Производител: Трудно се класираме и на нашия пазар

Това е така заради силно субсидираната стока от други страни, коментира Пламен Петров

20.01.2018 | Коментари: 9 | 28755 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Много трудно се класираме и на нашия пазар, заради силно субсидираната стока от други страни. Това каза Пламен Петров, производител от Ловешко, който отглежда 50 дка с ябълки и 35 дка със сливи, в интервю за Фермер.БГ.
 
 
- Миналата година беше трудна за целия сектор. Каква е ситуацията при Вас? Каква беше реколтата?
- Разминахме се на косъм от градушките и бурите. Реколтата ни беше много добра, с много добро качество, оцветяване и големина на плода. Отчетохме рекордни добиви – при ябълките 7,5-8 тона, а при сливите 6,4 тона от декар. 
 
Ние имаме машина за слана, която е на газ. Благодарение на нея се справихме със сланите. Пускали сме я около 10-15 пъти през миналата година. Машината е много интересно, но и много скъпа. 
 
- С проект ли закупихте машината?
- Участвахме по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, но се оказа, че не ни достигат точките и се наложи да я купим с наши средства.
 
- Говорите за едни наистина високи добиви. Има ли пазар за тази продукция и къде реализирахте Вашата?
- Продаваме на местни търговци и много по-малко на веригите. Успяхме да реализираме цялата си продукция.
 
- Защо по-малко на веригите? Не са ли именно те по-добрата опция на земеделците?
- Големите вериги ни дават много ниска цена с много по-големи условия и изисквания. Друг минус е, че трябва да закараме намясто продукцията, която те искат, докато клиентите идват при нас. 
 
- Как мислите, могат ли производителите да се класират поне за родния пазар?
- Много трудно можем да се класираме на нашия пазар, заради силно субсидираната стока от други страни. Например Полша е най-големият производител на ябълки, там субсидиите са много по-високи от нашите, а накрая излизаме на един и същ пазар. За европейския пазар въобще и не можем да си помислим да продаваме. Цените на поляците, европейските цени, всички те идват далеч по-ниски от тези, които на нас ни костват дори за производството на продукцията.
 
- Споменахте субсидиите в другите страни. Какво не е наред у нас?
- Субсидиите все едно ги няма. Когато не бяхме приоритетен сектор, субсидията ни беше по-голяма. След като станахме приоритетни, субсидията се намали със сто процента. Нещо куца в управлението. Според мен голяма част отива за зърнопроизводителите, които реално нямат такава нужда.
 
Освен това тези сектори, като зърнопроизводството например, правят така, че обезлюдяват селските райони. Един зърнопроизводител с пет-шест души може да гледа двадесет хиляди декара земя, докато ние сме хората, които създаваме работна ръка и задържаме хората по селата. 
 
- Какво планувате занапред?
- Занапред не можем да се разширяваме повече, защото първо няма работна ръка и второ нямаме свободни пари. Имаме двама работници, които са отдавна при мен. Проблемът е, че по селата няма хора, с които да работим. Много е трудно и по време на беритба. Тогава събираме хора от няколко села. Какво като произвеждаме качествена продукция, като няма кой да я обере?
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Земеделец песимист
  22.01.2018, 8:52
  Браво на господина, това е самата истина и се надяваме да се прочете много внимателно тази статия от Министерство на земеделието и от ДФ Земеделие. П.П. Ще стане интересно 2020 когато и за зърнопроизводителите ще паднат субсидиите, тогава запомнете 90% от зърнопроизводителите ще се откажат от земеделието ои ще станат феодали рентиери на големи площи земя. Това ще е ползата от Евросъюза друго нищооооооооооо Българио.
 • bam.petkov
  20.01.2018, 21:56
  Еееее момчета, ама тя чуждата кокошка е като кон ако в Полша субсидията е 0,58 от евро цента или 58 евроцента. Моля не бъркайте десетичният знак защото в единият случай е половин цент а в другият половин Евро. Да не залъгваме себе си и другите защото ако в Полша дават по 58 евроцента по 5000кг от декар това са 2900 Евро на декар субсидия...... а иначе са си 5000х0,0058=29 Ево или 290 Евро на хектар това е реалното. В европа субсидиите са с около 35-40% по високи от нашите а не с 2900 Евро на декара тогава всеки ще ходи в Полша да гледа ябълки
 • ,милчов
  20.01.2018, 14:22
  Кауфланд,за 2016\2017 вкарваше,ябълките от полша за 0.19 стотинки за кило с превоза.???
 • ,милчов
  20.01.2018, 14:17
  Субсидията в полша за ябълки е 0.58 евро цента за килограм.
 • грездея
  20.01.2018, 13:57
  добива не проблем,при добро гледане е напълно реален,но 400 тона ябълки и180 тона слива при условията на бг е невороятно за реализация,прибиране, съхранение и пр.най вече реализацията ми се струва химера.
 • Колю
  20.01.2018, 12:05
  Няма в Полша субсидии за ябълки. Стига с тази мантра.
 • cherry_bulgaria@abv.bg
  20.01.2018, 11:34
  Моля за координати на г- н Петров!
 • kk
  20.01.2018, 11:00
  Много добре,но 6.4 тона сливи от декар мисля,че е прекалено,колега
 • грездея
  20.01.2018, 10:28
  тази година пазара за ябълки и сливи е сравнително добър,като се има предвид слабата реколта на много места.предните години си беше мъка,много от продукцията не се реализираше или се продава на смешни цени.в сектор плодове и зеленчуци цари пълен хаос от години.по борсите се продава вносна стока,и нашата която се появява епизодично и сезоннно няма шанс,продава се на по ниска цена от вноса.търгашите те принуждават и щеш нещеш я даваш.относно схемата за плодове и зеленчуци тя стимулира по големи площи без продукция и фалшиви фактури.

Последни новини