Не чупим зърнени рекорди, но изгледите са добри

Вижте какво отговориха наши читатели

12.09.2018 | Коментари: 0 | 2443 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Реколтата от пшеница в Добричка област е прибрана при добри показатели, въпреки малко по-ниските добиви в сравнение с мината година, както в цялата страна. Считаме, че ще имаме добра реколта от зърно. Цената, освен това, в България се повиши. Това коментира Стелиян Стоянов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители – Генерал Тошево.
 
 
Пред Фокус той коментира, че цената на пшеницата се е повишила, заради търсенето на хлебна пшеница, но и заради проблеми като цяло в запасите в световен мащаб. 
 
Въпреки че не чупим зърнени рекорди с реколтата от пшеница както през 2017 г. по данни на МЗХГ, очакванията за тази стопанска година също са добри. Наскоро МЗХГ излезе с данни, че като теглим чертата реколтата от пшеница тази година е 5,4 млн. тона. Изкупните цени пък са по-високи с 25 процента.
 
Припомняме, че през 2017 г. ресордното ведомство излезе с данни, че реколтата от пшеница е рекордно висока и е между 5,85 и 5,95 милиона тона. Реколтата беше и по-добра от 2016 г. когато производството на пшеница беше 5,66 милиона тона.
Ето какво отговориха читателите на Фермер.БГ на въпроса: Как бихте оценили реколта 2018 до момента?
 
 
От над 2100 гласували в нашата специална анкета, 4.03% от нашите читатели са отговорили, че тяхната реколта от пшеница се е провалила заради климатичните условия, а 1.78% са посочили, че добивите и реколтата им е добра тази година.
 
47.54% са отговорили, че очакват недобри добиви от слънчогледа заради климатичните условия. 2.44% чакат добри добиви от слънчогледа.
 
34.05% пък са в очакване на добри добиви от царевица. Само 1.26% смятат, че ще имат недобри добиви от царевицата.
 
6 на сто от нашите читатели са в очакване на недобри добиви от всички култури, докато 2.34% са отговорили, че очакванията им са за добри добиви от всичките им отглеждани култури.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини