От първо лице: Огромен е пазарът в Германия за наши плодове и зеленчуци

Три български браншови съюза се представиха на световното изложение Fruit Logistica в Берлин

09.02.2018 | Коментари: 10 | 17735 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Пазарът в Германия предоставя огромни възможности за реализация на български плодове и зеленчуци.
 
 
Представителите на три български браншови съюза установиха това по време на тридневното световно изложение Fruit Logistica в Берлин, което завършва днес, 9 февруари. 
 
В авторитетния форум участваха председателят на Добруджанския съюз на овощарите Димитричка Търпанова, председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кунчев и Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари.
 
 
Нашите производители се представиха на националния щанд на България, финансиран от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
„Осъществихме ценни контакти с търговци. Имаме много добро представяне. Изложението е огромно. Ориентирано е предимно към фреш маркет, преработка, съхранение и реализация на продукцията. Като цяло сме много доволни“, каза пред Фермер.БГ Димитричка Търпанова. Тя подчерта, че трите браншови съюза виждат голям потенциал в германския пазар.
 
„Имахме много срещи. Ние сме доволни от възможностите, които изложението ни даде. От тези срещи, които направихме, една да даде резултат, ще бъде много добре. Все пак за нас това са първи стъпки, първи опити да влезе браншът на този пазар“, обясни председателят на Добруджанския съюз на овощарите.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • gnanitova
  12.02.2018, 13:59
  Здравейте на всички фермери. Обръщам ви внимание, че получих финансова подкрепа в контекста на междубанково партньорство между банката в Тихоокеанския басейн и FIBANK по споразумение за сътрудничество между двете банки.   това междубанково сътрудничество ми позволи да получа финансиране от 800 000 евро за моите агропромишлени проекти, което е фаза на реализация. Бих искал да споделя тази възможност с вас за всичките ви потребности от по-обезпокоително финансиране, посетено от сайта на тази банка. www.bank-pacific.com имейл: info@bank-pacific.com благодаря на всички
 • незнайко
  11.02.2018, 20:38
  За да реализира,експорт,на един земеделски стопанин,трябва да му останат свободни средства.Първо ,да се пребори, с местната бюрокрация,второ да се пребори с бюрокрацията на страната приемник.Трето с ,необходимата ,калибрираща техника,човешки ресурс,и средства за опаковка плюс транспорт.Към този момент,в регламента на нашето данъчно-осигурително законодателство,свободни средства ,на малки зем стопани от сорта 30-50 не остават.На търпанова ,ако и остават,нека се пробва....През последната седмица ,съм работил 4часа,но плащам осигуровки за 40 часа.Пари за нищо, на Бялата мафия,Инвестиционни балони, и ЗЕЛЕНИ ЧОРАПКИ!НЕ е номера да произведеш, а да продадеш.С програмите по Селските райони ,се произвеждат производители,които , си нямат на представа на кого ще продават...!Смисълът на браншовият съюз,е да каже Иван ще произведе и продаде 5тона същото и за Хасан!Свръхпроизводството,означава ,дъмпингови цени ,нелоялна конкуренция и съответно фалити!Калинките в МЗХ имат интелект ,различен от ,пазарния.Те трябва да ,намерят ,толкова МЛАДИ ФЕРМЕРИ И ДРУГИ БАЛАМУРНИЦИ....ЩОТО СРЕДСТВАТА ДОГОВОРЕНИ ПО ПРОГРАМИТЕ ,ДА НЕ СЕ ЗАГУБЯТ...!ЕТО В ТАКАВА СРЕДА ,РАБОТЯТ ЗЕМ. СТОПАНИ!УСПЕХ НА ВСИЧКИ.THE CHOICE IS YOURS!
 • Овощар
  11.02.2018, 14:58
  Те много хубаво са разбрали тез дето са участвали в изложението , че било имало пазар за нашата стока в Германия , само дето това се знае от много години и не са открили те топлата вода. Друго обаче е много по-важно , което не го казват , защото и те си нямат представа как ще се случи , а то е , че ние нямаме нито необходимата заготвителна , съхранителна , сортировъчна и пакетираща техника за тази цел . Защото германските купувачи , които и да са те , няма да купуват , даже и да предположим , че се произведе някакво количество качествен плод у нас , ей тъй нахвърляни и несортирани и неохладени плодове в касетките , както преди години ги купуваше братския Съветски Съюз. Така че , всичко това е ала-бала , да изхарчим едни пари на Министерството , да идем за няколко дена да се позабавляваме в Берлин , че да "открием" една "голяма" "тайна" , дето досега никой не беше са сетил. Гениално. Браво.
