Нова система ще следи всяка кутия с цигари

Track and trace системата ще бъде въведена от май 2019 г.

13.03.2018 | Коментари: 0 | 6555 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Нова система ще следи всяка кутия с цигари. Track and trace системата ще се бори с контрабандата.
 
 
Пътят на нелегалния износ тръгва от България и завършва най-често в Германия и Великобритания. От месец май 2019 г. всяка кутия цигари ще се следи по интернет и ще има свой „паспорт“. 
 
По данни на властите става ясно, че 2/3 от заловените цигари всъщност са легално произведени, но нелегално изнесени. От началото на годината обаче има бум на заловени контрабандни цигари. 31 милиона къса само за първите два месеца. За цялата минала година са заловени 38 милиона къса. Най-новата тенденция в контрабандата са нелегално изнесени цигари с легален български бандерол, съобщиха от Нова ТВ.
 
„Целта е те да бъдат продадени в други страни на Европейския съюз, където цените се по-високи”, коментира служител на Агенция „Митници”.
 
Нелегалният пазар според Центъра за изследване на демокрацията е нанесъл щети в размер на 4,83 млрд. лева за периода 2009-2014. Приходите от контрабандата пък ползват за финансиране на престъпни групи.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини