Пчелите в България намаляват драстично !

Тревожни са данни за развитието на пчеларския сектор в България, публикувани в годишния аграрен доклад. С малко над 50% по-висок е броят на унищожените пчели през 2011 г, спрямо 2010 г.

09.11.2012 | Коментари: 8 | 44175 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Тревожни са данни за развитието на пчеларския сектор в страната, публикувани в годишния аграрен доклад на Министерството на земеделието и храните. С малко над 50% по-висок е броят на унищожените пчели през 2011 г, спрямо 2010.

По официални данни през 2011 г. унищожени от отравяне са 15 232 пчелни семейства, от болести – 14 656 броя, от глад - 12 560 броя и по други причини – 67 119 броя. Така общият брой на унищожените пчелни семейства през годината възлиза на 109 567.

Спад, с почти 10%, бележи и производството на пчелен спрямо 2010 г. С цели 20% пък намалява броят на стопанствата, отглеждащи пчелни семейства.
 Недопустимо е в една държава, особено член на ЕС, да умират пчели от глад. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов. Не може три години последователно да се говори за успешна пчеларска програма при положение, че официалният доклад сочи, че има намаление на броя на пчелните семейства, както и на кошерите в България и това намаляване е драстично.

Недопустимо е също така да няма млади хора, които да се занимават с пчеларство, защото агростатистиката сочи, че средната възраст на хората, занимаващи се с този отрсъл през 2011 год е 68 години, а за 2012 г – средната възраст се повишава до 70 год, смята още Пламен Иванов.


Що се отнася до подпомагането по de minimis, то ще обхване само 1,5% от пчеларите (около 800 проиводители) – тези, които са регистрирани като земеделски производители.

Не трябва за забравяме, че пчеларството е свързано до голяма степен с останалите добиви, категоричен е председателят на НБПС. Благодарение на опрашителната дейност, която извършват пчелите, се повишават добивите на маслодайните култури до 75%, така е и при овощията. Неслучайно Айнщайн е казал, че четири години след изчезването на пчелите ще изчезне и човечеството, посочи Пламен Иванов.

На въпрос каква трябва да е рентабилната пчеларска програма, която действително да помага на пчеларите, Иванов заяви, че на първо място трябва да се изгради национална стратегия за развитието на пчеларството, тъй като такъв маханизъм в момента няма. Трябва държавата да осигури извънбюджетни средства, при положение, че такива не могат да бъдат заложени в бюджета, за спешно и адекватно подпомагане на сектора, защото е недопустимо пчелите да умират от глад.

Задължително трябва да се въведе митнически контрол на меда от Китай и Аржентина, който влиза в страната, за да могат пчеларите да получат добра себестойност на своя продукт и добра реализация на меда.

Държавата трябва да подкрепя пчеларите, защото те осигуряват заетост и работни места – по закона за самоосигуряващите се лица. Пчеларите трябва да се освободят от данъци, смята още Пламен Иванов.

В момента пчеларската програма стимулира кошерите, а трябва да се стимулира създаването на нови работни места в сектора, производството и крайния продукт. По информация на Иванов преди години България е държала 25% от европейския износ на мед, произвеждали сме над 42 тона пчелно млечице, по 1,2 тона пчелна отрова е отивала за френската козметична индустрия, а сега сме на последно място.

В момента пчеларството в България не е в застой. То се е устремило сремглаво към пропастта на безизходицата. С тези темпове пчеларството скоро ще се превърне в изчезващ бранш – какъвто в България стана бубарството, каза в заключение Пламен Иванов.© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • cecko96_1
  12.11.2012, 17:23
  Пчеларството е организираното производство на пчелен мед и други пчелни продукти - пчелен прашец, пчелен восък, прополис, пчелна отрова. Основната полза от пчеларството, обаче не е медът, както много често се акцентира, или останалите пчелни продукти, а опрашването на диворастящата и най-вече културната растителност, което води до многократно увеличаване на добивите. Може смело да се каже, че медът и пчелните продукти в пчеларството са страничен продукт. Без опрашване би настъпил тотален глад на животни и хора и животът на планетата ни би бил застрашен.За да има опрашване някои трябва да плаща.Ето за това са субсидите. Може да се пише много, ама няма смисъл...Най-важното е да проумеете ,че сега е времето за стачки да се види ,че има пчелари който опрашват цялата растителност безплатно и за това опрашване трябва да има субсидии, докато не станеме единни ще сте просто сбирщина от недоволници/съжалявам ако ви звучи грубо , ама е факт/
 • L1ltom
  12.11.2012, 11:13
  Да отпаднат данъците, някак си незвучи сериозно. Ако наистина са загрижени за сектора, то това може да се изрази с адекватни субсидии и изкупни цени на пч. продукти.
 • ivanov62
  11.11.2012, 10:40
  Много сериозно трябва да се подходи към въпроса всички колеги да са много внимателни и ОТГОВОРНИ когато пръскат. И да не мисялт ден за ден - а да мислят отговорно и занапред, защото ако само гледаме пред носа си и някои бързат да продадат зърното за да си купят нова кола, джип и т.н. - това не са истински земеделци! Истинския земеделец е този , който уважава Земята и труда на своите колеги !
 • zapretnal333
  10.11.2012, 18:21
  прав си!нема да има кой да ни понесе
 • nejdet _sefket
  10.11.2012, 18:11
  koy kogo ste ponese ste izmrem kato kitayskite seliani ot glad
 • jelqzko bonev
  10.11.2012, 17:39
  ако изчезне ПЧЕЛАТА ще ни понесат с краката-------НАПРЕД
 • Ianev
  10.11.2012, 14:26
  Много е прав. Особено в частта че пчеларите трябва да са освободени от данъци и да се контролира вноса на китайския мед. Да не забравяме и безнаказаното тровене на пчелите което остава безнаказано от държавата. А за това че по de minimis само 1,5 % от пчеларите са получили помощ просто нямам коментар останалите 98 % кучета ги яли. Трябва да има държавна политика за подпомагане на всички пчелари без значение дали са ЗП или не, но както често става парите няма да са достатъчни за всички иначе се бием в гърдите подпомагаме сектора. И по този начин само се настройват колегите едни срещу други....
 • nejdet _sefket
  09.11.2012, 18:23

Последни новини