Порожанов: Има консенсус в ЕС, че ОСП трябва да бъде адекватно финансирана

Трябва да разработим правила, които да регулират разпределението на добавената стойност в хранителната верига, казва министърът на земеделието за френското издание Agra Presse

09.03.2018 | Коментари: 3 | 8938 прочитания
Автор: Фермер.БГ
В интервю за най-голямото френско земеделско издание Agra Presse, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов говори за първите два месеца на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
 
По думите му,  от дебатите за ОСП става ясно, че той и останалите министри в ЕС са съгласни бюджетът на „единствената стабилна и наистина структурирана политика“ да се запази. „Намаляването на средствата за ОСП би било опасно“, категоричен е българският министър. По думите му това би било истинско разтърсване за селскостопанския сектор, което може да доведе до липса на конкурентоспособност и да причини  икономически и социални проблеми.
 
Порожанов споделя, че по време на съвета е обсъдена и горната граница на директните плащания на големите производители. „Тези разисквания са много плодотворни и се надявам до март –април да завършим консултациите по между си и да представим резултатите пред ЕК и обществото“.
 
 
Попитан дали според него е необходимо да има законодателство, което да защитава дребните търговци и производители Порожанов отговаря:
 
"Трябва да разработим правила, които да регулират разпределението на добавената стойност в хранителната верига, тъй като най-засегнати са производителите. Би било добре да се предприемат стъпки, за да се гарантира, че интересите на производителите, които носят най-голяма отговорност в хранителната верига, са защитени. Ние, министрите на земеделието в ЕС чакаме предложението на Комисията за разрешаване на проблема. Бихме искали регламентът да бъде приет от текущия мандат на Парламента, което би било добър сигнал за фермерите. За да бъде успешен този регламент, всяка страна би следвало  да бъде отговорна за справедливото разпределение на печалбата в сектора . Това е много важен регламент, който ще бъде трудно да се приеме, но поздравявам смелостта на Комисията".
 
По отношение на приоритетите за развитие на българското земеделие Порожанов  споделя, че в краткосрочен план се подготвя законодателно предложение за борба с градушките.
 
„Аз и моят екип работим за това България да бъде страна със съвременно селско стопанство, в която се прилагат най-добрите практики на ЕС, категоричен е министърът.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Ясна
  13.03.2018, 21:00
  Може би като даде по 7 лв.на крава ДЕМИНИМИС? Защо ли не ми се вярва????? Кога ще ги стигнем европейските си колеги животновъди? Вече не сме толкова наивни да вярваме на всяка лъжа. Имаме опит.
 • fermer
  09.03.2018, 9:36
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Министър Лъжанов
  09.03.2018, 9:13
  Кратък и ясен въпрос: "...дали според него е необходимо да има законодателство, което да защитава дребните търговци и производители?". Лъжанов отговаря: ".............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................." От който отговор следва да се разбира: Търси се начин как хем отново да излъжем малките и да не им дадем нищо, но те да не се усетят (поне не веднага), хем парите да идат пак при наште другари и спонсори, най-големите производители, хем обществото да ни аплодира заради поредната "кардинална" реформа, която сме направили!

Последни новини