НАП: Върху всички субсидии, без изключение, се плаща данък

Стопаните могат да коригират декларациите си до 1 октомври

11.09.2018 | Коментари: 29 | 47386 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Точно преди една седмица от Националната агенция за приходите обявиха,че сумата от 120 млн. лв., получена като субсидии от земеделски производители в цялата страна, не е декларирана от 50 000 стопани. 
 
 
Това веднага отприщи недоволство и възмущение от страна на фермерите. В редакцията на Фермер.БГ получихме следното писмо: 
 
„Здравейте, имах обаждане от Националната агенция за приходите (НАП) за недекларирани данъци. Всяка година плащам данък върху парите от Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Не плащам данъци върху субсидиите за необлагодетелствани райони, Схемата за преразпределително плащане и Млади земеделски стопани. Данъкът, който плащам по СЕПП надвишава участието на държава в съответните субсидии.
 
През 2015 година Гърция се е опитала да наложи данъци върху европейските субсидии и е имало въпрос до Европейския парламент, на който е отговорил Фил Хоган. Той е отговорил, че върху парите, получени от ОСП от страна на Европейски съюз не се начисляват данъци и такси. От НАП искат данък върху всичко“.
 
За да стане ясна ситуацията, потърсихме за коментар говорителя на НАП Росен Бъчваров
 
„Всички субсидии, без изключение, подлежат на облагане. Българският Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) не диференцира субсидиите в зависимост от техния вид по отношение на това дали представляват облагаем доход или не за целите на данъка. Върху субсидиите не се дължат осигурителни вноски, но данък върху доходите на физическите лица или едноличните търговци се дължи за всеки вид субсидия. Това е предмет на българското законодателство и не може да се прави сравнение с други държави членки на Европейския съюз“, каза Бъчваров. 
 
Тези обяснения са написани в специалната брошура, която НАП разпространява, за да запознае фермерите с данъчното облагане и задължителните осигурителни вноски на земеделските стопани. 
 
„Очаквахме негативна  реакция, но субсидиите без всякакво съмнение подлежат на облагане“, посочи Бъчваров.  
 
 
Сумата от 120 млн. лв. е на земеделските стопани, които изобщо не са подали декларации. Има и такива, които са, но това, което са декларирали е по-малко от изплатената субсидия. 
 
„Тази година за първи път получихме данните от Държавен фонд „Земеделие“  в техния обобщен вид. Досега сме водили само разговори, но това беше предизвикателно от гледна точка на технологии, обединяване на информации и т.н.  По тази причина едва сега ги имаме в пълна цялост. Иначе и минали години в Хасково, в Кърджали са правени подобни кампании конкретно насочени към субсидиите на земеделските производители“, обясни говорителят на приходната агенция. 
 
