Проверки са открили нередности при биопчеларството

Има и глобени, каза министър Румен Порожанов

21.12.2017 | Коментари: 51 | 18726 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
През последния месец организирахме серия от проверки на операторите на биологични продукти за изпълнение на изискванията за биологично производство.
 
 
Определено има пропуски, особено при пчелите, включително сме наложили и глоби на някои от тях. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод темата с промените на изискванията за сертифициране на биологични производители. 
 
В момента се работи по законовите текстове по отношение на това по какъв начин ще се осъществява контролът от следващата година от страна на държавата в лицето на контролиращ орган спрямо контролиращите лица и съответно бенефициенти, каза от своя страна зам.-министър Цветан Димитров.  По думите му в най-вероятно в началото на следващата година те ще поемат по стандартния административен ред за разглеждане от Народното събрание. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Никола
  29.12.2017, 13:55
  Щом един човек наема нива за био земеделие и прави в чужда нива орехова градина сетете се каква е ИДЕЯТА, точене на СРЕДСТВА?!! Кога започват орехите да плододава т от МЗХГ не Знаят, иначе няма да има градина у чужда нива. Това е точене на пари от времето на таневА, защото тя е най разбираща от БИО земеделие и млечни крави! Най сетне се оплоди, че се отървахме от една кифла!
 • Truth
  28.12.2017, 21:39
  Най-големият проблем е, че реално хората не искат да чуят истината. След внимателно изчетени всички до един коментари, се убеждавам, че хората чуват това, което искат да чуят. Колеги пчелари! Голяма част от Вас са жертви на Вашите "лидери" на пчеларски сдружения, асоциации и т.н. Много от "лидерите" Ви предлагат текстовете на закони и наредби, както на тях им пасва да повишат бюджетите си. Много тях са сред Вас споделят Вашите проблеми но влизайки в МЗХГ и работни групи нещата коренно се променят. Всички до един от тук съм убеден, че знаят кои са тези хора но никой не ги споменава. Това са едни от най-големите врагове на пчеларството у нас. В комбинация с търговците на пчелни продукти комбинацията е много коварна. Не маловажна част от коментарите са на т.н. "тролове" само да отклоняват реалната гледна точка на проблема. Тук има коментари, които са едни и същи с други сайтове, форуми и групи. Не се поддавайте на тази манипулация! Уважавам на всеки един без пчелар труда, който е отделил за пчелните си семейства, но не оправдавам никой за незнанието по съответните законодателства без значение биологично или конвенционално пчеларство. Голяма част от коментарите са некомпетентни относно действащото законодателство. Бъдете умни и не се поддавайте на манипулации. Най-силното Ви оръжие е знанието Ви. Бъдете здрави и нека всеки съвестен и коректен пчелар никога не го застигат проблемите на некоректните такива. Весели празници и минимална смъртност на пчелните семейства за бъдещ период!
 • Илчо
  25.12.2017, 17:45
  Мзхг, а проверки в селекционните краваферми, КОГА? Те документално са селекционни, Нямат цедки на вимето си??! Голямо Източване! Безконтролно разпределяне на пари! Наглостта Ви няма Край! Защо си мислите, че сте най умните, схемаджии?
 • Ха ..!
  24.12.2017, 19:30
  Ха, явно някои от пчеларите който е получил ей така, Сертификат за биологичен мед се страхува от факта, че през 2018 година има голяма вероятност да започнат обстойни проверки по пчелините, проверки на документатицията как са получили Многоуважаемите Господа някои пчелари Сертификати за биологичен мед ? Нямя страшно! дай боже всичко да се лъсне, всичко да се види, кой е получавал даров Сертифакат за биологичен мед без да покрива и ното условие съгласно българското и европейското законадателство. Нека и господата от ОЛАФ също да се запознаят с този проблем, а той не е маловажен ..!
 • Тогава яж на воля
  24.12.2017, 14:01
  И тогава ще започнеш да ядеш по тенекия на месец предполагам.дано и това време да доиде,
 • Биомесо
  24.12.2017, 11:31
  Биомесо неизнасяме,биозеленчуци навярно също,биоплодове много малко,но пък биомед големи количества даже нестига произведеното,а конвенционалния мед няма реализация.защо е тая неистова врява за биомеда се питам щом го търсят в чужбина ,а другия не?пчелари не злобейте а мислете как да станете конкурентни на пазара от това писане тук полза нема.
 • Представете си само ..!
  24.12.2017, 10:48
  Представете си само, в България има био пасащита, а дефакто, никъде, поне аз не съм видял в магазинете да има био месо или био кайма, нали? Някои от Вас да е купувал българско "био" саламурено сирени или био мляко? Не, нали? Но има също така и ... "био" подправки, независимо, че баба на село никога (!..) не ги пръска с никакви препарати за растителна защита. Думата "био" в България се лепи наляво и надясто, само и само да се врътне някоя далавера! Несъмненно, че след тези констатации аз твърдо казвам, нека през 2018 година Министерството на земеделието, горите и храните, ДФЗ, Техническия инспекторат, а защо пък и не, и някои Сертифициращи органи от страните на ЕС да започнат да правят обстойни проверки на лицата които са им издадени Сертификати за биологично производство.
 • Наредба № 1/2013 година
  24.12.2017, 8:58
  Би трябвало да се направи една открита дискусия кое може да био, кое си е био по природа, кое ще се субсидира от Държавата, до каква степен ще се субсидира. Належащо е да се направят големи промени в Наредба № 1 от 2013 година за биологичното производство, в Наредба № 4 от 2015 година.
