Над 5,5 млн. лв. са средствата за пчеларство за 2017 г.

Започна изложението „Пчеларство-Плевен 2018”

08.02.2018 | Коментари: 8 | 8075 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Предоставените средства за сектор „Пчеларство“  за миналата година са в размер на 5 653 926 лв. Това каза по време на 16-то международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2018” зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.
 
 
Тя припомни, че през 2017 г. започна да се прилага новата Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г., която е с бюджет от 4 758 663 лв. за всяка от трите години на изпълнението й.
 
В новата тригодишна програмата за първи път се финансира частично купуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед, като успешно стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство, обясни Вергиния Кръстева.
 
По думите й за четвърта поредна година пчеларите получиха подпомагане по държавна помощ от типа de minimis. За 2017 г. помощта беше в размер на 2 400 00 лв., изплатени на 4 348 пчелари, при ставка за едно пчелно семейство - 4,77 лв.
 
„Министерството на земеделието винаги е определяло пчеларството като значим, традиционен земеделски сектор, и го подпомага с всички възможни финансови инструменти, предвидени в европейското и националното законодателство“, заяви още Кръстева.
 
По време на изложението се представят 170 фирми, пчелари и организации от страната, както и от 22 държави от Европа и Азия. Презентират се последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, ветеринарните препарати и пчелни продукти.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • williamanderson
  11.02.2018, 15:56
  Добро утро. Аз съм Уилям Андерсън, който отговаря за международна агенция за финансиране на сянка, която помага на хората да получат дългосрочни заеми без гаранция. Нашата столица е 1000 000 евро и предлагаме заеми в размер на 2.5%. Ако сте   в нужда, моля свържете се с нас чрез нашия имейл адрес. Ние не таксуваме такси предварително. Благодаря. williamanderson96635341@hotmail.com
 • Спете спокойно
  09.02.2018, 17:50
  Както се разбра от дебатите в Плевен, Представител от Министерството на земеделието категорично заяви, че пари по Мярка 11 няма, нито през 2018 и 2019 година ще има. Тази година отново земеделските стопани ще трябва да подпишат Декларация, че са наясно, че ДФЗ няма да има паричен поток по мярка 11. И така, за 5-те години бенифициента по биологично пчеларство е платил на Сертифицираща фирма доста пари, по разбираеми причини, но дефакто той нищо не е взел, освен един гол Сертификат за био производство. През 2018 година Сертифициращите фирми, по разбираеми причини, отново и отново дигат таксите за инспекция, все пак бенифициента няма как да се откажа, освен да върне парите за 1-вата година, а те бяха по 35 евро на пчелно семейство. А между другото, за сведение на био пчеларите, Сертифициращите фирми в България се увеличават, видно от сайта на Министерството на земеделието. Всеки иска пари, но никой не пита, дали ние пчеларите имаме поне някакви приходи ...
 • Петко Симеонов
  09.02.2018, 17:42
  Петко Симеонов, Председател на българските био пчелари за пореден път не присъстваше на 16-тото Международно пчеларско изложение в Плевен. На думи Госпожина (сиреч несемеен мъж) е изключително силен, но трябва ли да каже нещо, да вземе дума, да се противопостави на управляващите, хоп и Госпожин Петко Симеонов изчезва. Може с часове да му звъните на телефона, но той нито вдига телефона, нито прави някакви изказвания. Е, нека ни така, нали това е един от нашите млади вождове!
 • Мишо Михайлов
  09.02.2018, 17:37
  их желал да знам с какво допринесе инж. Мишо Михайлов за българското пчеларство? С какво? Може би с това, че дрънка глупости, има достъп до Министерството на земеделието, с това, че миналата година заяви, че област Плевен въобще не става за био пчеларство! А може би с това, че този старец тласка хората към протести и да викат и да недоволстват пред прозорците на Министерския съвет, пред прозорците на Министерството на земеделието? Да е жив и здрав този старец, но нека да си пие хаповете за кръвно, за простата, да се наслаждава на старините, а не да се прави на Велик Пчелар и пчеларски вожд. До като има след пчеларите подобни ненаситни за власт вождове, пчеларството в България ще бъде в това окаяно състояние.
 • знаещ
  09.02.2018, 13:12
  Егати и пчеларството ,като най-големият му проблем е дали Мишо Михайлов ще е индиански вожд без индианци. Не обединението е проблемът.Проблемът е в отношението на институциите към сектора и най-вече от страна на МЗХ. Ако има положително и адекватно отношение от страна на институциите то и обединението ще дойде от само себе си Не ми се иска да съм прав но най-ретроградното отношение в ЕС към сектора има в България.Не ми се иска да давам за пример Словения но все пак тя е вече модел за света.Забележете 1 пчелар на 200 жители и разбира се зам.председател на Апимондия !!!!Няма институция в държавата която да не се грижи за сектора.Трябва да си отговорим и на въпроса как така една малка страна успя да извоюва да има Световен ден на пчелите и то с Резолюция на ООН и подкрепено от ФАО. Сега в момента словенското пчеларство осъществява проект за подкрепа на пчеларството на Бангладеш а ние къде сме-само приказки и глупости за цената на меда /демек захарта/, а не по същноста на въпросите И за накрая -пожелавам на Мишо да стане Президент на Апимондия и да обедини световното пчеларство по подобие на българското.
 • пчелар
  09.02.2018, 12:19
  „Министерството на земеделието винаги е определяло пчеларството като значим, традиционен земеделски сектор, и го подпомага с всички възможни финансови инструменти, предвидени в европейското и националното законодателство“, заяви още Кръстева Ясно колко е значимо щом като министъра не е благоволил да дойде да се запознае лично с проблемите в сектора да даде яснота какви са плановете за в бъдеще само е изпратил заместничка да отбие номера
 • Изказвания
  08.02.2018, 20:37
  От проведените изказвания имаше доста на тема свързани с биологичното пчеларство. За кампания 2018 и 2019 година пари по Мярка 11 парични средства няма и няма и от къде и да дойдат, всеки да се оправя по своему. От 12 януари т.г. влезе промени в Наредбата за идентификация за пчелните семейства и всички пчелни семейства, било биологчни, било конвенционални задължително трябва да бъдат идентифицирани с нови жълти табелки. Цената на една табелка варира от 0.35 до 1.50 лв. Цената е в зависимост от изработката на фирмата. Имаше големи дебати относно бъдещето на биологичното пчеларство в България, за районите на пчеларство където са разпологени био пчелините, цената на Сертифициране от страна на сертифициращите фирми ... Имаше много остри реплики от страна на недолни пчелари пристигнали от Силистра, Варна, Бургас, Сандански, Кюсдендил, Стара Загора, Ямбол, Видин, Русе ...Пчелари които не понесоха простотия по време на дабатите напусниха дебатите. Мишо Михайлов, който се вживяше на обеденител на българските пчалари мрънкаше и се опитваше да доказва колко много е направил за българското пчеларство, но видно от неговото мрънкане никои не му вярваше.
 • Хубаво, но ...
  08.02.2018, 20:16
  Хубаво, но в отличие от предишните години през тази година пчеларското изложение е доста скромно. По-малко изложители, по-малко хора, по-малък интерес. Минават хората, гледат, гледат, питат и до дотап. Никой няма пари, все пак изкупните цени на пчелния мед през 2017 година беше в пределите на 3.80-4.10 лв/кг. Нямаше почти никакви покупки нито на кошери, нито на восъчни основи. Имаше предлагане на биологичен восък и биологичен пчелен клей, но не беше достигната сделка.

Последни новини