 • незнайко
  10.02.2018, 13:05
  Истина е ,че имаме голям потенциал.Да засеем, много декари тикви,да минем с браните да ги насечем....и да им вземем субсидията!В такива схеми ни е потенциала.Не се ли изчисти Калинарника, в МЗХ нищо няма се промени.
 • хаха
  10.02.2018, 0:19
  важното е,че имаме голям потенциал...от 1300 години ни внушават,и какво излиза,работодателите бедни...работниците и те...ама потенциала си остава...ама в политиците дето ни крадат и викат те другите виновни бе...корупцията е усещане...като КТБ например,предаването на национални интереси са руска,турска или някаква друга пропаганда,имаме си АЕЦ с потенциал и закрити реактори,фабрики с потенциал обаче инвеститори не идват защото беззаконието е превърнато в норма, а не защото народа е мързелив,земеделие с потенциал обаче със затихващи функции...нелегален внос на второ качество храна убива бавно и мъчително собственото ни производство,болници ама пред закриване,училища ама без деца а малкото останали пишат на латиница...потенциал друг път,тъжната истина е че ни лъжат безочливо а още по-тъжното е,че им вярваме и ги търпим...по-голям враг за българите от собствената ни политическа класа няма
 • stanli77
  09.02.2018, 20:15
  За съжаление ръчния труд е скъп и ще става все по-скъп. За да оцелеем в конкурентната среда в ЕС трябва да се намалят разходите и това става с използването на машини вместо хора. В Германия не плащат повече от мен.Просто имат по-малко работна ръка и повече машини.Тази година съм дал повече за надници от това, което е останало за мен. А що се отнася до достойно заплащане това за мен е много относително. Различните хора имат различно достойнство и различни умения. Имал съм горчив опит с хора, които имат големи претенции, но без никакво покритие.
 • Увас
  09.02.2018, 18:56
  Плащах преди две години по 20лв на трима да натоварят и стоварят 300 чувала по 20кг, товаренето е до чувалите, а стоварането на 15м, работата се вършеше за 3ч. Третият товарач съм аз, колата ми е на 20г, на почивка не съм ходил от 2г. С колко се мотивирате? Разходите по прибиране на реколтата ми идваха по 180-200лв на дка. И да отбележа, беше лукс да не товаря сам, хора има, но не искат. Забравих, тая година едрите картофи стигнаха 27ст за кг. Колко да платя? Живи и здрави, вече човек няма да потърся! Сам! Купих си комбайн, изсипвам в биг бегове и с челния товарач! Мързели мръсни!
 • Мотивирана работна ръка
  09.02.2018, 17:30
  Ако се заплаща достойно, ще има и мотивирана работна ръка. Не може някои да работи по 10-12 и даже по 16 часа на ден, а великият български работодател да му плаща скромните 15-20 лв под предлог защото нямал пари. В същото този български работодател кара луксозно возило, ходи със семейството, хем на море, хем и на планина, ходи и на трансокеански почивки, харчи, харчи като луд пари за всички свои прищявки, а в същото време неговите работници се чудат от къде да вземат пари за хляб. Тъжна история!
 • грездея
  09.02.2018, 16:59
  за съжаление овощарството има потенциал,но липсата мотивирана работна ръка ,неподходяща конюктура ,висока цена на поливна вода,раздробеност води до невъзможност за количество и качество.държавата по никакъв начин не спомага за по добри условия,дори напротив пречи.овощарството си е на самотек от 30 години,в последните години с тези измислени евросубсидии пазара съвсем се изкриви.в момента се цели големи декари,вместо реално производство а статистиката е неоправдано розова.
 • donkremoneze
  09.02.2018, 15:51
  Колеги, май обичате да харчите държвни пари.Никой не желае пластмасови домати и краставици.Хибав домат вирее на открито небе. Те немците има от къде да ядат оранжерийни домати. Всичко в БГ е схема за източване на евро пари. Прозводство в серзни количества не може да има, щото западняците даже и общаците обраха за тях си.Покажете един голем на излижението който да е с полско производство на ЗЕЛЕНЧУЦИ, с големите хектари.

Последни новини