 • A propos
  24.12.2017, 8:51
  Тази година случайно попаднах на няколко анализа за пчелен мед от пчелари регистрарирани по биологочно пчеларство от района на ...; явно се сещате, че тези пчелари са от ..., няма никакво отстояние от 3 км с площи заети с 75% естествена растителност; напротив, там всичко, абсолютно всичко се обработва ..! Тези пчелари имат и Сертификати за биологично пчеларство, независимо, че в предоставените от тях проби пчелен мед бяха открити няколко вида (!..) антибиотици! Анализите се правят във фирма която изкупува пчелен мед, а тя се намира в централна Южна България (явно се досещата за нейното име), а Сертификатите за биологично производство са издадени от Сертифицираща фирма която се намира в централна Северна България (предполагам, че се сещатате и за нейното име). И така, трябва ли да се домеряваме на някакви кухи Сертификати, не трябва ли всичко изцяло по отношение на биологичното производство, в това число и био пчеларството да се промени? Надявам се, че през 2018 година изцяло ще се променят Наредба № 1/2013 год. и Наредба № 4/2015 год., да се редуцират Сертифициращите фирми поради факта, че те нямат съответния потенциал да извършват проверки по биопроизвоство. С действията и бездействията на тези сертифициращи фирми се стигна до там, че биологичното производство е на този хал. Представете си само, в България има био пасащита, а дефакто, никъде, поне аз не съм видял в магазинете да има био месо или био кайма, нали? Думата "био" в България се лепи наляво и надясто, само и само да се врътне някоя далавера! Несъмненно, че след тези констатации аз твърдо казвам, нека през 2018 година Министерството на земеделието, горите и храните, ДФЗ, Техническия инспекторат, а защо пък и не, и някои Сертифициращи органи от страните на ЕС да започнат да правят обстойни проверки на лицата които са им издадени Сертификати за биологично производство.
 • До батете под № 48
  23.12.2017, 21:03
  Драги ми батко, явно този Ваш познат има регистриран био пчелин и ... вереоятно се е здобил и със Сертификат за био продукция! Напълно Ви разбирам, прав сте. Така е! След като имате подобна информация, моля Ви се, обадете се в БАБХ към съответното областна дирекция.
 • Мед от пазара
  23.12.2017, 20:34
  Мой комшия пчелар с 20кошера ме помоли да видя дин от кошерите му.те са в града,бе края на май и бяха без магазини,вътре имаше12 рамки черни като сажди,пчели за 5 рамки,които бяха м алки като мравки,миришеше на мърша,рамките баха обтелени с канап.ако искате ще ви дам координати да си купувате от него мед той редовно е на пазара в петък?
 • информация от интернет
  23.12.2017, 15:02
  ... мед се купува от пазара, от някой дядо изкарал малко буркани! Никога няма да взема мед от голям хипермаркет, където е рядък ,като вода, т.е само глюкоза!
 • Малко информация по темата
  23.12.2017, 10:20
  ДФЗ тази седмица раздаде de minimis 2398500 лв на 4348 пчелари, като на едно пчелно семейство тази сума е равна на 4.77 лв. Ако направим една равносметка, то се оказва, че тази сума е раздадена за 502830 пчелни семейства. По наша неофиционална информация много пчелари не можаха да подадат документи поради това, че не са реализирали продажби на пчелен мед; това се дължи на неразбориите и на факта, че всяка година в пчеларството има множество промени в условията за кандидатстване. И това става благодарение на нашите лидери ..! Много пъти съм казвал, че Министерството на земеделието, горите и храните нямат актуална информация колко пчелни семейства има в даден момент в България поради факта, че в Закона за пчеларство няма императив (задължение) всички пчелари, независимо от бройката да ги регистрират. За голямо съжаление, в България пчелните семейства могат да се регистрират и по Закона за пчеларство и по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Но има много, прекалено много пчелари които стопанисват голяма бройка пчелни семейства и не ги регистрират въобще. На България й се отпускат парични средства за 5 годишен програмен период в зависимост от официално регистрираните (!..) пчелни семейства. Отсъствие на каквато и да е било регистрация води до номадство на пчелни семейства и изкривяване на ситуацията в сектор пчеларство. Тези които имат 25 пчелни семейства, те участвата по пчларските програми, плащат данъци, а тези които имат по 150-250 пчелни семейства и които не са ги регистрирали, нито плащат данъци за продадения пчелен мед и пчелни продукти. Това е укриване на данъци.
 • от пресата за Апитрейд ЕООД, България
  22.12.2017, 18:25
  Над 350 килограма фалшив пчелен мед, производство на пловдивската фирма „Апитрейд" ЕООД, е конфискуван от хранителен хипермаркет в Пловдив. Това съобщи вчера д-р Светозар Василев, директор на Районната ветеринарномедицинска служба - Пловдив. Добавка на захари, различни от натуралните, са констатирани след анализ на партидата менте. Пробата е взета след сигнал на гражданин, усъмнил се в качеството на меда. Отклонението е във физикохимичните показатели на продукта, което е грубо нарушение на чл. 20 от Закона на храните, според който не се разрешава пускането на пазара на храна, която не е безопасна за консумация от потребителите, уврежда или може да увреди здравето на хората и е негодна за консумация от хората. В случая медът не е опасен за здравето на хората, но няма необходимите хранителни и лечебни свойства, коментира шефът на ДВСК д-р Атанас Нейков. Той обясни, че цялата фалшива продукция ще се насочи за преработка в сладкарската промишленост, както и за производство на алкохол. На фирмата нарушител е съставен акт, а наложената глоба е тавана за нарушение на юридически лица - 5000 лева. Собственикът на „Апитрейд" Георги Жулев отказа чрез своя служителка да разговаря с репортер на „Марица".
