Руски фермер създаде собствена криптовалута

Всичко започнало, когато държавата забранила валутата, която Михаил Шляпников създал, за да плаща на работниците си

26.12.2017 | Коментари: 5 | 13028 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Силата на човешкия дух и прогрес ни дават ежедневни примери. Един такъв пример е борбата на руския фермер Михаил Шляпников, който живее в село Колионово. 
 
 
Във вихъра на кризата с руската рубла през 2015 г. Шляпников имал огромен проблем с това, че не можел да плаща на работниците си, тъй като инфлацията изяждала всяка рубла. Затова находчивият руснак решил да направи местна валута – колион. 
Първоначално колионите са принтирани върху фотографска хартия с номинална стойност 1, 3, 5, 10, 25 и 50. 
2 колиона = 10 яйца
5 колиона = кофа с картофи 
60 колиона = 1 гъска и т.н.
 
Например, един работник може да изоре една нива за конкретна сума от колиони и след това да си купят с тях зеленчуци, плодове и риба. 
 
Снимка:opendemocracy.net
 
Шляпников казва, че идеята му дошла, когато осъзнал, че обикновените бартерни размени на стоки като гъски или картофи ще бъдат много по-устойчиви на инфлацията, ако се направи по-добра форма на разплащане от рублата, която в този момент загуби почва под краката си. 
 
Обаче държавата не харесалата идеята и набързо започнала да съди Шляпников и валутата била моментално забранена. 
Приятели на Шляпников, занимаващи се с блокчейн технологии го посъветвали да направи ICO в блокчейна Emercoin.
 
Това е подход, който наподобява класическото първично публично предлагане на акции, само че това не се случва на регулиран пазар, а вместо акции се използват криптовалути.
 
Така дадена компания обявява своето ICO, след което инвеститорите могат да купуват дигиталните активи, пуснати от компанията, като често тези криптовалути представляват по-скоро дигитални „жетони”, чрез които инвеститорът може да използва разработваната услуга от компанията, обявил ICO-то.
 
Така колионите станали криптовалута и вече не били достижими за дългата и завистлива ръка на властите. 
„Фактът, че това е нещо необичайно и креативно, не означава, че непременно е незаконно. Естествено има и рискове – може някой астероид да удари кокошарника“, казва Шляпников. 
 
Не може да се вкара крава в блокчейн 
Блокчейн технологиите позволяват да се оптимизира работата на фермера, като премахва посредника между него и потребителя. Така процесът се опростява. 
 
Руският фермер е само един от примерите как блокчейн трансформира и селското стопанство. Очевидно не можем да вкараме крава в блокчей, но  можем да организираме по-добре работата и отношенията си с партньорите и клиентите си, докато криптовалутите представляват перфектния инструмент. 
 
„Преди всичко аз съм фермер. Бях заинтригуван от биткойн и блокчейн технологиите и решиха да опитам да ги приложа в моя бизнес. Оказа се, че е много лесно, полезно и дори е забавно. През пролетта на 2017 г., заедно с партньорска компания създадохме пакет от готови решения за фермерите, като направихме достъпа до тях напълно безплатен. Смея да твърдя, че ентусиазмът ми да внедря криптовалутата в реалния живот е много по-голям, отколкото самия феномен“, казва Шляпников пред Cointelegraph. 
 
Снимка: Novaya Gazeta
 
Ключово при колионите е, че криптовалутата не е свързана с никоя съществуващата традиционна валута. Тя е свързана с реалните продукти и услуги, като инструмент за бартер, което е идея, стара като света. 
 
В свое интервю за местна медия Шляпников казва, че се надява правителството да не се намесва в малкия му експеримент. 
 
Шляпников демонстрира огромния потенциал на криптовалутите и блокчейн решенията да се включат в реалния живот, като се елиминират посредниците.  
 
„Премахваме банките, прекупвачите, логистичните услуги и контролните органи и можем да предлагаме продукцията си на реални и по-ниски цени за потребителите. Освен това така излизаме от сивата икономика. За да пазим инвестицията си, ние трябва да регистрираме активите си и докладваме всичко“, казва Шляпников и допълва „Очевидно има голям потенциал в развиването на връзката между IT индустрията и селското стопанство“.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Тъп тракторист
  28.12.2017, 10:25
  Това нещо е изключително опасно.Колкото и да ни харесва системата ,тя има своите защити и механизми за регулиране на валутите - в нормалните страни де. В България банките ги ограбват ,като изобщо не визирам КТБ.... Криптовалутите и всички измислени простотии в този му вид са изключително опасни и в един момент могат да доведат до срив на световната икономика ,ако бъдат допуснати да се развиват.
 • до Иванов
  27.12.2017, 11:38
  Идеята на парите е че те са "лист с обещания". Държавата обещава че за свършената работа, човекът притежаващ лита с обещанията ще получи нещо в замяна. Ако извикаш брат ти да ти помогне но нямаш пари можеш да му обещаеш че ще му се отблагодариш в друг момент. Можеш да извикаш още 100 човека и да им дадеш същото обещание. Естествено за да могат да е ясно кой какви обещания дължи, създавате индивидуални листи с обещания. На комшията ти обаче му трябва помощ - вика брат ти на помощ и вместо заплащане му дава листа с обещания който ти си направил. Така вече ти не дължиш на комшията ти нищо, а на брат си дължиш 2 услуги. Ами честито - току що си създал нова валута. Естествено, някои от хората могат да не вярват че ще си изпълниш обещанията и да не искат да се включат в системата - ти също едва ли би желал да работиш някъде и да ти платят в зимбабски долари... За да работи една система от обещания (валута) е нужно доверие в нея. Когато доверието намаля, хотата обменят листите с обещания за листи с обещанията на някой друг - валутни курсове.
 • Напротив, Господин Иванов!
  27.12.2017, 7:47
  Напротив, Господин Иванов! Като направих обстойна справка в интернет и се оказа, че това нещо е от доста време; много ми допаднаха изображенията на банкнотите, оригинални са. Смятам, че е по умесно някои мандри да издават подобни банкноти, отколкото да се крият, а това може в определена степен и да премахне сивата икономика. Има бол варианти и идеи.
 • Иванов
  26.12.2017, 22:17
  Аз на моите работници ако им кажа вижте аз от утре ням да ви плащам в лв а в моя измислена валута и ще ме линчуват и повече няма да дойдат. Това са тъпотии.....
 • Земледелие в России
  26.12.2017, 14:23
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Земледелие в России
  26.12.2017, 14:22
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!

Последни новини