Порожанов: Няма да отстъпим от това, че трябва да се подпомага само светлия бизнес

Въпреки дефицитите в бюджета на ЕС, ОСП трябва да бъде добре финансирана

14.02.2018 | Коментари: 17 | 15253 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Христина Василева, Фермер.БГ
Резултатите на сектор земеделие - най-добрата реколта пшеница, ечемик, царевица, с едни добри ценови равнища. Това е нещо, което не се постига за 1 година, а с надграждане, с модернизация, опит. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на официалното откриване на Шестата национална среща на земеделските производители, която започна днес в Златни пясъци и на която Фермер.БГ е медиен партньор. 
 
 
По думите му земеделието вече е водещ бизнес в страна. Министерството на земеделието има ясни отношения с фермерите, без популизъм. Когато нещата са ясни, може да се даде възможност всеки да направи корекции, добави министърът.
 
Той обърна внимание на недоволството в сектора относно правилата и наредбите, които бяха приети  и най-вече към Наредба 3. 
„Изискванията бяха приети да има прозрачност, да има субсидии само за реализирана продукция и който не отговаря, няма как да получи подпомагане. В рамките на дебата за Наредба 3 леко ще облекчим условия, но няма да отстъпим от това, че трябва да се  подпомага само светлия бизнес“, заяви категорично министър Порожанов.
 
Той отбеляза, че е нормално да им лек спад в цената на млякото, като това се случва и в Европа, но според него това положение ще се стабилизира през април и май. 
 
 
Румен Порожанов открои и поземлените отношения като важна тема за българските земеделци. 
„Трябва да представим единен законодателен акт. Дали ще е закон или кодекс, ще го решим впоследствие, но ще търсим вашата подкрепа да изчистим противоречията по тези няколко закона и да има ясна регулаторна рамка“, каза агроминистърът. 
 
Той посочи, че по време на първите два съвета на земеделските министри, в рамките на българското председателство ще е важно да се дебатира каква да бъде структурата, ще има ли съфинансиране на директните плащания, а също така съветът на министрите трябва да излезе  с такава позиция, която да направи така, че най-голямата политика на ЕС – ОСП, да бъде добре финансирана. 
 
„Въпросната финансова дупка около 18-20 млрд. евро трябва да бъде компенсирана. Не случайно много от страните-членки са на мнение, че трябва да има увеличение на вноската, което да е от около 1,1% или 1,2%. Това ще зависи от анализите и политическите решения, които ще се вземат“, добави Порожанов.  
 
