Новите постижения на науката на Агра в Пловдив

Институт по криобология и хранителни технологии ще покаже уникална за Европа разработка

07.02.2018 | Коментари: 0 | 5646 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Иновативни разработки за здравословно хранене ще представят и научни институти в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“ от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив. 
 
Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти. 
 
Дебют правят и два продукта на Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини. 
 
Още вкусни и полезни допълнение към диетичното меню може да се намерят сред екопродуктите, които ще бъдат демонстрирани във „Фудтех“ и в Специализираната изложба „БиоАгра“.  Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия“. 
 
Храни и напитки, които доскоро бяха зачерквани от диетите, вече може да разнообразят менюто, тъй като техните модерни варианти са с малко калории и без  глутен. Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини, са сред изненадите на Международната изложба за хранителната индустрия  „Фудтех 2018“. Те са направени от царевица, вирееща в  екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар. 
 
На изложбата ще бъдат презентирани лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай, показващи, че и сладкишите може да са здравословни. Ново поколение био енергийни напитки съчетава  растения с доказани  благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм)  и семена от чия. Ще има студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.
 
В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена от проф. д-р Димитър Памуков,  е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект. 
 
Веднага след откриването на „Фудтех 2018“  ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“, организиран от Националния омбудсман, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
 
Посетителите ще имат възможност да открият подходящи вина и алкохолни напитки, с които да комбинират любимите си храни, на изложбата „Винария 2018“. Тя, заедно с „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ създава неповторимата атмосфера в Града на виното и деликатесите, който отново ще събере десетки хиляди ценители на кулинарията и енологията. Гостите ще видят и новото изложение „Дибла – идеи  и продукти за интериора“.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини