Отново спипаха контрабандни пестициди от Турция

450 л и 170 кг от забранените за внос препарати са хванати на граничния пункт Лесово

22.12.2017 | Коментари: 2 | 19902 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Голямо количество контрабандни препарати за растителна защита заловиха митничарите и граничарите на граничния пункт Лесово при две отделни проверки на леки автомобили с българска регистрация, пътуващи от Турция за България, съобщиха от агенция "Митници".
 
 
Униформените са конфискували общо  450 литра и 170 кг недекларирани пестициди от 4 различни търговски марки-произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС.
 
Първият автомобил, марка BMW X3 с българска регистрация, е пристигнал на митническия пункт на 18 декември 2017 г., около  00:30 часа след.  
 
Селектиран е от митническите служители  за щателна митническа проверка и при нея те открили в  багажника на автомобила недекларирани  200 литра препарати за растителна защита в 40 фабрични опаковки. Контрабандните пестициди са задържани. Срещу шофьора, който е български гражданин, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. За обезпечаване на бъдещи вземания по акта са задържани от нарушителя с вносна бележка  3 300 лв. 
 
Други 250 литра и 170 кг недекларирани препарати за растителна защита от различни търговски марки са открити от митническите служители в багажника на друг автомобил, марка Volkswagen Sharan с българска регистрация,  при щателна митническа проверка също на 18 декември 2017 г. Съставен е акт по Закона за митниците срещу шофьора на колата - българска гражданка. За обезпечаване на бъдещи вземания по акта е задържан автомобилът, с който е извършено нарушението. Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Иван Иванов
  11.02.2018, 15:04
  Колеги купуваме жугули и почваме вноса
 • агрономчето
  10.02.2018, 15:37
  АДАМА не е Израелска а Китайска, Синджента също!
 • деси
  23.12.2017, 12:30
  Хванатото е нищо, капка в морето. Цели камиони влизат.Препаратите са забранени, щото...са евтини. Що не забранят вноса на зеленчуци и плодове третирани с тези забранени препарати?!
 • FERMERCHE
  22.12.2017, 17:22
  На Българския пазар не трябва да има конкуренти на големите корпорации. Нищо че тези Р.З. - препарати са произведени в Израел (ADAMA) и разфасовани в Турция. Как да разбираме производството на тази държава със същите тези "Негодни, Некачествени,Опасни за здравето " препарати , а пък залива цяла Европа с плодове и зеленчуци произведени същите тези РЗ препарати !!! Едни и същи активни вещества но с различни търговски имена на нашия и техния пазар с 500-600% разлика в цената. Такива печалби могат само наркобосовете !!!

Последни новини