Според закона земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. 
Офисите на НАП имат готовност да дадат информация, а консултация по въпроса може да се получи и на телефон 0700 18 700.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Антилакомото
  14.09.2018, 14:32
  До joro75 Прав сте. Венци лакомото беше подсъдим по много обвинения и какво от това? Плати си и стана зависим. А сега тика каруцата на Пора.Дори сегашният зам.-министър доцента също беше подсъдим, но какво от това? Шарко-парко. И той неЗАВИСИМ.И какво от това?? Плюс и ще разберат всички, че правото е на Ваша страна.
 • Виктор
  13.09.2018, 22:46
  Декларирал съм всички доходи и субсидии,платил съм данъка в срок и имам писмо.Как да го разбирам?
 • fermerche
  13.09.2018, 16:52
  НАП иска данък върху субсидията на земеделците... А защо НАП НЕ сложи данък върху " субсидиите на ПАРТИИТЕ " в България ....
 • МУНЧО
  13.09.2018, 8:42
  НАП защо чак сега "бият барабана", че субсидиите са облагаем доход?! От кога се (раз)дават субсидии в БГ?! Опрели са до измъчените 20лв. данък на бай Кольо Пърта от Пишурка, който не може да си позволи счетоводител!!!
 • sharko
  12.09.2018, 23:45
  КОЛЕГИ МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ Е ЖАЛБА ДО ЕК И ВСИЧКИ МАШИНИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НЕ ТРЯБВА ДА УНИЩОЖАВАТ РОДНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ
 • 008
  12.09.2018, 21:42
  Това го проверих още като Педерянков наложи данъка, има решение на съда на ЕС по подобен казус - потвърждават, че субсидиите трябва да се изплащат без никакви удръжки и такси и нашите управляващи говеда го правят това. Но тънкия момент е, че после искат тези суми да се включат в данъчната основа и съдът на ЕС е решил, че може. Нищо няма стане по тази линия. Който обаче иска да ги съди, може да го направи заради изискването да си регистриран ЗП (да им плащаш осигуровки) за да получаваш субсидии - тук са в голямо нарушение на основен европейски регламент, но естествено разчитат, че никой янма да ги съди - на големите им е все тая, малките нямат тези възможности.
 • dpp
  12.09.2018, 19:26
  hayduti bessramnici
 • незнайко
  12.09.2018, 14:44
  На 16 септември има насрочен протест от 12ч пред Народното Събрание срещу Тиквеното правителство.Моделът в България "Болен, Здрав носи" трябва да се промени.Хората масово бягат от България , капиталите също.Нужна е промяна,това не се търпи.Браншовите съюзи ,Дунавски Овощари,не знам си какви малинари не вършат никаква работа,в полза на малкия семеен бизнес.Имат някакви заигравки с властта и до там.
 • dalgiatet
  12.09.2018, 13:07
  А защо ромите който получават помощи не плащат и те данък? Нали живеем в една страна.
 • pokemonite
  12.09.2018, 11:44
  Вчера гледах новини поради висок бюджет щели да вдигат заплатите на администрацията ето от къде ще дойдат те вече са ги нагласили тези пари.
 • Земекоп
  12.09.2018, 11:06
  Най добре да запалим централното управление на НАП заедно с всички малоумни Директори вътре. Так безумието ще спре тези са толкова самодоволни ,че не признават нищо. Пълни тъпаци които не могат да тълкуват европейските закони а само изпълняват заповеди от господаря си.
 • s34
  12.09.2018, 10:56
  Кога ще организираме протест, защото това е прекалено!???Ако си мълчим нищо няма да се промени.Къде е морала на нашите управляващи и как биха ни обяснили този ход и изнудване на земеделците. Десятък е много за нашия непосилен труд. Аз не ходя на море, аз не почивам и субсидията ми е единствения стимул. Тя ми е дадена от ЕС и моята държава няма никакъв дял в това. Как ще се оправдаят? Само в България е това. В Румъния няма данъци върху субсидиите, в Гърция няма , никъде другаде не са така нагли. Това е най- важния въпрос за българските фермери и ние трябва да се противопоставим твърдо на това безобразие. Това не е сектор за подигравка. Да се вдигнем и да им покажем, че това не става. Прочетохте:"в Гърция се опитали" . Е опитват се и тук. ЩЕ ПОЗВОЛИТЕ ЛИ< УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И ЖИВОТНОВЪДИ САМО НИЕ ОТ ЦЕЛИЯ ЕС ДА ПЛАЩАМЕ ДЕСЯТЪК?
 • зп
  12.09.2018, 9:08
  един ако плати и всичко приключва. на всеки друг който се противопостави на този данък ще му бъде отговорено нап "ние вече имаме такава практика". затова НЕ ПЛАЩАЙТЕ !!!
 • Niki_tashev
  12.09.2018, 8:45
  Само за 2017или и назад
 • Иго
  12.09.2018, 8:45
  Нищо не внасяйте да си гледат манговците с техните парички.
 • Ущетен
  11.09.2018, 23:51
  То едно земеделие остана , и малко работещи, след време като няма земеделци щото ще им писне да ограбват това което им се дава като помощ , мангалите ще пълнят хазната и ще хранят малкото българи които ще останат и Нап ще има големи заплати. Ха , ха , ха. Уродлива държава
 • Натопорчен
  11.09.2018, 23:30
  Тия "умници" от НАП си вкараха автогол, като предизвикват земеделските производители да си потърсят правата и след това ще се наложи да връщат пари на тези които чинно са си декларирали субсидиите като приходи. Лакомия г.з на Боцко за прилапване на десятък от евросубсидиите ще сере кръв
