От първо лице: Петър Пасков и аквапоник фермата му

Интересът, идеята и как се прави аквапонична система в България

16.07.2017 | Коментари: 2 | 38536 прочитания
Автор: Кристи Стоилова, Фермер.БГ
Аквапоника е метод за отглеждане на зеленчуци и риби, в една комбинирана система, в която рибите и растенията са в един абсолютен баланс. Това каза за Фермер.БГ Петър Пасков на 21 години от Видин, който е първият българин, изградил система за аквапоника в страната. 
 
Той разказа, че самата идея се е зародила от клипчета в интернет - докато е сърфирал в мрежата e попаднал на различни видеа, на хора, които са направили домашни системи за аквапоника. Това предизвикало голям интерес у него и продължил да разглежда и проучва, като попаднал и на системи, които са били с огромни размери.
 
„Като за начало е необходима една голяма инвестиция за изграждането на толкова голяма аквапоник система, но хората така са проектирали самата оранжерия, че тя много бързо си възвръща всички пари, които са вложени в нея“, обясни Пасков.
 
Той добави, че първо споделил идеята с родителите си и те веднага я одобрили, а след това започнал по-задълбочени проучвания за това как трябва да се изгради всичко, и къде в България могат да се намерят необходимите материали, защото някои неща се оказват доста трудни за направа. 
 
„Всичко започна през юли 2015 година.Тогава се зароди идеята и тогава бях на обучение в Унгария, на което се запознах в доста голяма степен и влезнах по-навътре в нещата с аквапониката“, допълни той.
 
Младият фермер разказа, че след обучението в чужбина е започнал изграждането на аквапоник системата, оранжерията и като цяло всички останали съоръжения за нея. Оранжерията е била готова през янури 2016 година, когато за първи път добавил риби.
 
 
„Първоначалната инвестиция за България е доста голяма, което е единственият минус за аквапониката, защото в самата система всичко трябва да е напълно контролируемо и всички параметри да се следят, за да се осигури най-добър растеж на самите растения, каза Пасков. 
 
По думите между аквапониката и ковенционалното земеделие има доста разлики, като най-големият плюс в цялата система е това, че растенията не се нуждаят от никакъв препарат, не трябва да се торят допълнително и растат по един чисто биологичен начин.
 
„За в бъдеще може да се окаже един от най-добрите начини за отглеждане на зеленчуци, защото освен зеленчуците тук се отглежда и риба. Рибата може да варира спрямо видовете, които могат да се отглеждат и с растенията“, обясни той.
 
 
Според него самата почва ще започне да се износва от всички торове и препарати, които се използват в нея всяка година. Докато аквапониката ще може да се използва в гъсто населени райони,  да се строи в мазета и на тавански помещения и това ще допринесе хората да имат чиста продукция целогодишно
 
„В аквапониката може да се отглеждат почти всички видове култури, в зависимост от кореновата система, която има даденото растение. Според кореновата система и самото растение се гледа в различни методи на аквапоник системата – media bed - това е легло, което е пълно с камъни или в DWC bed (Deep water culture) – това е легло, в което самите растения плуват върху стиропор, обясин Пасков.
 
В момента младият фермер отглежда в аквапоник оранжерията си див чесън, босилек, маруля и домати, като също така е гледал различни видове подправки, краставици, ягоди и пъпеши. 
 
 
„В близката една година мисля да осъществя проект, който да включва една доста по-голяма аквапоник оранжерия, която може би ще се намира в София, но засега местоположението не е сигурно. Смятам да разширя самата аквапоник идея и да запозная българите с това нещо, защото след години аквапониката ще се превърне в доста  добър добив на хранителни ресурси. 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • pepinio84
    16.09.2017, 0:12
    Здравейте и аз бих искал да се свържа с Петър Пасков
  • donboiko
    26.07.2017, 21:54
    Как мога да се свържа с Петър Пасков? Някакви контакти?

Последни новини