 • Медът се пакетира от Апитрейд ЕООД, България
  22.12.2017, 15:12
  Лидъл напоследък създава нов бранд "Родна стряха" от БГ производители, а въз основа на това за мен е обидно ниска цената сравнена с тези на местното производство да речем във Франция. Някъде бях качвал снимки от техен магазин- Carefour където разликата между Френски мед и такъв с произход EU e точно тройна 6 към 18 в евро за кг. И познайте кой е по-търсения... Медът се пакетира от Апитрейд ЕООД.
 • Пчелен мед "Родна стряха"
  22.12.2017, 15:05
  Майката настоява Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да потърси отговорност на виновните лица и да защити потребителския интерес на всички, които са си купили мед "Родна Стряха". За де не се повтори неприятната ситуация, майката е категорична: "Продаваният мед "Родна стряха" трябва да бъде изтеглен от пазара, защото съдържа вредни субстанции. В сигнала си потърпевшата майка е депозирала всички необходими документи, които доказват твърденията й. Документите се съхраняват в редакцията и при необходимост ще бъдат предоставени на службите за допълнителна проверка. Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/ekskluzivno-v-blits-grmi-zhestok-skandal-otroven-pchelen-med-zaliva-trgovskata-mrezha-predi-koleda-dokumenti_news566481.html
 • Агенция Блиц, днес, 22.12.2017
  22.12.2017, 15:00
  Пчелен мед, натъпкан с два вида антибиотици се разпространява в големите търговски вериги в момент, в който предстои голямото пазаруване преди Коледните и Новогодишните празници. Това разкриха пред БЛИЦ притеснени родители, които се притесняват за живота на децата си. Рисковата ситуация се е случила в момент, в който млада майка е купила буркан с мед и след това е дала няколко лъжици на детето си, за да има енергия. По-малко от час след това на детето му прилошало. Майката се усъмнила, че рожбата й е била натровена и веднага изпратила пчелния мед за анализ в специализирана лаборатория. Следмица по-късно резултатите от пробата показали, че в меда е открито съдържание на два вида антибиотици. Майката сигнализирала Комисията за защита на потребителите с жалба, в която описала целия случай. БЛИЦ получи и копие от документа, с който са сезирани компетентните органи. Ето какво се казва в него: "На 05.12.2017 закупих български пчелен мед от марка "Родна Стряха", който е на производител "Апитрейд" ЕООД гр.Пловдив , бул.Кукленск Шосе 3 , ПК4004. Закупих с касов бон номер 0000644765/05.12.2017 партида L830 От магазин на ул.Г. Раковски закупих с касов бон номер 0000623917/05.12.2017 партида L862. Аз и детето ми изядохме по няколко лъжички, след което се почувствахме зле със съмнение за алергична реакция. Усъмних се в качеството на продукта и реших да го занеса за анализ в официалната държавна лаборатория на БАБХ - ЦЛВСЕЕ на Искърско шосе 5. Заплатих анализите по банков път по издадена проформа фактура 1374/07.12.2017 за което ми беше издадена Фактура Оригинал 1677/07.12.2017 Резултатите от анализите излязоха на 14.12.2017 и съответно потвърдиха моите съмнения за наличие на забранени субстанции в здравословен продукт. С протокол от изпитване номер 68733/14.12.2017 в буркана от партида L830 се установи количествено наличие на Сулфадоксин при допуск: "Не се допуска". С протокол от изпитване номер 68734/14.12.2017 в буркана от партида L862 се установи количествено наличие на Налидиксова киселина при допуск: "Няма норма" . Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/ekskluzivno-v-blits-grmi-zhestok-skandal-otroven-pchelen-med-zaliva-trgovskata-mrezha-predi-koleda-dokumenti_news566481.html
 • Източване на пари!
  22.12.2017, 14:46
  Видно от регистъра на Биологично земеделие който е към Министерството на земеделието, горите и храните в България, представете си само, има и ... био пауловня! В българия има хиляди декари с био орехи и био лешници! Някои от Вас да е чувал как се пръскат орехи или лешници? Прледставете си само, че в тази схема са включени доста, доста хора и то по мярка "млади фермери"; хем точат пари по една мярка, ама нали са жадни за пари, хоп, започват да точат пари и по био орехи, био лешници и ... по био безочие ..! Думи нямам относно това деяние!
 • Анна Карова
  22.12.2017, 12:46
  Понякога сме критикувани защо не правим като някои други контролиращи лица, понякога сме обвинявани от собствените си оператори, че държим да се спазват правилата, често ни се присмиват по същата причина, дори ни отправят и заплахи, когато установим нарушения и приложим мерки, тъй като това ги лишава от субсидии“, каза Анна Карова, изпълнителен директор на една от сертифициращите компании. По думите й контролът е от полза за всички, най-вече за самите производители, които трябва да бъдат поставени на равни начала. „Затова приветстваме всякакви мерки, които биха допринесли за подобряването на състоянието на българското биоземеделие и биха повишили доверието в системата за контрол, разбира се при условие, че тези мерки се прилагат еднакво към всички, което следва да се гарантира от МЗХГ“, отбеляза Карова. Според нея трябва да се дава гласност на проблемите в българското биоземеделие и да се търсят решения за тях, като това трябва да става с участието на всички заинтересовани страни, защото обратното не е от полза за никого. „При положение, че биологичното земеделие е приоритетно в Европейския съюз (ЕС), моето мнение е, че трябва да положим максимални усилия българското биоземеделие да заеме мястото, което му се полага. Така в България ще маме възможност да консумираме български биопродукти, а българските фермери да имат възможността ги произвеждат и да не се притесняват за пазара“, добави Карова.
