Португалия насочва бежанците към земеделието

Програмата ще продължи до 2020 г.

11.10.2018 | Коментари: 1 | 996 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Португалското правителство ще насочи хората от бежанските лагери към работа в селското стопанство и туризма. Те ще да заемат работни места предимно в обезлюдени части на страната, информира полското издание SadyOgrody.

Роботът Ангъс заменя работниците във фермата


Тази програма бе приета от португалските власти още през юли, а стартът й е тази есен.

Според данни на сайта "Jornal de Noticias" и радиото TSF част от бежанците в Португалия ще бъдат записани на курсове за готвачи, а останалите ще бъдат насочени към туризма и селското стопанство. Програмата ще продължи до 2020 г. Предстои да бъдат наети на работа над 1100 души, които понастоящем се намират в лагери в Турция и Египет.

Португалските експерти посочват, че планът за наемане на бежанци в провинциите може да донесе взаимни ползи.

В продължение на години се наблюдава сериозна демографска криза в няколко части на Португалия. Това се дължи на факта, че младите отиват в градовете. Бежанците може да съживят общините и местната икономика, казва икономистът от Лисабон Мигел Монтейро.

Досега Португалия е приела на нейна територия над 1500 души като част от задължителната система за прием на бежанци, стартирана през 2015 г. от Европейската комисия. Те идват главно от Сирия, Еритрея и Ирак.

През юли една от социалните организации, занимаващи се с приема на бежанци, разкри, че повече от половината от приетите от Португалия хора са избягали в други страни от Европейския съюз, предимно в Германия. Едва 180 мигранти са се завърнали в родината си. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • proba
    11.10.2018, 21:10
    Кога ли ще ни уврат и на нас главите?

Последни новини