Проект: Още 2 години за реституция на земята

Предстои удължаване на срока за подготовка на Закона за поземлените отношения

10.10.2018 | Коментари: 5 | 5464 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Възстановяването на собствеността върху земеделски земи, които в миналото са били национализирани, трябва да приключи и това може да стане с новия Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи.
 
 
Екип на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) представи днес пред ресорната Комисия по земеделие в Народното събрание основните насоки в проектозакона.
 
„Предлагаме стегната процедура, за да се приключат нещата с реституцията. Предвижда се 2-годишен срок, в който собствениците на земеделски земи и техните наследници да могат да си потърсят парцелите със скица на имота“, съобщи Лилия Стоянова, директор на Дирекция „Поземлени отношения и комасация“.
 
Тя подчерта, че страната ни е длъжна да изпълни Протокол 1 от Конвенцията за защита на правата на човека, според който собствеността трябва да бъде възстановена без всякакви уговорки.
 
Заявленията за реституция на земеделски земи се приемаха до 1 август 1992 г., а след тази дата възстановяването на собствеността става единствено по съдебен ред.
 
За новия Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи парламентът определи срок до края на октомври тази година, в който Министерският съвет трябва да внесе проекта за разглеждане от народните представители. Председателят на ресорната комисия Десислава Танева заяви, че този срок е твърде кратък и вероятно ще трябва да бъде удължен. За целта ще бъдат проведени консултации с останалите парламентарни сили.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • жана
  25.01.2019, 14:50
  прочетох проекто-закона, но нещо ми убягва текста за 2 годишен срок за реституция, може ли да ме ориентирате къде точно е регламентиран?
 • Слави
  24.10.2018, 15:53
  Реституцията на земята приключи преди 20 години, но кражбите на земя продължават с нови подходи. МЗХГ е първа цигулка в нормативната регламентация.
 • Емилия Вучкова
  17.10.2018, 10:30
  Готвят нова формула за кражба на земеделската земя. Арендата вече не е достатъчна.
 • 999
  11.10.2018, 8:44
  tuk za zemite po chlen 19 li govorim ???
 • Робин Худ
  10.10.2018, 23:23
  Истината е,че субсидийте вече на са така атрактивни в БГ,тарикатите разбират,че скоро им изтича времето,заменките са почти невъзможни вече,остават хората истински обичащи земята,а те са ощетени най-много,дайте шанс на тези хора.....тарикат живеещ в Турция,помак,открадна цялата ни земя и сме безпомощни....помак живеещ в Турция крупен земвладелец с открадната земя,каза ми че ще прави заменки по морето с помащтта на политици от ДПС....един Господ ми остана

Последни новини