Русалов: С промените в Закона за земята ще се увеличат белите петна

Има риск да се отрови земята в Добруджа при добиването на газ, обясни председателят на НАЗ

07.12.2017 | Коментари: 2 | 20147 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Категорично се възпротивяваме на изискването за някакъв процент за собственост при сключването на наемни договори. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов по повод становището на асоциацията по повод промените в Закон за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). 
 
 
„Тъй като след като беше премахната тази възможност в Закона за арендата, остана единствената възможност за сключване на договори за наем. И ако тук се въведе такова ограничение, за нас е ограничение, не бихме могли да си сключим договорите с голяма част от собствениците, които ни предоставят земеделска земя. По този начин ще се увеличат много белите петна в страната и ние няма да имаме възможност за правно основание за ползване на земеделската земя. Затова се обявяваме категорично против“, заяви Русалов. 
 
Той отбеляза, че другите моменти, срещу които НАЗ възразява, са технически, но отново са важни. 
 
 
„Има изискване при сключването на договорите пред нотариус да се заверява и подписа, и съдържание. Ние се обявяваме против изискването за заверяване на съдържание, тъй като това е допълнителна финансова тежест. При положение, че се вменява задължение на нотариусите да проверяват собствеността, не е нужно да се заверява и съдържанието на този документ.
 
Изискването за предоставянето на скица при сключването на договорите за наем или аренда също е безсмислено за нас, тъй като в документа скица се вписва името на собственика, на който е върната земята, а не на сегашните собственици. По този начин няма как да се проследи собствеността“, обясни председателят на НАЗ и добави: „Изявяваме потвърждение и желание да се въведе единна такса от 10 лв. при вписването в Агенцията по вписванията на договорите“. 
 
Друга важна и актуална тема за стопаните в Добруджа е опитите за добив на газ там. НАЗ обърна специално внимание върху това на Седмия си национален агросеминар.  
 
„На УС на асоциацията решихме, че се обявяваме против добива на газ като цяло на територията на страната. В Добруджа в момента са регистрирани продуктивни залежи на газ на дълбочина 2700 м.
 
Геолози и експерти ни обясниха, че добив на дълбочина над 1500 – 1600 м, в зависимост от скалите, които се намират отдолу, не може да се извършва по конвенционален начин. Това означава, че ще се използва методът фракинг, а върху този метод е наложен мораториум за добив в страната ни. Ние се опасяваме от нерегламентирани действия и затова на този етап се обявяваме против“, каза Русалов. 
 
 
Как обаче това ще повлияе на почвата? Когато се използва фракинг в почвате се вкарват допълнителни материали. В някои от случаите се използват течности с над 500-600 химични  елемента, обясни Русалов. 
 
„Разместването на тези течности с почвените пластове и с подпочвените водни слоеве ще доведе до унищожаване на почвата, съответно и здравето на хората. И като цяло ще бъде унищожена цялата природа“, добави той, като припомни, че под цяла Добруджа, част от Черноморието и дори малко под пределите на Румъния се намира огромно подземно езеро, което на е на дълбочина около 600 м под повърхността на земята. 
 
