina
 • До разбирача
  14.03.2018, 8:57
  Това няма да стане, защото самите био производители няма да искат... и ще натискат... защото ще им лъснат кирливите ризи... И тия дето се правят на света вода ненапита и при тях ще лъснат разни неща и ще видиш как ще свиете опашка... защото тоя пчелар дето ти споделя по телефона, бас лова че третира срещу вароа с препарати, които ако не му оставят следи в меда, то във восъка 100 % има и не е баш био! Не се правете на светци! Всички сте един дол дренки! Българи!
 • Отвратен сте ...?
  13.03.2018, 20:07
  Господине, Госпожо от кое сте отвратен от това кое стана в областта на био производството или може би от факта, че аз категорично настоявам да се направи една цялостна проверка както на Сертифициращите фирми, които издадоха куп никому ненежни Сертификати за био производство или от това, че много малко от лицата които имат подписани Договори за био производство са покрили поне 1/100000 от необходимите критерии съгласно условията на Регламент 889/2008 година? От кое ..? Нека да се направят обстойни проверки от Държавните институции в Държавата и пари ще има. Пари ще има ..! Но ще трябва доста хора и да връщат пари ..! Съгласни ли сте ..? Аз, категорично ... ДА!
 • отвратен
  13.03.2018, 19:51
  До колегата разбирач от био еко и контролни органи... СОПРИ СЕ БЕ.. Вярвай ми никой не те чете. НЕ СЕ ХАБИ!
 • Къде са големите Европейски политици
  13.03.2018, 19:44
  Къде са големите Европейски политици, къде са нашите Евродепутати, които ни обясняваха и ни учеха какво са ценности, морал, достойнство, гражданско общество и бабината им трънкина? Къде са тия стожери на честността, законността и правовата държава? Защо се стигна до там, че още в самото начало бяха изхарчени неправемерно всички, абсолютно всички пари за биопроизводството? Защо ..? Защо сега всеки пита за пари, а не пита къде неправомерно отидоха тези пари ..? Защо ..? Защо никои не пита как и по какъв начин Сертифициращите фирми развата Сертификати за био проиводство без голяма част от уж био производителите да покриват и 1/100000 част от необходимете критерии? Защо ..? След като си мълчим не трябва да има и биоземеделие в България! Не трябва ..! Добре, че на 21 февруари т.г. в Пловдив по време на Пловдивския панаир Българската асоциация Биопродукти на конференцията „Биологичното земеделие в България направи едно обширно есе относно неправомерното крадене на български и евройпейски пари в тази насока. Нека поне на тях да им бъдем благодарни, че те поне ни показаха, че на този свят трябва да има и морал!
 • дали някои Държавен орган в България проверява истинността на издавани
  13.03.2018, 19:18
  От направена обстойна справка в масивите на Биологичното земеделие към Министерството на земеделието се откриват много интересни неща относно чина на пчеларстване, добивите на мед и пчелни продукти, датата от сключване на договор за биологично пчеларство и издаването на самият сертификат за биологично производство. Така например, съгласно сертификат с № 2-00265-2018 издаден на ЗП Моника Христова Лалева, жител на град Сливен е посочено, че същата има сключен Договор с Австрия Био Гаранти Клон България от 29.06.2015 г. и към 29.08.2017 г. е добила 250 кг пчелен мед и 150 кг (!...) пчелен восък. Не става ясно, как тези медосни пчели и то в този беден район на медоносна паша да дават толкова много пчелен восък, изхождайки от съотношението мед/пчелен восък, нещо което го няма абсолютно никъде по света! Тези добиви от пчелен восък отговорят ли на истината или са нещо нагодено в нечий интерес? Интересно дали някои Държавен орган в България проверява истинността на издаваните от сертифициращите фирми в България Сертификати? А между другото, в другите сертификати издадени от същата сертифицираща фирма също има подобни интересни неща.
 • Споделено снощи по телефона
  13.03.2018, 19:11
  Сноши един био пчелар сподели с мен, че от Сертифициращата фирма е идвал инспектора на пчелина. Аз го попитах, ама как така и то сега, по това време, какво може да види. Отговора беше кратък - този инспектор от сертифициращата фирма по традиция никога нито наднича в кошерите, нито гледа дали излитат пчели от кошерите, нищо, нищо ...; той има даже страх от пчелите! За него беше важно да напомни, че трябва в срок от една седмица да се плати за въпросната инспекция. Инспектора нито е взел проби от пчелен мед, нито от пчелен восък, нито прополис, нищо, нищо ..! Питам се, а защо инспектори от Министерството на земеделието не прави паралелни инспекции на био производителите и да се установява как се правят тези инспекции. Както е тръгнало, в скоро време балона ще пукне във връзка с издаваните на кило Сертификати за био производство. Никой да остава с впечатлението, че този кошмар с инспекциите е само в сектор пчеларство. Напротив, напротив ..! Пак наскоро, един био производител на плодове и зеленчуци заяви, че представители нито се интересуват дали лицето е третирало продукцията с препарати за растителна защита, дали се използват торове, никой не взема нито проби от почвата, нито от самата продукция .. Нищо, нищо не се прави ..! Инспектиращите се интересуват дали лицата ще внесат в скоро време съответните суми за инспекции; ако може и за две поредни години да се предплати ..! Сега нали разбирате защо голяма част от био производители за такъв кратък срок успяха да получат Сертификатите за био производството ...
 • Асан от село....
  13.03.2018, 17:36
  За гъски,патки и лешояди ще има ли парици? Че мисля да ги завъдя. Имам един излишен инкубатор. Моля за контакти на НПО което да преброи пиленцата в новия ареал на лешоядите около и вътре в сградата на МЗХ.
 • Асан от село....
  13.03.2018, 17:29
  Методика има, пари не........ Поредна нулева година. Иначе биото е приоритет..... Био пшеница и биопасища.... Да им приседнат дано...
 • Е браво
  13.03.2018, 17:21
  За 1 дка бадеми създадени 2016, 2017, 2018 взимаме по 35 лв, колкото и за дка зърно. Благодаря ви управляващи, на 27 съм и риших да се занимавам със земеделие и да създавам работни места, продукти с висока добавена стойност, но вие няма нужда от мен и хора като мен......герб ни погуби тотално

Последни новини