 • Бивш служител на ДФЗ
  11.09.2018, 22:49
  Това го говоря от 2004 г. Питахме няколко пъти ЕК. Ясно е, че не трябва да се облагат. Причината дори не е друга каквато си мислите. Няма регламент, който да казва да не се облагат. Има регламент, който казва колко дава ЕС и колко националния бюджет в субсидита на всички. Не само на ЗП. Чрез налагане на данък върху субсидия, реално се намалява участието на националния бюджет. Което нарушава принципа на пропорционалност. Леко казано е незаконно. Не трябва само земеделци. Всички трябва да скочат. За всички програми. Защото парите далеч не са само тези, които са написани в един от коментарите.
 • 0рчо
  11.09.2018, 22:37
  Колеги вместо да купим на децата си дрехи и учебници ние трябва да дадем десятък от приходите си за циганите и за комисионни за магистралите.В коя нормална държава земеделците внасят данък на субсидиите? В коя нормална държава се сменят правилата толкова често? А пробите и грешките? Е стига де!!!!!! Колеги предлагайте дата да ходим пред министерство на финансите. Мисля че около 16 ти този месец е добре...
 • Птицевъд
  11.09.2018, 20:27
  Щом европейското законодателство противоречи на вътрешното се прилага Европейското. Правото е на наша страна колеги, но на НАП така им харесва и си прилагат , каквото им изнася. Лошото е че трябва да водим дела и жалим , което е средства и време. Колективен иск срещу държавата за не спазване на европейски регламенти и какво е вменил законодателя да спазват държавите членки. Щом в Европа не плащат данък на Европейски субсидии, то в България трябва да се прилага същото, като при другите държави членки.
 • joro75
  11.09.2018, 17:22
  Значи ЕС ни дава едни пари за да се инвестира в земеделието, а нашите умници облагат тия пари с данък.За какво отива взетия данък никой не знае.Най вероятно отива за социални помощи на така наречените роми. Излиза че ЕС дава пари не за земеделие а за ромите. А може и да отиват за депутатски мерцедеси знам ли...? А защо тия пари дето ги вземат от земеделците не отидоха за борба с градушките или някоя друга сфера свързана със земеделието? И защо когато им изнася на нашите управници се оправдават с европейското законодателство, но когато то казва че не трябва да се облагат субсидиите с данък те гледат българското което казвало че всички субсидии се облагат с данък...??? Що ли....???А защо нашите така нарече земеделски асоциации мълчат по въпроса....? Що ли...? Къде е другаря Венци Върбанов да изкаже мнение по въпроса?
 • pokemonite
  11.09.2018, 17:09
  Кеде е НОКА сега пак ще чакаме да ни ударят като наредба 3. Действайте и излизайте със становище вас вече ви слушат.
 • cecko96_1
  11.09.2018, 16:57
  Дали партиите плащат данаци върху субсидиите които получават? И защо не върнат данаците на тия зп които са ги внасяли до сега.Мръсна държава само в българия облагат помощите с данаци!Защо не направят таван за олагане над 60000евро да се облагат под тази сума да бъдат освободени от данаци. Кажете ми кои бизнес декларира 40% от оборота си като печалба КОЯТО ДА БЪДЕ ОБЛОЖЕНА С ДАНЪК НЯМА ТАКЪВ САМО ЗП. дянков ни докара на това дереже но все пак партията която прие да обложи така зп е герб.
 • pokemonite
  11.09.2018, 16:50
  Писах на ОЛАФ защото това си е измама и то голяма с европейски средства.
 • pokemonite
  11.09.2018, 16:49
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Дичко
  11.09.2018, 16:32
  А какво правим когато не ни е изплатено и чакаме извън допустимите срокове,би трябвало да си удържат от неизплатените ни средства така ще е по справедливо и служителите от ДФЗ да не получават премии и заплати за това
 • elaka_37
  11.09.2018, 16:30
  Ние за ред по-малки неща скачахме на протести, но сега трябва да довършим започнатото и да изметем грабителите на народа от парламента. Давайте да се организираме и да започваме стачки и протести. Вече не се издържа!!!
 • pokemonite
  11.09.2018, 16:23
  Значи до колкото разбирам ние взимаме от ЕС 2 400 000 000 а трябва да внесем вноска от 400 000 000 еми като ни вземете 10 процента доход под формата на данък ето ти 240 милиона за вноската а да не говорим че над 75% от сусидиите са европеиски и становището на ЕС е да не се облагат с данъци. Скъпи колеги и асоцииации ходихме и ревахме за 3 лева деминимис пред министерски съвет и си тръгнаха 2 ма заместник министри сега излиза че искат да ни вземат 10% на всичко което са дали от ЕС което е пъти повече от тези 3 лева на глава. САБИРАЙТЕ КВО И ЩО декларира и чертае и пред МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ да видим дали ще искат данък върху ВСИЧКИ Субсидии като им настръхнат местенцата. Времената се промениха тези хора забравиха че освен телефони и телевизори най важна и на първо място е храната и хората които все още я пройзвеждат. Гърците им го припомнят на техните всяка година.
 • 2345
  11.09.2018, 16:11
  ДЬРЖАВТА ИСКА ДА ПЬЛНИ ХАЗНАТА НА ГЬРБА НА ЗП-ТАТА ЕВРОПА ДАВА БГ ОГРАБВА ...

Последни новини