Биокомплекс „Моравско село“ е създаден през 2007 г. В полите на Пирин планина на площ от 14 дка е създаден един от първите комплекси за гости, с насоченост към биологичното производство, устойчивото земеделие и природосъобразния начин на живот. 
 
 
„Всичко започна на шега. Една мечта или едно желание за някакъв хотел, нещо да посрещаме гости“, разказа  за Фермер.БГ управителят и собственик на комплекса Здравка Смиленова и продължи: „В него имаме животни. Те са точно както в една къща на село – няколко кравички, теленца, магаренца, кончета, патета, кокошчици. Имаме също и рибарник с пъстърва и шаран. Останалата част е заета с място за развлечение, за хранене. И съвсем останалата част е със зеленчукови и плодни дървета“. 
 
 
Това, което не достига като продукти биохотела си набавя от биофермата, отново с име „Моравско село“, разположена край Кресна. 
„Там вече е голямата част от фермата. Продуктите се продават под марката „Моравско село“. Отново имаме стоманено-стъклени оранжерии, открити площи. Отглеждат се моркови, домати, чушки и какво ли не. Всичко, което е необходимо за една трапеза. За да може по този начин да задоволяваме потребностите на българските биоценители“, каза Смиленова.
 
Тя разказа, че преди няколко години биохотелът е получил престижното 6-о място в класацията на вестник „Таймс“ за най-добрите хотели на планетата.  
 
 
„Имаме един изцяло затворен кръг. Отпадъците от животните, т.е. оборския тор го връщаме във фермата, след което продуктите от цялата ферма минават през кухнята, като разделяме първо продуктите, които са най-екстра качество – те отиват за свежа консумация по магазините за нашите физически клиенти. Следващите отиват в кухнята – те биват преработвани през кухнята и това, което остава отива отново при животните“, обясни Здравка Смиленова. 
 
Животните в биофермата на „Моравско село“ са на свободна паша, а през зимата се дохранват с фураж, който също е собствено производство.  
 
 
„Най-важното е да има движение и да има енергия във всяка храна. Това е ценното на свободно движещите се кокошки, крави, че продуктите от тези животинки са от движещи се, където има енергия. Даже яйцата ги събираме по двора“, каза Смиленова и допълни, че има случаи, в които орлета слизат от Пирин и отмъкват по някое пиле. За тази цел в „Моравско село“, на различни места са поставени огледала, които да проблясват в очите на грабливите птици и да ги отблъскват от набезите им.  
 
В рибарника на биохотела има пъстърви и шаран, а също така и кошери, които произвеждат мед за собствени нужди. 
В оранжериите се отглеждат домати, краставици и други зеленчуци, които гостите на хотела могат да вкусят веднага след откъсването им. 
 
 
„Имаме дробилка, с която почистваме отпадъците от нашето стопанство. Покрай нас, в гората е пълно с клони, които са изоставени. По този начин се отопляваме. Почти сме минали на собствено захранване. Имаме изградена фотоволтаична система. Водата е от Пирин – гравитачно“, каза Смиленова. Водата се използва за напояване, за рибарника и животните.  
 
„Използваме даденостите от природата и отново връщаме към нея, каквото можем. Всеки намира себе си по много уникален начин. Всеки забравя за ограниченията, за Аз-ът, който е в нас. И всеки е свободен. Правим простички нещица“, заключи Здраавка Смиленова.