Установени са повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при регулярния контрол осъществяван от Българската агенция по безопасност на храните във фермерски пунктове за събиране на сурово мляко, съобщиха от БАБХ.
Във фермерски пункт в област Видин е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко.
Завишени количества са констатирани и във фермерски пункт в област Габрово и София област. Цялото количество сурово мляко не се допуска в хранителната верига, като се унищожава, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби.
[news]
Според становище на Центъра за оценка на риска към БАБХ, надвишаването на пределно допустимите количества не означава предизвикване на мигновени негативни здравни ефекти върху населението, като относителният риск от поява е по-малък от 1 допълнителен случай на 1 милион население годишно.
Рискът за консуматора е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена. Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на консуматора, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план.
Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
3 КОМЕНТАРА
11.03.2013
11.03.2013
12.03.2013