През 2016 година общото производство на месо в страната е 212 356 тона. Червеното месо е 102 716 тона в кланично тегло, като 77 512 тона или 75% е добито в регистрирани кланици, а 25% или 25 204 тона в стопанствата. Произведеното бяло месо е 109 640 тона. Промишленото производство на бяло месо представлява 97% или около 106 852 тона и само 3% се добива в стопанствата.

6 месеца поред цените на месото вървят нагоре

През 2016 година на територията на страната работят 76 кланици за червено месо. Броят на закланите животни в кланиците е 1.311 милиона (–1.4%) в сравнение с 2015 г., а произведеното от тях месо е с 10.7% повече. Закланите говеда в кланиците са с 27.1% повече, а закланите свине – с 9.6% повече. През наблюдавания период добитото месо от говеда се увеличава с 27.9%, а от свине – с 10.2%.

Данните сочат, че намалява броят на закланите овце и кози в кланиците, както и добитото от тях месо спрямо 2015 г. Закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2016 година са 962 хил. броя и са с 4.7% по-малко в сравнение с предходния период.