Ново двайсет: Що е то „истински фермер“?

В ОСП след 2020 г. фалшивите фермери ще бъдат пресявани

13.09.2018 | Коментари: 5 | 9918 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
В Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. ще има по-голям контрол за разграничаване и пресяване на фалшивите от истинските фермери. Това става ясно от предложение на Европейската комисия (ЕК) за промяна в дефицинията „активен фермер“. 
 
 
В новия програмен период преди характеризиране като земеделци, фермерите ще трябва да се сблъскат с понятието „истински фермер“. Все още не е ясно по какви признаци и кои ще бъдат признавани като такива, но по този начин ЕК ще се опита да стопира точенето на европейско финансиране, което и на нас не ни е чуждо, сещайки се за схеми с тикви, зайци, калифорнийски червеи, наемане на пасища и ливади от хора без животни и т.н.
 
Що е то обаче „истински фермер“ никой не знае. Именно сложният брюкселски език бе и един от поводите за провеждане на работно заседание на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, ротационен домакин на който беше Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
[news]
В рамките на форума стана ясно, че браншовите организации, заедно с администрацията в ресорното ведомство ще предложат точно определение за понятието, базирайки се на икономическа логика. Костадин Костадинов, председател на НАЗ коментира пред Фермер.БГ как той разбира новото понятие.
 
„Това е една дефиниция, изцяло нова, която трябва да почнем от самото начало. Какво значи едно жизненоспособно стопанство, например? Трябва да измислим какво значи едно такова стопанство в България. Ние искаме да сме жизненоспособно стопанство, а не социално стопанство, което да разчита само на подпомагане. Тези срещи и този дебат е предимно затова – да си изясним новите неща. В момента за първи път получихме информация от МЗХГ какво е работено през тези 3 месец, какво е договорено в Брюксел. Няма нищо конкретно и ясно за момента“.
 
В момента НАЗ прави информационни срещи в цялата страна. Асоциацията е започнала от Южна България, а сега продължава и в Северна България, съвместно с Институт за агростратегии и иновации.
 
„Искаме този брюкселски език да стане достъпен за повече хора и да го преведем, защото самата тематика е доста сложна. От Брюксел са заложили някакви изисквания, които не са разписани какво точно искат и значат. Очаква се в края на месец септември да излезе доклад, в който да пише точно какво трябва да представлява стратегическия план. Има много нови неща, които никой не ги разбира“, обясни Костадинов.
 
По думите му в момента има сближаване на позициите на страните-членки. Всички те са озрели, че не искат орязване на бюджета. 
 
„Освен общата позиция за неорязване на бюджета обаче има и различия. Например, нашата позиция е да има обвързано производство и преходна национална помощ, но дали ще стане… не се знае. Германия, например – не иска. А тя е страна-донор, като Франция и тяхното мнение се чува доста повече от нашето“.
 
Материалът е изготвен в рамките на кампанията "ОСП работи за нас!" - Информационно действие, съфинансирано от Европейския Съюз. Вижте повече на cap4us.fermer.bg.
 
Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Todor Velikov
  15.09.2018, 0:38
  Фиктивния фермер е любим, защото плаща рушвет. Фиктивния дървопреаботвател обявява 25 работни места за пелетно цехче с капацитет 300кг/час (при реални 3 -ма), така взема точки, гушва субсидията и бяга, а реалните с капацитет 1000-1500 кг/час с 10 души реални ще пият студена вода.
 • Истина
  13.09.2018, 12:28
  Който пряко се занимава, изхранва със селско стопанско производство!!! Дано Брюксел ги вкара в пътя, защото за нашите управници земеделски производители са мафиотите, които си перат и препират парите чрез земеделие, а младите фермери са на морето, а бабите им на полето, да спрат финансиране на големите, след като са кадърни да наемат толкова работници, те са конкурентно способни, да ги оставят на пазарен принцип, те не се нуждаят от подпомагане, за да сменят всяка година джиповете, и още и още много подобни безумства!!!
 • ПавелИлиев
  13.09.2018, 12:16
  Нека господа управниците да направят една равносметка колко деца и внуци на фермери станаха „млади фермери”.
 • Прецакан
  13.09.2018, 11:54
  Истинските фермери ставаме като афтохтонните породи. НА ИЗЧЕЗВАНЕ СА. И имат нужда от допълнително подпомагане, но правителството нехае за тях.
 • ok
  13.09.2018, 10:59
  Неистинските фермери ги създаде МЗХГ и ДФЗ - никакъв контрол няма...

Последни новини