По-зелено земеделие във Великобритания след Брекзит

Новата система за управление на земите ще замени системата за директни плащания

04.10.2018 | Коментари: 1 | 1645 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Новата земеделска политика във Великобритания, която ще се прилага след Брекзит, ще насърчава опазването на биоразнообразието и екосистемните услуги. Тя ще замени досега прилаганата система от земеделски субсидии на ЕС, пише Грийнтек.
 
 
Новата система за управление на земите ще замени директни плащания, които се прилагат в Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. Подходът на ЕС води до изкривявания, защото най-големите собственици на земя получават най-много финансиране, малките – нищожно, а опазването на природата не носи стойност. Статистиката показва, че водещите 10% от получателите на финансиране вземат почти 50% от общите плащания. В същото време последните 20% получават само 2%, цитират от Грийнтек.
 
[news]
Загърбвайки този подход, британското правителство ще проправи път на нова система, която плаща на фермерите и собствениците на земя, въз основа на способността им да предоставят екосистемни услуги. Очакванията са това да насърчи земеделските стопани да помогнат за по-добро улавяне на въглерода от атмосферата, намаляване на вредните емисии и развитие в посока икономика с нетни нулеви емисии.
 
Секретарят по въпросите на околната среда Майкъл Гув каза, че въвеждането на законопроекта за селското стопанство е „исторически момент“ за Великобритания. Новата политика „ще ни позволи да възнаграждаваме фермерите, които опазват околната среда, оставяйки земеделските райони по-чисти, по-зелени и по-здравословни за бъдещите поколения“.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • landagro
    04.10.2018, 21:19
    джендъри, джендъри ама са прави ,че подходът на ЕС е грешен и води до изкривявания

Последни новини