Той подчерта, че сектор „Плодове и зеленчуци“ безспорно трябва да продължи да бъде подпомаган чрез схемите за обвързаната подкрепа. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Даньо
  15.02.2018, 21:45
  Колеги само бой и бой това е решението, само да кажа че чрез съда няма какво да се направи щото е изтекъл срока за обжалване на тия наредби и най простия адвокат ще ви го каже, така че единственият вариант е стачки изливане на млека пред министерството и бой по главата на министъра мишка и неговите съветници (убийците на животновъдството в бг) никакви субсидии за ферми с повече животни от 200, пък ако ще 2млн крави да гледа зоров цървула
 • Десо
  15.02.2018, 14:18
  Хей господин министър колко мандри са под твое крило но скоро ще видиш как ще искаш светлина от зандана
 • Порожанова катерица
  15.02.2018, 14:05
  Тоя смешник - министър май скоро време пак ще яде кютек ама здрав как е тръгнало и Боко може да го отнесе
 • Fermer
  15.02.2018, 12:01
  Това правителство трябва да се преименува алаверка-далаверка;
 • хаха
  14.02.2018, 23:39
  благодаря за минусите на платените помияри,питам министрото светли ли са регистрирани земеделски стопани плащащи данъци и осигуровки а не получаващи субсидии само защото мандраджията не благоволява да сключи договор,справедливо ли е от данъците на плащащите животновъди/то парите за субсидии са от нашите данъци не ги дават марсианците,порожановци и теневици/да се дават субсидии на министерски съветници определящи си сами субсидията,питам кой ви заблуди,че можете да се разпореждате с животите ни дадени ни от Бога
 • Фермер
  14.02.2018, 20:39
  Колеги само стачка за отпсдане на наредба 2 и 3 тоя министър толкова ли е тъп че ние отдавна сме на светло плащаме данъци,осигуровки защо трябва да фактурираме мляко да не би да ни дават субсиди нс литър мляко че ще ме задължават да фактурирам тя е за глава животно но нали трябва да сме зависими от мандрите колегисамо национална стачка никакво отказване нека да се организираме къде и кога
 • Ники
  14.02.2018, 20:20
  Министъра иска животновъдите да са слуги на мандри! Няма да стане г-н министър, ако нямам субсидия за животни, било на светло или на сиво, черно и т.н, аз по вече слуга и роб на мандри и държава няма да бъда! Ще ги ликвидиран тези животни и толкова! Няма да се моля на този и онзи. Ще си живея, като бял човек! Не зависи от мандри и наредби! От МЗХГ да си ядат Наредбите!
 • Ай туй то
  14.02.2018, 20:10
  Тъй ли бе порожанка? Само животновъдите на светло, сякаш сега не са. Що не сложиш и на зърнарите да доксзват по 400-500 кг зърно. Или те могат да си го продават и на черно. Ама не смееш щото ще ти хвръкне тиквата. От страх и ддсето на зърното отменихте.
 • Комунист
  14.02.2018, 18:25
  Не се вайкаите , те са ни работници . Бях в София на два пъти и един в Кърджали , видях , че по тоя начин няма как да стане . Само в съда , с добър адвокат и ясни доводи . Иначе всички на пангала.
 • "Пази боже сляпо да прогледа"
  14.02.2018, 18:11
  Свети Порожанов сиказа своето.Неиска дапогледне справедливо изаконно,върху проблемите на хората издържащи цялата им гилдия.Хора които,без почивен ден,365 дни 24часа в денонощието са длъжни даобгрижват своите животни.Със една единствена цел,чрез своята продукция дазадоволят минимално нуждите на своето семеиство.Селата се обезлюдяват.Младото поколение неостава в България,заради такива власт имащи.
 • Ipi
  14.02.2018, 17:44
  Dano da otpadne naredba 3 dai bojee
 • Ник
  14.02.2018, 17:30
  Колеги този министър Порожанов е наи големия глупак които съм виждал от Европа искат да ни спрат всички плащания защото до хората които трябва да получават не стига и лев а се крадът от олигарси тои ми говори че трябва да се сопсидия кои Зоров и Синапов ли или кои.
 • хаха
  14.02.2018, 16:36
  ...че трябва да се подпомага само светлия бизнес....казва министрото,та питам,регистриран земеделски стопанин,плащащ данъци и самоосигуряващ се светъл ли е,защо мандраджията да определя дали съм светъл,страх те е и изпълняваш поръчка заради това мънкаш,и слепия вижда,че наредба 2 и 3 са несправедливи и заробващи животновъдите,така,че или на улицата с тоягите или роби на мандри и чиновници..
 • boko13
  14.02.2018, 16:27
  Тоя бастун каза ли кога ще превеждат НР.
 • Лавандула
  14.02.2018, 16:13
  Преводи ..??? Когато сте на мряне .. Нали трябва да се отчетете на партията майка :D
 • РОЗА
  14.02.2018, 16:01
  КОГА ЩЕ ИМА ПРЕВОДИ , ОБЕЩАНИТЕ ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ ПЛАЩАНИЯ.
 • Комунист
  14.02.2018, 15:29
  Колко леко ще ги облекчиш бе паляк . Аман от разбирачи в животновъдството , според вас , ние всичките животновъди сме престъпници . По конституция всички сме невинни до доказване ба противното . От следващата седмица в съда наредба 3 - 2 , и вие господин министър и вашите съветници .

Последни новини