Почти нулева рентабилност за производителите на боровинки в Полша

Полската боровинка в момента се изнася в 25 страни, разположени на 4 континента

03.10.2018 | Коментари: 0 | 920 прочитания
Автор: Фермер.БГ

В момента Полша заема шеста позиция в света като производител на горски плодове, информира президентът на Полската асоциация на производителите на боровинки Иренеуш Коморовский, пише изданието bp.lviv.ua.

Как един млад фермер счупи стереотипа за житницата на България?

През 2017 г. общият обем на реколтата от боровинки в страната възлиза на около 18 000 тона, като площите с нови насаждения продължават да се увеличават. В момента площите с боровинка са около 5,5-6 хил. ха. По обем на производство в ЕС Полша е вторият производител на боровинки. На лидерската позиция е Испания.

По думите на директор „Продажби“ в Polish Berry Cooperative А. Малкевич, полската боровинка в момента се изнася в 25 страни, разположени на 4 континента.

Коморовски казва, че съществен тласък за диверсификацията на износа на полски горски плодове е провокирало ембаргото, въведено от Русия през 2014 г.
За последните години полските производители на боровинки  са успели да отворят пътя си към пазари като Китай, Япония, Виетнам, Индонезия и Малайзия.

В момента се подготвя навлизане на пазарите на страните от Близкия изток. Основен пазар за полската боровинка обаче остават страните от ЕС.
В началрото на сезона цената на качествената боровинка се сформираше на ниво 15-17 злоти за кг*. Ситуацията се вложи в края на юли, когато започна масовото прибиране на реколтата от сорт Блюкроп. Тогава цената падна до 7 злоти за килограм.

От друга страна, дори в пика на сезона, цената на качествената боровинка не падна под 9-10 злоти за кг. Ниската цена се съхрани достатъчно дълго време – около четири седмици – до края на август.

В някои случаи на местните пазари цената бавно достигна прага на нерентабилност, който през тази година в Полша е около 7 злоти/кг. Този сезон показа и още нещо. За събирането на реколтата са необходими до 15 души на ха. Доскоро бяха необходими по около 10 души.

*1 злота е равностойна на 0.46 лв.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини