Подтип на птичия грип убива патиците в Китай

Използването на ваксини в борбата с птичия грип H7N9 като цяло бе успешно при домашните птици, но изследване установи нови вируси при патиците

05.10.2018 | Коментари: 0 | 315 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Китайската програма за ваксиниране на птиците стартира през септември 2017 г. след пандемия от птичи грип през 2013 г. Данните показаха, че ваксинацията на пиленцата успешно е предотвратила разпространението на вируса. Но тя доведе и до откриването на две по-рано неоткрити генетически вариации на вируса – подтип H7N9 и H7N2, при неваксинираните патици, информира Meatinfo.

Ще се избиват патици и гъски – разнасят птичи грип

Хуалан  Чен, старши вирусолог в Хабринския институт за ветеринарни изследвания, отбелязва: „Удиви ме, че се появиха високопатогенни подтипове, които са добре приспособени към патиците, тъй като оригиналният вирус на високопатогенния грип H7N9 има много ограничени възможности за разпространение сред патиците“.

Екипът на Чен е събрал над генетични образци от 37 928 пиленца и 15 956 патици в продължение на 8 месеца преди и 5 месеца след ваксинацията. Той е установил 304 вируса H7N9 преди ваксинацията и само 17 образци на подтипа H7N9 и един вирус H7N2 след ваксинацията.

Нашите данни показват, че ваксинацията на пиленцата успешно е предотвратила разпространението на вируса H7N9 в Китай. Фактът, че човешка инфекция не е била установена от февруари 2018 г., сочи, че потребителите на домашни птици са добре защитени от вируса H7N9“.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини