Надбавката за младите фермери в Европа се увеличава от 25% на 50%

ЕС обяви по-лесни и по-ясни правила за субсидиите от 1 януари 2018 г.

13.12.2017 | Коментари: 9 | 42229 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС ще стане едновременно по-проста, по-модерна и по-малко бюрократична по силата на редица промени, които ще влязат в сила от 1 януари 2018 г., стана ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК).
 
 
Значителните подобрения на правилата на ЕС в областта на селското стопанство ще станат факт от началото на новата година, след като бяха приети от Съвета на министрите на земеделието и от Европейския парламент, като част от така наречения регламент "Омнибус".
 
Този регламент изменя финансовите правила, които уреждат изпълнението на бюджета на ЕС, а също и 15 секторни законодателни акта, включително и в областта на селското стопанство.
 
„Омнибус“-ът опростява и укрепва съществуващите правила на ЕС по широк кръг аспекти на селското стопанство от управлението на риска до подкрепата за младите земеделски стопани и е последната от поредица от мерки за опростяване и модернизация, прилагани от ЕК, посочва съобщението.
 
 
Комисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган приветства развитието на дискусията в европарламента и в съвета на министрите. По думите му, това проправя пътя към изпълнението на поредица от значителни мерки, които ще улеснят живота на земеделските стопани и на другите бенефициенти на ОСП.
 
Сферите, в които ще се усети опростяването на правилата, са финансовите инструменти, подобряването на инструментите за управление на риска и по-голямата гъвкавост за предоставянето на средства за активните земеделски производители.
 
„Искам да призная ролята и упоритата работа на докладчиците на ЕП и на естонското председателство, за да се гарантира, че тези мерки за опростяване ще бъдат на разположение на земеделските стопани от 1 януари 2018 г. Приемането на комюникето на ЕК за новата ОСП миналия месец е допълнително доказателство за нашия ангажимент да продължим с програмата за по-голямо и много необходимо опростяване на правилата за земеделските стопани и всички заинтересовани страни", коментира еврокомисарят Фил Хоган.
 
Регламентът „Омнибус“ предвижда редица ключови подобрения.
 
Едно от тях е по-силната подкрепа за земеделските производители във веригата на предлагането на храни. Новите правила ще включват клаузи за споделяне на стойността с фермерите, като те ще бъдат договаряни във всеки продуктов сектор. Фермерите получават правото да изискват писмени договори за това.
 
Ще бъдат опростени инструментите за управление на риска при подпомагането на земеделските стопани. Предвиден е конкретен инструмент за стабилизиране на доходите и за подобряване на осигурителните схеми на стопаните. Така ще стане възможно при неблагоприятни условия земеделските производители да получат компенсация в размер до 70% от загубите си в случаите, когато производството или доходите им са паднали с над 20%.
 
 
Предвиждат се и по-ясни правила за намеса на пазарите от страна на ЕК. Комисията ще може да действа по-бързо, за да се справи с пазарните неуспехи, без да е необходимо да използва мерки за публична интервенция.
 
Държавите-членки от своя страна ще могат да прилагат по-гъвкава политика за подкрепа на отделни сектори, които са от икономическо, социално или екологично значение, като използват доброволна обвързана подкрепа, дори когато тези сектори не са в криза.
 
Правилата за подпомагане на земеделските стопани ще станат по-ясни, особено при определянето на това кои са активните земеделски производители. Ще има и по-силни стимули за младите земеделски стопани. Допълнителните плащания за тях ще се увеличат от 25% на 50% и ще се гарантира правото на всички млади фермери да получат пълната петгодишна помощ.
 
Предвидени са и допълнителни мерки за опазване на околната среда, включително по-опростени правила за разнообразяване на културите. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Иванов
  14.12.2017, 14:32
  Стига глупости бе, сложете твърд таван на субсидиите, до 50 хил евро примерно и точка, край..... Селата си заминават, на три села е останал по един чорбаджия с 50-70-100 хил декара и 10 циганина му робуват, другото е избягало защото няма препитание. Господ да ги убий политиците.
 • До "Зс" под № 6
  14.12.2017, 13:44
  Господине, напълно Ви разбирам и напълно Ви съчувствам. Извод: не трябва да мълчим и не трябва да си затваряме очите. Просто трябва да уведомяваме ОЛАФ за тези безобразия, а също така и Европейските посолства акредетирани в София.
 • I az sum s vas
  14.12.2017, 10:10
  Nikoga da ne otvarqt veche takiva i podobni mqrki, te sa za lapachite. Parite trqbva da se davat kato direktni plashtaniq i da dostigat do nas, normalnite xora, koito sme zarobili i sebe si i semeistvata si v zemedelieto.
 • Зс
  14.12.2017, 6:46
  преди 20 години започнах да гледам крави бях на 20г във два програмни периода кандидатствах по различни програми правих проекти за по 1000лв и за 20г все не стигат пари да ме одобрят аз още съм фермер със малка ферма стова си гледам семейството няма да се опитвам повече защото само ми харчат трудно спечелените пари за проекти които дори не искат да четат аз нямам вуичо Владова дано всичките министри пукнат
 • htz180limited
  13.12.2017, 19:28
  Стига с тая мярка 6.1 бе.Стига и с мярка 12 и прочие. Аз когато кандидатствах преди 4 години по млад фермер , направих домати - скъп сорт ,капково , всичко както си му е реда.Вкарах едни 3000 лева , накрая на проекта пише - Отказ поради липса на средства по програмата. Причината да няма средства бе ,че проектите на животновъди с кал. червеи бяха с приоритет и всичик келеши които хвърлиха по едни найлон с лайна взеха парите ,а аз ядох дървото. Сега 4 години по-късно земеделието ми си върви ,а тия дето взеха пари по млад фермер до един не се занимават със земеделие.Парите са в коли и прочие. Млад фермер като всяко друго нещо в България се изкривява и е за такива дето гледат да завъртят някоя далавера.Няма земеделие ,няма нищо. Такива балъци като мен се блъскат по къра, вие ревете тука да ви дадат пари за схеми. Изобщо да не я отварят повече никога ви желая!
 • Хммм
  13.12.2017, 17:15
  Четете внимателно! Никъде не е уточнено дали става въпрос за младите земеделски стопани, подпомагани по линия на ПРСР (подмярка 6.1), или за тези, които получават допълнителните 25 % към СЕПП-а, по линия на директните плащания! Не знам за Вас, но аз лично съм склонен по-скоро да си мисля второто...
 • Петя
  13.12.2017, 16:52
  Пуснете мярка 6.1 а не само да ЗАЛЪГВАТЕ хората!!!!!
 • незнайко
  13.12.2017, 16:22
  В Европа ,може и да стане,но тук е Евразия!Тук командва ,ОЛИГАРХИЯТА!Тук,населението намалява.КОЛКО БРОЯ,ФАКТУРИ,ТРЯБВА ДА НАПИШЕ ,ЕДИН, ЗС,НА ЕДИН,ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР, С ЕГН И АДРЕС, ЗА ДА СИ ПОЛУЧИ,СУБСИДИЯТА?ВЪПРОС КЪМ,Г-Н ПОТРОШАНОВ И Г-Н ХОГАН?
 • metsanat
  13.12.2017, 15:45
  В ЕВРОПА да , в БГ ще я орежат съвсем до нула, щастие ще е и ако не се плати някаква глоба. Тази история ни е добре позната вече толкова години.

Последни новини