Саудитска Арабия има интерес към българско агнешко

Чужденците искат обмен на ветеринарни специалисти

09.10.2018 | Коментари: 2 | 3424 прочитания
Автор: Фермер.БГ
България и Саудитска Арабия подписаха меморандум,  според който в следващите шест месеца трябва да се изготви бизнес план и конкретни мерки за създаване на съвместна Българо-Саудитска държавна компания. 
 
 
Един от конкретните проекти е изграждането на завод за фураж край Шумен, за който се говори от известно време. Документът бе подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic, съобщиха от агроминистерството. 
 
Румен Порожанов се срещна със саудитския си колега Абдулрахман ал Фадли. Той подчерта интереса към българското месо, най-вече агнешко. „В България имах възможността да опитам вашето агнешко и то е чудесно“, допълни саудитският министър.
От своя страна Порожанов отбеляза, че за да се реализира внос на месо е належащо да се открие директна авиолиния между двете страни. 
 
Ал Фадли заяви още, че продуктите от рози и сътрудничество в областта на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия.
 
„Знаем, че ветеринарната медицина и здравеопазването на животните е на много добро ниво в България, имаме нужда от обмен на специалисти“, обясни саудитският министър на земеделието, околната среда и водите. Министър Порожанов припомни, че саудитски екип вече е посетил Българската агенция по безопасност на храните през юни. Той пое ангажимент сътрудничеството да се развие на най-високо ниво.
 
Министрите Порожанов и Ал Фадли откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия - Saudi Agro- food. Порожанов бе специален гост на събитието, в което България участва за първи път. Страната ни се представя с щанд, разположен на площ от 90 кв. м, на който 9 български фирми предлагат млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • FERMERCHE
    09.10.2018, 20:52
    Проблемът е това дали ние може да слезем под цената на Австралийското агнешко....и какви количества може да доставим ....
  • Archibal
    09.10.2018, 13:24
    Българското минестерство се чуди как да ни унищожи -арабите искат агнета

Последни новини