 • Албена Симеонова
  22.12.2017, 12:43
  Има колеги, които получават сертификати, а нямат необходимите отстояния, а за да си биологичен пчелар трябва да си поне на 3 км от конвенционално поле. Има изкривявания, които са се получили ...
 • Стоилко Апостолов
  22.12.2017, 12:24
  Във биопчеларството също има неща, които трябва да се подобрят. „Оказа се, че изпреварваме целият свят – на второ място сме след Бразилия по сертифициране на пчелни семейства. Включително и в суперинтензивни райони, където не се спазва това отстояние от 3 км около пчелина. И някой трябва да наложи спазването на тези правила“, каза Апостолов. Според него трябва да се преразгледа и големината на ставките за някои култури, тъй като са твърде високи. „Миналата седмица бях в Брюксел на среща с представители на биобизнеса. И като сравнявахме ставките – нашите са като в Дания. Това провокира много нездрав интерес, което позволява на едни хора да произвеждат, без да се интересуват от новости, от технологии, а също и да си повишат добивите. Колкото и да приберем е все едно, защото субсидията е като в Дания, а стандартът ни е като за третия свят. Оттам идват и тези изкривявания“, коментира управителят на „Биоселена“.
 • Мнение
  22.12.2017, 12:22
  Има няколко хиляди декара биологични пасища и ливади, на които няма животни. Това си е своего рода източване на средствата за биопроизводителите, така че това трябва да се промени. След това биологични орехи или пшеница – 10 000 – 20 000 декара, извинете, но това въобще не компилира с идеята за биологично производство. По принцип в биологичното производство става въпрос за малки производители, средни производители, хора концентрирани в селата.
 • Анонимен
  22.12.2017, 11:58
  Анонимен коментар дали е полезен?има коментари толкова некомпетентни ,че е срамно да ги четеш.
 • Антибиотици
  22.12.2017, 7:36
  А защо лятото Министерството на земеделието не тръгне на проверки и да започне да взема директно проби от самите кошери проби за прилагането от пчеларите на антибиотици? Защо ..? Все още не малка част от пчеларите използват т.н. "меки антибиотици". Необходими са проверки ..!
 • Поредно предложение
  22.12.2017, 7:25
  Предлагам всички пчелари които са регистрани по Наредба № 3/1999 г. всеки месец по електронен път да се отчитат на МЗГХ и да си сканират всички издадени от тях документи, документи за закупени стоки (бои, ветеринарни препарати ... ) и по този начин ще се установи как са нещата в България. de minimis ..? Няма смисъл байчо от село да ходи до ДФЗ защото същото това ДФЗ съгласно подаваната от земеделсикя производител всеки месец информация към МЗГХ ще послужи като основание за плащане ..! Нека да има и ревизии, но наистина ревизии на цялата документация ..! Е, нали искаме пари, а пари никои, абсолютно никои не дава ей така даром! И когато това стане по електронен път, повяравайте, измамите ако не секнат, то драстично ще намалеят.
 • за добивите
  22.12.2017, 7:22
  Тази година моя пчелин който е регистран съгласно Наредба № 4/2015 год. за биологичното производството добива беше 2.2 кг от пчелно семейство; на пчелите не е давана и една троха захар, подхранвани са изключително с пчелен, независимо, че това е забранено (пълно безумие!..) съгласно чл. 17 от Наредба № 1 от 2013 година за биологичното производството. Чувам как колеги пчелари само за един сезон дават по два чувала (100 кг) захар и поразбираеми причини там добивите са стахановски! Представете си, каква трагедия, какво безобразие, какво безумие подобни био пчелари имат и Сертификат за биологично производство. Нещо повече, познавам доста био пчелари които използват антибиотици, а това е забранено от пролетта на 2003 година, съгласно Заповед на Министъра на земеделието, но ... същитите тези пчелари вече разполагат също със Сертификати за биологично произвоство. Пълна трагедия, каква подигравка с биологичното производство ...
 • зс ПЧЕЛАР.
  21.12.2017, 22:50
  Първо условие къде е пчелина !Има ли отстояние, 3 километра от населеното място и от полските насаждения.Второ как така се произвежда био мед от рапица,слънчоглед,и.н. Защо в рамките на един пчелин БИО ИМА 500 И ПОВЕЧЕ СЕМЕЙСТВА?Защо няма ограничения да кажем 50 семейства?Защо подвижното пчеларство не може да бъде био , а в Румъния може?.А това с подмяната на питите е пълна глупост и е само в БЪЛГАРИЯ не знам защо?Тия свръх количества при био производство са невъзможни най много до 18кг на семейство и това да бъде регламентирано.
 • Истината
  21.12.2017, 22:29
  Като гледам пчеларите, си мисля и за животновъдите дето имат по 200 животни а пишат 2000.А тези със 1000 пишат 3000.И пасища немаааа.И някой прибира СЕПП.
