Проект: Държавата ще определя печалбата за 11 основни храни

Красимир Каракачанов предлага „социална кошница“ от основни продукти с нормирани надценки

25.09.2018 | Коментари: 5 | 2394 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Властите започват обсъждане на идея за промяна в Закона за потребителите, според която държавата ще определя размера на печалбата за производителите и търговците на група храни от първа необходимост. Те ще влизат в така наречената социална кошница.
 
 
Идеята излиза от ВМРО и става известна, след като министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обяви, че ще преговаря с големите търговски вериги да продават хляба без печалба. 
 
Новото предложение беше обявено от председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов във Фейсбук. Според него в социалната кошница трябва да влязат 11 стоки: хляб, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, а цените да имат горна граница за ставката на печалбата. Така ще се ограничи размерът на надценката на търговците. 
 
Според Каракачанов пример за дисбаланс е хлябът. Според неговата информация производителите печелят по 5 стотинки на брой, а търговците – по 30 стотинки. От началото на октомври хлебопроизводителите предвиждат скок в цената на хляба заради по-слабата реколта от хлебно зърно тази година и поскъпването на тока и горивата.
 
 
Преговорният екип ще бъде ръководен от заместник-председателя на партията и на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.
 
„С тази идея ние ще проведем среща с министъра на икономиката, тъй като това е в неговия ресор. Факт е, че надценките специално за хляба се разпределят 1 към 6 между производител и търговец и няма никаква логика, примерно, производителят да добавя 5 стотинки печалба върху един хляб, а търговецът - 30. Явно там е големият резерв и явно поне за определени типове хлебни изделия, които са жизнено важни за поддържане стандарта на хората, трябва да има някакъв регламент. Същото важи и за други стоки от така наречената „малка потребителска кошница", каза Искрен Веселинов пред БНР.
 
Разговори ще бъдат проведени и с представители на браншовите организации. Срокът за постигане на споразумение по внасяне на законодателни промени е 14-дневен. Преди седмица земеделският министър Румен Порожанов обяви, че държавата преговаря с големите търговски вериги у нас да продават хляба без печалба, за да се предотврати поскъпването му.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • roky
  26.09.2018, 18:01
  Нямам думи,тези неграмотници сигурно ни мислят за дебили?
 • Жеков
  26.09.2018, 17:38
  Ако държавата определя печалбата на търговците,цените няма да паднат а стоките ще изчезнат! Този филм сме го гледали, но нищо не пречи пак да настъпим мотиката!
 • 1
  26.09.2018, 8:57
  Как може да са толкова глупави. Забележете, че всичко това се отнася за стоки от български производители. Нали след това търговците ще спрат изобщо да ги предлагат и ще минат на вносни.
 • rapon
  25.09.2018, 22:10
  Ала бала, тоя филм сме го гледали много пъти. Тези 11 стоки са свързани с 1000 други пряко, и 2000 други косвено. На запад има пазарна икономика, а не планова. И там има баланс във всеки аспект от живота, защото има политици с акъл, а не тъпунгери облечени с власт.
 • бг
  25.09.2018, 16:17
  назапад за всичко е така и затова и работниците са добре

Последни новини