Нови винени сортове навлизат в България - Сира, Каберне фран, Пино ноар

Празнуваме Трифон Зарезан, Ден на лозаря, градинаря и винаря

14.02.2018 | Коментари: 1 | 5601 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Днес е българският народен празник Трифон Зарезан - Ден на лозаря, градинаря и винаря, на него се отдава чест на Свети Трифон и се извършва пролетното зарязване  - първият стопански процес в годишния цикъл на обработката на лозята.
 
 
Топлата зима няма да навреди на лозовите масиви, тъй като растенията все още не са активни в този период на годината, коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната лозаро-винарска камара в България Радослав Радев.
 
За реколтата през 2018 г. е важно какво ще бъде времето през останалите три сезона - пролетта, лятото и есента. Всички в лозаро-винарския бранш вярват и се надяват годината да е добра.
 
„Всъщност това е смисълът на празника Трифон Зарезан. Символичното зарязване на лозята се прави, когато започва техният нов жизнен цикъл“, отбеляза председателят на камарата.
 
Продължава процесът на замяна на старите сортове лозя с нови, обновяването на масивите. Това е част от естественото развитие на стопанствата в сектора.
 
„Доста нови сортове се засаждат в България, които традиционно не са присъствали тук, например, преди 50 години. По същия начин преди много години голяма част от местните сортове са били заменени с международни като Каберне, Мерло, Шардоне, Совиньон блан“, каза Радев.
 
Източник: НСИ
 
В процеса на обновяването на лозовите насаждения сега се създават много масиви с не особено разпространени преди сортове в България.
 
Такива са, например, Сира, Каберне фран, Пино ноар. „Факт е, че голяма част от тях са сравнително млади лозя и те тепърва ще достигат потенциала на своето развитие. Но резултатите са много обнадеждаващи от гледна точка на вината, които се получават от тях. Така че тези сортове успешно намират мястото си на българска почва“, коментира Радослав Радев.
 
Лозарите нямат никакви съмнения, че климатичните промени влияят силно върху техния сектор. „Вече е почти немислимо, например, да бъде изградено ново лозе без капково напояване към него – нещо изключително важно с оглед на дългите периоди на засушаване и високи температури“, подчерта председателят на камарата.
 
Затова лозарите трябва да бъдат много гъвкави и в крак с последните технически достижения на лозарството и на агротехниката като цяло.
 
В епохата на интернет си пробива път идеята за използване на QR кодове (Quick Response – в превод Бърза реакция) за виното, които се четат през камерата на смартфона. Тази идея за първи път беше развита по време на Световния конгрес по лозата и виното, който се проведе миналата година в България.
 
 
„QR кодът е нещо изключително полезно, защото ще даде възможност на потребителя много бързо да получи богата информация за продукта, който купува. Много добра идея! Въпрос на време е това да стане факт не само в България. Вече се използва за много други продукти“, обясни Радев. 
 
По думите му, зад една бутилка вино стоят много интересни неща, които всеки любопитен човек ще иска да научи - за производител, за района, където са лозята, за интересните истории там. Много информация може да бъде събрана зад QR  кода, а почитателите на виното стават все по-любопитни към света хора.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • william
    14.02.2018, 12:14
    Добро утро. Аз съм Уилям Андерсън, който отговаря за международна агенция за финансиране на сянка, която помага на хората да получат дългосрочни заеми без гаранция. Нашата столица е 1000 000 евро и предлагаме заеми в размер на 2.5%. Ако сте в нужда, моля свържете се с нас чрез нашия имейл адрес. Ние не таксуваме такси предварително. Благодаря. williamanderson96635341@hotmail.com

Последни новини