 • До Господин cankov под № 28
  21.12.2017, 22:13
  Когато сте производител, в това число и био пчелар е необходимо да бъдете почтен, точен, коректен и вашите продукти върху които има лого, че те са "био", наистина да са така, а не нещо ... лъжливо! Ако наистина при Вас До Господин cankov всичко е наред, то защо се страхувате? Защо? Явно нещо куца, а може би много рано получихте Сертификато за био производство, нали?
 • До Господин cankov под № 28
  21.12.2017, 21:50
  Да, наистина в България невероятни условия за био производство, в това число и за био пчеларство, но ... в България много малко хора които спазват българското и европейското право отнасящо се до биопроизводството; поради тази причина е необходимо всичко, абсолютно всичко да се ревизира и всички недостойни които са на този влак, в това число и Сертифициращите фирми които продължават да издват Сертификати за биопроизводство да бъдат премахнати. Това е ..!
 • cankov
  21.12.2017, 21:43
  Колко завистливи хора има на този свят. Като не сте Биопчелари какъв ви е проблема? В България има перфектни условия за биопчеластво.
 • За правила в пчеларството
  21.12.2017, 21:12
  При условие, че има различни начини на добив на пчелен мед и пчелни продукти, различно почвено-климатични дадености за пчеларстване, и естествено различни видове мед и пчелни продукти и различни категории, няма как цените да са идентични. В най-долната категория е конвенционалния мед, независимо от това дали е добиван в земи по Натура 2000, защитени местности. В тази категория има невероятни видове мед, но уви, по правилата даже и да има анализ на тези медове цената не може въобще да бъде висока. По разбираеми причини, цените би трябвало да се придържат изцяло към международните борси на пчелен мед. Цената на подобни медове е в пределите на 1.35-1.75 $. Прли биологичните медове цената е друга. За голямо съжаление трябва да си признаем, че голяма част (около 98%) от българските пчелари които практикуват този начин на пчеларстване за много далеч от изискванията на добрите пчеларски практики, изискванията на Кодекс Алиментериус, Регламен 834/2007 и Регламент 889/2009. Сертифициращите фирми издават Сертификати за съответствие, без да се съобразяват, че лицето абсолютно никакви правила не съблюдава, условието е едно - нека той да плати, а после да се управа! Уверен съм, че този балон с био меда, а също така и с другите био продукти всеки момент ще пукне и голяма част от хората ще бъдат дълбоко, дълбоко разочаровани за това, че са отдели толкова сили, време и средства, а в същото време те изцяло са на загуба. Последната, най-висшата категория е ЗНП (Защитено наименование за произход) и ЗГУ (Защитено географско указание). Тук правилата са изключителни строги. Проверки, доказване, доказване, но ако се стигне до финала цените са изключителни високи. И така, от страните членки на ЕС България е 8-мо място по продукти със ЗНП/ЗГУ. Тук се отнася Горнооряховския суджук, Манов мед от Странджа (от 2017 година!) и т.н. За да проявява интерес поне някои към българския мед, ние българите трябва да се обеденим, а не да решаваме нещата отделно! Млади хора с 50-тина кошера искат за 1-2 години да се замогнат, да си купят чисто нови, луксозни коли, големи жилища ... Това няма как да стане, това е абсурд! Пчеларството може да бъде допълнителен доход, но не и основен. В пчеларството има голям риск. Тази година, ако бъдем откровени зимната смъртност е в пределите на 80-95%. Ако едно лице има 700 пчелни семейства и през 2018 година загинат 70%, то какво прави ..? Как ще издържа себе си и своето семейство?
 • Господа, бих желал да Ви попитам
  21.12.2017, 21:10
  Господа, бих желал да Ви попитам защо не информирате, че голямата част от пчеларите, т.е. 98% въобще не спазват добрите пчеларски практики, нито изискванията по българското и европейското законодателство, а в същото време разполагат със Сертификат за биологично производство. Не смятате ли, че в цялата тази схема всичко е порочно и гнило? Не смятате ли, че преди ДФЗ да даде и 1 (един) лев на някои бенифициент е длъжен да направи обстойни проверки на всички пчелини в България, в това число и на онези които никога не са били регистрирани и които са като "депо" за източване на парични средства?
 • До недоволните от бъдещите мерки
  21.12.2017, 21:04
  До недоволните от бъдещите мерки които ще предприеме Министерството на земеделието, горите и храните бих ги посъветвал да не се занимават с глупости, а да идат до представителството на Сертифициращата фирма Лакон ООД, със седалище гр. Велико Търново, бул. България 14А. Тази фирма съгласно Регистъра за биологично земеделие към МЗГХ е сертифицирала 50% от пчелините в България. Дефакто, именно тази фирма със своите действия и бездействия е довела до това, че ние пчеларите сме недоволни. Да регистрираш някакъв си пчелин, който не отговаря на нито един показател по българското и европейското законодателство. От миналата година представителите на същата фирма учтиво съветват някои свои бенифициенти да се прехвърлят при другата им фирма - Макон ЕООД, със същото седалище. А после ..? А после ние всички да тръгнем и към другите офиси на Сертифициращите фирми и да ги попитаме как те издават Сертификати за био производство ..!
 • Таван ..!
  21.12.2017, 20:55
  В землището на с. Басарбово (ако не се така се казваше селото) има пчелар (Gold bees), който практикува "биологично пчеларство" и то с 2273 пчелни семейства; пчелните семейства са само в едно (!..) населено място ..! И така, представете си, този юнак получава пари като биологичен, участва по абсолютно всички програми, следователно отново и отново получава пари ..! Е, нима този юнак трябва да бъде субсидиран до дупка ..? Така ли ..? Ами онези младоци, които преди 5-6 години са започнали да практикуват пчеларство и които прилагат добрите пчеларски практики (ДПчП), те кога ще се замогнат, кога ще направят 200 пчелни семейства за да могат да създадат семейства, да се развиват ..? Кога ..? Тези които говорят, че не трябва да има таван, те имат някакъв недобронамерен интерес ..! Това е така! А защо е така ..? Защо ..?