„То е основен източник на питейна вода за целия регион. Преминаването през този слой крие рискове от замърсяване. Това ще доведе до увреждането на почвата, здравето на хората и животните“, допълни Русалов. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • MITKO УЗУНОВ -ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  09.12.2017, 7:56
  АРЕНДАТОРИТЕ ДА СА БЛОГОДАРНИ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ИМАЛО ТЪПИ ПРАВИТЕЛСТВА КОИТО НЕ ЗАЩИТАВАТ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ В ГЕРМАНИЯ НЕ СЪЩИСТВУВА ЗАКОН ЗА РЕНАТА ТАМ ИМА ЗАКОН ЗА НАЕМ РЕНТАТА Е МИЖАЙ ДА ТЕ ЛЪЖИМ КОЙ КОНТРОЛИРА НАПРИМЕР 35 ПРОЦЕНТА КОЙТО АРЕНДАТОРИТЕ ДАВАТ РЕНТА И ЗАКОНА ЗА РЕНТАТА АКО Е ХУБАВ ЗАЩО ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ НЕ ГО ПРЕЛАГАТ АМИ ПРИЛАГАТ ЗАКОНА ЗА НАЕМ ПЪРВО ПЛАЩАШ СЛЕД ТОВА ВЛИЗАШ В НИВИТЕ И НАПРИМЕР В РУМЪНИЯ КОЯТО Я БИЕМ ПО ВСИЧКО ТАКА КАЗА БОРИСОВ ТИКВАТА ПРОСТА ТАМ АКО СИ ПРОДАДЕШ ЗЕМЯТА ДОГОВОРА ОТПАДА И НОВИЯ СОБСТВЕНИК СИ ПОЛУЧАВА ИМОТА СВОБОДЕН А ТУК ДОГОВОР НЕ МОЖЕШ ДА РАЗВАЛИШ ПО СМЪРТНОСТ АЗ СЪМ СЕ ПРОБАЛ И НЕ СТАВА ЗАКОНА ТАКА Е НАПРАВЕН ЧЕ ОБСЛУЖВА АРЕНДАТОРИТЕ А НИЕ В 21 ВЕК СМЕ КРЕПОСТНИ СЕЛЕНИ НА АРЕНДАТОРИТЕ И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО ИМАМЕ ТЪПИ ПРАВИТЕЛСТВА И ЗАЩО КАТО СЕ СТРЕМИМ КЪМ ЗАПАДНА ЕВРОПА И АМЕРИКА ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНАТ ТАМ ЧЕ ЧАСНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НА ГОЛЯМА ПОЧИТ А НЕ КАТО ТУК АРЕНДАТОРИТЕ ДА ИМАТ ВСЕ ПРЕТЕНЦИИ И АКО НЕ ИМ СЕ ИЗПЪЛНИ ИЗКАРВАТ 10 ТРАКТОРА НА ПРОТЕСТ И БОРИСОВ ТИКВАТА Е ТОЛКОВА СТРАХЛИВ ЧЕ ПЪЛНИ ГАЩИТЕ И ВЕДНАГА ИМ ИЗПЪЛНЯВА ВСИЧКИТЕ ИСКАНИЯ ЖАЛКО ЧЕ ЖИВЕЕМ В ТАКАВА ДЪРЖАВА
 • К
  08.12.2017, 11:57
  Много знаете обаче, в последствие тези тарикати с дългосвирещите удостоверение за наследници ще реват най много
 • собственик
  08.12.2017, 11:03
  В България има закон за собствеността, който никой арендатор не е чел. Не може да го прилагаш след закона за арендите и ползването на зем.земя. На всякъде по света /и в България преди сто години/ чорбаджията е по-богат от ратая който ти работи земята, само в БГ е обратно, собствениците на земята са по-бедни от ратаите,от къде на къде ратаите ще ми определят условията на собствеността и как да си я давам под наем. Крайно време е този закон да защитава собствениците а не слугите.
 • Абв
  07.12.2017, 19:56
  Недеите хитрува,ако е зя сделка ще ги намерете.Един от собствениците да сключва едногодишен договор
 • trakiec
  07.12.2017, 17:08
  Съгласен съм с AKALINA на практика се получава точно така,с някаква мижава идеална част или с фалшиво пълномощно и хоп всички съсопственици се оказват крепосни за 10 и повече години
 • ами
  07.12.2017, 16:13
  аренда не може с по малко от 51%. Но наем с 1% за 3г - може. Масово се правят наем,наем,наем - 3 3 3 и ето ви 9г.
 • KrisiSpirova
  07.12.2017, 15:35
  Този закон вече е приет! От началото на тази години, нямат право да сключват аренди с по-малко от 51% от собственоста. Горе става въпрос за едногодишни договори за наем.
 • ами
  07.12.2017, 15:28
  a ще се забранят ли наем за 3г? където отново се заобикаля забраната за аренда с по малко от 50% като се сключват няколко последнователни наема за по 3г.
 • AKALINA
  07.12.2017, 12:34
  Напротив нека да имат 51 % от собствеността или договор с 51% от собствениците. Не може да купи 100 кв. м. от имота и да сключи договор за 10 г. за целия имот и наследника който притежава 50 % да е зависим от избора на този със 100 кв.м.
 • Marinow
  07.12.2017, 10:38
  Така е. Не може да има 10 наследника пръснати по всички краища на света и да искат да намериш повече от един.
 • Крафка
  07.12.2017, 6:01

Последни новини