При проверки на храните – всеки десети обект има проблем!

БАБХ е издала 1 081 предписания и 78 акта за нарушения, два обекта са затворени

12.10.2018 | Коментари: 4 | 1585 прочитания
Автор: Фермер.БГ
В един от всеки десет проверени обекта за производство или търговия с храни  има нарушение на установените правила, стана ясно от информация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за проверките, извършени миналия месец.
 
 
Инспекторите от отделите „Контрол на храните” към областните дирекции по безопасност на храните са провели официален контрол на 10 284 обекта за производство, за търговия на едро и дребно с храни, и на заведенията за обществено хранене. 
 
По време на проверките са издадени 1 081 предписания и са съставени 78 акта за установяване на административни нарушения. Два обекта са затворени временно. Заради различни нарушения специалистите са изтеглили за унищожаване 1 353 кг храни, 5530 броя яйца и 6 литра сурово мляко.

БАБХ посочва най-честите несъответствия, открити при проверките през септември:

1. Пропуски във водените записи, свързани със Системите за управление безопасността на храните, липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
 
2. Несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.
 
3. Предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, некоректно етикетирани храни, съгласно действащото законодателство, без здравна и идентификационна маркировка.
 
4. Извършване на дейност, нерегламентирана в удостоверението за регистрация по Закона за храните и обекти без регистрация по чл. 12 от Закона за храните.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • x
  15.10.2018, 9:19
  Какв следдипломни квалификации и докторати, за тия мизерни заплати мислиш ли, че ще седи някой с специялист там и за това БАБХ е натова дередже, даже ни им отпускат пари за бензин на служебните коли и се молят на хората да ги закарат тук и там.
 • питане
  12.10.2018, 18:35
  А някой дали е наясно как се създаде БАБХ, как се подбирани кадрите за тази мега Агенция, къде и как са завършили, наличие на следдипломна квалификация, защитени Докторати в престижни научни центрове в чужбина и т.н.
 • Съмнение
  12.10.2018, 16:57
  Съмнение, че разбирате от това, което предлагате. Желанието у хората да заобикалят закона съществува, откакто има закони. Агенцията по храните е инструмент (оператор) за контрол на цялата хранителна верига - от обора и нивата, до масата. Чрез нея държавата се опитва да налага нормативно установените правила за контрол на храните, чрез използване на стандартни, експертни и лабораторни методи и налагане на репресивни санкции, за да защити обществения интерес. У нас няма кой друг да го направи. Без тях ще е много по-зле. Така, че по-добре да си траеш, че няма кой да те чуе.
 • Предложение
  12.10.2018, 16:40
  Смятам, че в най-кратко време трябва да се закрие БАБХ! Тази агенция с нейните насъбрани от тук и там никому ненужни кадри, просто за нашето земеделие те не са нужни. Агенцията просто трябва по най-бързия начин да се закрие ..!

Последни новини