 • ...
  21.12.2017, 20:53
  Необходим е и таван за пчелните семейства! Не може да се подпомагат с години пчелари които имат по 400-500, та даже и над 2000 хиляди пчелни семейства, хора, които кръстосват на шир и наделеч далечни дестинации. Това просто не е приемливо ..!
 • Гошо
  21.12.2017, 20:28
  Като искате субсидий,сега да мълчите.
 • "БИО" пчеларстване в България
  21.12.2017, 20:22
  Предстпавете си, но част от "БИО" пчеларите в България продължават да използват антибиотици, а в същото време тези мушмороци имат сертификати за био производство; когато приемаха документи за de minimis, никои от ДФЗ не поиска Анализно свидетелство, че пчеларя е правил анализ на пчелния мед и в него не са установени наличие на антибиотици! Фирми картели купуват конвенционален пчелен мед от пчелари които наистина спазват Добрите пчеларски практики (ДПчП), а в същото време те си имат свои хора на които са им издали Сертификати за биологично производство. А защо Министерството на земеделието, горите и ххраните, отдел Биологично производство не започне наистина строг контрол относно издването на подобни Сертификати, защо ..? Наясно ли сте, че един уж био пчелар произвежда на хартия по 70-80 кг пчелен мед; е, та нали той има и Сертификат ..! Плаща на Сертифициращата фирма подобаващо за Сертификата, плаща и тук и там .... и хоп, далавера, далавера, измама ...! Ето защо няма пари по мярка 11. Ето защо парите свършиха ..! Всичко е много, изключително гнило с биологичното производство ..!
 • ... и ..?
  21.12.2017, 20:18
  В България био пчелари които не са покрили нито едно условие, но за сметка на това яко си плащат на Сертифициращата фирма, а тя от своя страна й издава Сертификат за био производство. Тъжна история, тъжна ..! А защо мълчим, а защо не запознаем с тези нередности европейските институции; та нали се крадат както български, така и европейски средства!
 • Предложение
  21.12.2017, 20:16
  Предлагам всички пчелари които са регистрани по Наредба № 3/1999 г. всеки месец по електронен път да се отчитат на МЗГХ и да си сканират всички издадени от тях документи, документи за закупени стоки (бои, ветеринарни препарати ... ) и по този начин ще се установи как са нещата в България. de minimis ..? Няма смисъл байчо от село да ходи до ДФЗ защото същото това ДФЗ съгласно подаваната от земеделсикя производител всеки месец информация към МЗГХ ще послужи като основание за плащане ..! Нека да има и ревизии, но наистина ревизии на цялата документация ..! Е, нали искаме пари, а пари никои, абсолютно никои не дава ей така даром! И когато това стане по електронен път, повяравайте, измамите ако не секнат, то драстично ще намалеят.
 • Как се заформи далаверата с бройката
  21.12.2017, 20:09
  Пчелар аматьор февруари 2015 година на хартия (!..) е имал 100 пчелни семейства, но в началото на май месец същата година ги е "увеличил" и бройката е станала вече 200! През 2016 година същия този велик пчелар комбинатор е решил да грабне голямата пара и прави на хартия, благодарение със знанието със Сертифициращата фирма, проверяващия ветеринарен лекар от 200 пчелни семейства 600 (шестстотин)! Питам Ви възможно ли е това и то по биологично пчеларство. Питам Ви не е ли редно Техническия инспекторат към ДФЗ спешно (!..) да започне проверки, а при установяване на нередности материалите да бъдат предоставени в прокуратурата?
 • Непосилни такси на Сертифициращите фирми
  21.12.2017, 20:07
  Колко и да е странно, за нас хората които се качиха на влака с био производството са непосилни такси на Сертифициращите фирми. В същото време те дефакто нищо не правят, освен едни псевдоинспекции, никакви консултации, мрънкане, мрънкане. Офисите на тези Сертифициращи фирми са нещо от типа на Шератон или Хилтън, заплатите на служителите са между 2000-3000 лв. Едни работят, други пък печелят за сметка на баламите. Дълбоко съжалявам, че се заех с био производството. Има едно добро, а то е, че ми остава още малко и после хайде, сбогом ... био производство и хвърлени на вятъра средства.
 • Био мед лъжа и измама
  21.12.2017, 20:06
  Нека да се дават парични средства (даже и незначителни) само след като земеделския стопанин (за пчелен мед, това е пчеларя) всяка година за всяка отделна партида е направил анализ на пчелния мед и то за своя сметка. Е, тогава няма да има хора които да предлагат по 10-15 вида пчелен мед. Виждам по пазарите пчелен от кокиче, кукуряк, невен, магарешки бодил, минзухар и т.н. Е, как няма да има подобни медове след като доста от пчеларите бъхат десетки кила захар даже по време на медосбора. Необходимо е да се субсидират пчеларите, но след като три последователни години този пчелар е станал земеделски стопанин и като е увеличавал с неповече от 10% своето стопанство.
 • Мед от магарешки бодил?
  21.12.2017, 20:03
  Мед от магарешки бодил? Пълна измама! Нима този мед е обвързан със анализно свидетелство от референтна лаборатория която да гарантира, че 80% от съдържанието в буркана е от магарешки бодил (Onopordum acanthium)?
