Паника сред зърнопроизводителите в Румъния

Унищожават реколтата от районите с АЧС

10.08.2018 | Коментари: 0 | 4480 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Стотиците огнища (550 по последни данни) на Африканска чума по свинете в Румъния хвърлиха в паника местните земеделци, тъй като се оказа, че ще се наложи да унищожат цялата реколта от районите, в които е открита инфекцията.  
 
 
Миналата седмица румънското министерство на земеделието предприе унищожаване на културите в районите с чума по дивите свине. Страната е и ключов износител на пшеница, може и да не се налага унищожение на реколта, но районите ще са под карантина.
 
„Заповедта беше много несполучлива и предизвика паника сред фермерите заради потенциалните щети", въпреки това тя „зарадва някои търговци, защото биха могли да поискат да изкупят царевицата на по-ниски цени от земеделските производители", коментира Лауренциу Бачиу, президент на Лигата на румънските фермерски асоциации, цитиран от news.bg. 
 
Унищожаването на реколтата ще доведе до увеличаване на загубите, като реколтата от пшеница се очаква да е с 20% по-слаба в сравнение с миналата година, а жегите и сушата увреждат реколтата в други износители от ЕС. 
 
Делтата на Дунав е най-засегната от африканска чума по свинете, според ветеринарните власти, на югоизток са умъртвени 62 000 прасета от домакинства и големи ферми и 20 диви свине, а на северозапад са убити 175 домашни и 13 диви свине.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини