Нови указания за ползването на земеделските земи

Министър Румен Порожанов подписа заповед за процедурите и сроковете за създаване на масиви за ползване

09.08.2018 | Коментари: 7 | 29397 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов одобри със своя заповед Указания за прилагане на два от новите членове на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).
 
 
Документът от десет страници разписва всички процедури и срокове за внасяне на декларации в общинските служби по земеделие, както и за създаване на масиви за ползване на земеделски земи. Заповедта на министъра урежда прилагането на два члена от Закона – член 37б и 37в.
 
Ако собствениците и особено тези от тях, които обработват лично земите си и ги заявяват за подпомагане, не подадат декларация за ползването, имотите за които не са сключени договори за наем или аренда ще се включат в процедурата за създаване на масиви за ползване, като т.нар. имоти - бели петна.
 
За целта се публикуват съобщения на интернет страницата на МЗХГ и на областните дирекции „Земеделие“, както и обяви на видни места в кметствата, общините, областните администрации и местния печат. Декларациите за начина, по който ще се използва имотът през следващата стопанска година, се подават в срок до 31 юли, гласят Указанията.
 
Всеки от съсобствениците може да подаде декларация, като всички останали съсобственици в имота могат да се ползват от нея. Ако собственик не желае някой от имотите му да се включва в масиви за ползване, той трябва изрично да посочи това в декларацията си.
 
Службите по земеделие няма да се занимават със споровете кой от два или повече договора за ползване на един и същи имот е действителен за съответната стопанска година. Това ще се решава от съсобствениците, а ако те не могат да се разберат, ще трябва да се обърнат към компетентен съд.
 
 
Общинските служби по земеделие трябва в срок до 1 август да изготвят предварителни регистри на имотите, които трябва да бъдат включени в процедурата за създаване на масиви за ползване. В срок до 20 август местни комисии с участие на кметовете и службите по земеделие определят върху копие от кадастралната карта територията, върху която са създадени масиви за ползване и техните граници.
 
Споразуменията за ползване на масивите се сключват в срок до 30 август по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите. За стопаните е важно да знаят, имотите, които са декларирани за ползване в реални граници, както и имотите с траен начин на ползване - пасища, мери, ливади, не се включват в процедурата за създаване на масиви за ползване.
 
Общинската служба по земеделие в срок до 25 август публикува обява да изготвените регистър и карта на ползването в кметството и в сградата на службата. Обявата се публикува и на интернет страницата на общината и на съответната областна служба „Земеделие".
Промени в проектите на регистъра и картата могат да се правят в срок до 30 август по инициатива на комисията или на заинтересуваните лица.
 
В срок до 1 октомври директорът на областната дирекция „Земеделие" издава заповед, с която одобрява сключеното споразумение за масивите за ползване, като до 10 октомври те трябва да бъдат обявени в кметството, в сградата на общинската служба по земеделие и на интернет страниците им.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • proba
  10.08.2018, 21:55
  До osz: От ЗСПЗЗ § 2ж. "Масив за ползване"... При необходимост се взема предвид актуалният начин на трайно ползване от цифровата орто фото карта. Тоя параграф на Закона не прилагате ли в ОСЗ?
 • Ники
  10.08.2018, 18:40
  А не може ли без тези бели петна. Защо трябва някои да ми се разпорежда със собственоста. Това не е ли подсъдимо г-н Министър?
 • Ники
  10.08.2018, 18:39
  А не може ли без тези бели петна. Защо трябва някои да ми се разпорежда със собственоста. Това не е ли подсъдимо г-н Министър?
 • osz
  10.08.2018, 11:46
  ИЗКЛЮЧВАТ СЕ ОТ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ОБРАБОТВАЕМИ ЗЕМИ!!! Правете разлика! За тях се правят отделни споразумения - отделно за ПМЛ, отделно за трайни... А че манджата с НТП-тата на имотите е пълна - това е отделна тема...
 • proba
  09.08.2018, 23:36
  Хм, ще видя пак ЗСПЗЗ, но мисля че тия инструкции са само за ОЗ. Сроковете за заявления за ПМЛ, са до края на октомври. А идеята за жалба до ЕК е много добра. Ще я запомня. Преди това ще искам писмен отговор от Министъра. Пусто много трудно се пише писмо до МЗХ... Орязали са всякакви възможности за комуникация и неудобни въпроси!
 • до Мяууууу
  09.08.2018, 19:25
  За да има повече пари за зърнарите. Като не можеш да направиш масив за пасища, мери, овощни градини и лозя, а зърнарите могат, очевидно те ще лапнат субсидийката и за белите петна платени на тънко. Няма компетентни хора и такива които не се страхуват, че ще ги отрежат от субсидии и спукат от проверки, да информират европейската комисия за защита на конкуренцията и тя ще въведе и по този въпрос ред
 • мяууууу
  09.08.2018, 18:18
  Само не мога да разбера защо пасищата, мерите и ливадите се изключват от споразуменията ?????

Последни новини