 • Да има обстойни проверки от страна на Държавата
  21.12.2017, 20:01
  Задължително да започнат обстойни проверки от страна на Техническия инспектората към ДФЗ. При наличието на голяма смъртност при пчелите тази пролет, никои, абсолютно никои от пчеларите не намали бройкити. Защо? Сертифициращите фирми минават уж на проверка, а в същото време те съпират пари за една индулгенция и по този начин в разрез с Наредба № 1 от 2013 година лъжат Държавата, т.е. Българските власти, европейските институции. Ако бяха дали наистина пари, има ли си някои представа, колко българска и европейска пара щеше да потече към джобовете на някои без да има някакво правно основание? Питам се, а защо тези Сертифициращи фирми издават Сертификати за съответствие (биологично производство) на хора които не са покрили никакъв минимум? Погледнете в сайта на Министерството на земеделието и ще видете, че лице което се е регистрирало през 2015 година вече има Сертификат за биологично производство. Как така? Кога и как успя да смени поне 50% от восъчните основи? Явно в тази далавера са включени и Сертифициращите фирми. На инспекция по пчелини ходят хора които имат страх и алергия от пчели. Какво правят на тези пчелини. Но това не е само с пчелите. Това се отнася и до другите сфери на биопроизводството. Поради това, нека, нека да има обстойни проверки от страна на Техническия инспекторат.
 • Пвсевдо (лъжливо) био пчеларство
  21.12.2017, 19:58
  Колеги, предлагам да описваме обстойно всичките нередности свързани с биологичното производство. Само по този начин ще можем да докажем, че голяма част от псевдобиопроизводителите уж произвеждат нещо био, а дефакто само крадат български и европейски парични средства. Онези които наистина произвеждат наистина био продукция в България са съвсем малко, до тях паричните потоци никога не стигат.
 • Състояние на биопроизводството в България
  21.12.2017, 19:56
  Био земеделието, в това и био пчеларство в България благодарение на Сертифициращите фирми е под всякаква критика. Пращате им една яко сума уж за инспекция, а дефекто някакви си там чиновник който изпитва невероятен страх от пчели прави инспекция на пчелина. Хвърля едно око от срам, прави някакви забележки относно това, че на пчелина има две бели котка и един стар черен котарак. Този инспектор нито наднича в кошерите, нито взема проби от меда, нито проби от восъка, нито гледа дали на пчелина се правят восъчни основи от собствен восък. Между друго гледа пчеларските дневници, Дневника за покупки на пчелина, Дневник за оплаквания н похвали на пчелина (представете си и такъв има!), прави снимки на кошерите и ... това е ..! Продължавам да твърдя, че никой, абсолютно никой в България не е сменил даже и на 70% от восъчните основи, независимо, че в Регламент 834/2007 и Регламент 889/2008 има съвсем други императивни (!..) текстове. Ами благодарение на пчеларите които уж практикуват био пчеларство, а също така, уж биологичните производители Сертифициращите фирми, регистрирани в Министерството на земеделието съгласно Наредба № 1 от 2013 година, дефакто нищо не правят, т.е. никакви реални инспекции. Незнайно как някой е предложил висок таван за преход за всички направления по биологично земеделие. А нямаше ли да бъде по-ефективно, след като лицето изпълни всички указания съгласно българското и европейското законодателство и чак тогава да получава някаква парично обезщетение за това, че той наистина (!..) изпълнил тези указания.
 • относно създаването на референтна лаборатория
  21.12.2017, 19:54
  Необходимо е създаването на референтна лаборатория и в България, където всички, абсолютно всички земеделски продукти да подлежат на задължителен контрол, в това число и пчелните продукти. След като едно лице има Сертификат за анализ от тази лаборатория и след като всичко е наред, чак тогава да може да си продава своята продукция на който пожелае. Сега нянакви си прекупвачи на земеделска продукция, в това число и на пчелни продукти уж пращат в Германия пчелен мед и пчелен восък, дават уж някакви аналзни свидетелства, от които нищо не става ясно ...! Това е една порочна игра! Смятам, че Министерството на земеделието трябва да създаде подобна лаборатория, а парите за нея ще дойдат от нас земеделските производители и от Националните програми. Нима България е заинтересована парите за анализи да бъдат насочени към чужди фирми? Нима в България няма добри специалисти в тази област?
 • Да има обстойни проверки на пчелините!
  21.12.2017, 19:53
  Проверки? Да, нека да има проверки по пчелините и да се види кой и как е изпълнил всички указания заложени в българското и европейското законодателство. Нека да се види на какво основание някои хора са получили Сертификат за био производство без да покрият нито един кртерий, освен критерия за лъжа и измама! Представете си само каква измама, имате на хартия (!..) 500 пчелни семейства, а те дефакто са ... 127. И така, съгласно издадения Сертификат за био производство лицето ще вземе 500 х 18€ = 9000€. Но лицето има само 127 (сто двадесет и седем) пчелни семейства! Благодарение на Сертифициращата фирма която го представлява пред Министерството земеделието лицето иска да излъже Държавата с 373 пчелни семейства. И отново, 373 бр х 18€ = 6714€.
 • Пари по мярка 11
  21.12.2017, 19:51
  ... а пари за преход по мярка 11? Пари няма и няма и да има, а това, че ние сме се доверили на Сертифициращите фирми, проблема не е в тях, а в нашата наивност. Кой ни биди с камъни да им даваме по 1500 или 2800 лв за една ялова инспекция? Кой? Пълна проверка на всички сертифициращи фирми ..! Има бенифициенти които ни не са давали никакви проби за анализ, лица които уж само за 1 (една) календарна година са сменили всички (?..) восъчни основи с биологични на пчелини с повече от 500 (петстотин) пчелни семейства и тези лица са се заимали със Сертификати! Това е пълна лъжа! А защо Специализираната прокуратура не се заеме с този казус, все пак тези лица ще получават (точат) без всякакво правно основание български и европейски средства. А къде е МЗХГ и не направи пълна ревизия на Сертифициращите фирми, защо ДФЗ и тя не започне да вземе проби от тези бенифициенти ..?
 • Анализ на пчелния мед
  21.12.2017, 19:50
  И как по-точно от продукцията може да се докаже, че е биологична? За меда има над 150 различни вида анализи, само да спомена няколко- антибиотици, има поне 100 такива и за всеки се прави отделен тест, който се праща (около 80 лв. на вид), пестициди има хиляди такива. за една група от тях от около 200 вида се плащат 400 лв.Течки метали- пак са много и за всеки се тества по отделно, изкуствени подсладители, ХМФ, Диастазна активност, киселинност, даже и радиоактивност може да се тества. Един сравнително пълен анализ струва в Германия около 2000 лв. но пак не обхваща всичко и кой трябва да плати за всичко това, аз ако съм биопроизводител с 20 кошера и имам примерно 300 кг. мед на година трябва ли да правя тези анализи за да докажа, че медът ми е биологичен? Пак се изказват някакви хора с представи далече от реалността. Естествено, че първо трябва да се сертифицират пчелините, тоест района, след това пчеларят трябва да е запознат с изискванията, за което той се подписва, че е така, след това трябва да има и някакви тестове, но не на всеки мед и на всеки пчелар по всяко време, а на произволен принцип за да се види спазват ли се изискванията. Проблемът е в нашия манталитет, че от всичко се прави далавера и измама, докато той не се промени ще сме на този хал.
 • Купуване на документи в областта на пчелрството
  21.12.2017, 19:47
  А защо някои от пчеларите не си признае, че той дефакто не е ходил на курс по Агроекология, но има Удостоверение; и това удостоверение е купено по съответния начин ..! Ами това също е измама!
 • За цената на пчелния мед
  21.12.2017, 19:46
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Наредба № 1 от 2013 година
  21.12.2017, 19:45
  НАРЕДБА № 1 от 7 февруари 2013 г. за прилагане на правилата на биологичното производство на расте-ния, животни и аквакултури, растителни, животински продукти, продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрол върху производството и етикетирането В сила от 19.02.2013 г. Издадена от Министерството на земеделието и храните Чл. 26. Преходният период по чл. 23 за отглеждане на животни, птици и пчелни семейства по биологичен начин и продукти, произведени от тях, е: 5. дванадесет месеца за пчелини при спазване на разпоредбите на Регламент (ЕО) № 834/2007 и Регламент (ЕО) № 889/2008.
 • Мега пчелини в България
  21.12.2017, 19:42
  Много е жалко, че няма таван за хората които вземат пари съгласно Наредба № 4 от 2015 година. При това положение е изгодно за някои хора да имат и 5 000 (пет хиляди пчелни семейства) да вземат пари, да вземат пари .. И този "тавани" се отнася не само за пчелини-гиганти, но и за зърнопроизводителите, за трайните насаждения (има трайни био трайни насаждения с над 5000-7000 дка). Парите по Наредба № 4 би трябвало да бъдат като стимул за био производство, а не като издръжка на цялата фамилия и то в задгробният им живот. А дребните производители, например със сливова градина от 50 дка, те как ще издържат своите семейства? Как? В тази схема има и нещо много гнило!
 • Добив от био пчелини
  21.12.2017, 19:41
  Наскоро разбрах, че средните добиви от регистрираните био пчелини е над 40 кг от пчелно семейство! И как така? Ами средните добиви от конвеционалните пчелини съгласно Годишния доклад на МЗХГ е около 15 кг от пчелно семейство. Ако това е така, то бих желал да знам, защо био пчеларството, в това число и другите био направления са субсидират по различен начин от България и ЕС? Защо?
 • Био производство
  21.12.2017, 19:38
  А колко промила (1/1000 пчеларя) наистина спазват Регламент 834/2007, Регламент 889/2008, Наредба № 1 от 2013 година за биологично земеделие и т.н.? Колко? Колко от пчеларите които са получили Сертификат за съответствие наистина са сменили на 100% восъчните пити, а може би ... колко от пчеларите не използват захар? Колко? Дълбоко съм уверен, че биологичното пчеларство както и другите отрасли на биологичното земеделие е една поредна измама с държавни и европейски средства. Поради тази причина се налага да бъдат запознати европейските институции с тези неща.
 • До БАБХ
  21.12.2017, 19:37
  А защо не се предприеме една мярка, например, всички пчелни семейства които не са регистрирани съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност в срок до 1 май 2018 година да бъдат ... унищожени! Нали подобна практика прилага БАБХ и към животните когато те нямат ушни марки, а "това е ... хуманно". На село баба, леля, вуйна, чичо, дядо и т.н. имат по 70-80 пчелни семейства, нито са регистрирани, нито плащат данъци, но за сметка на това ... искат увеличаване на пенсиите. Странно! А пари, пари от къде? Това е укриване на данъци ..! Ние всички сме равни пред Законите в България!

Последни новини