Сава Табаков: Политиката трябва да даде импулс за обединение

Какви са стъпките, за да можем да се класираме на общия пазар и кои са проблемите в сектора коментира експертът от Аграрния университет в Пловдив

19.01.2018 | Коментари: 5 | 25247 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Къде е мястото на родните овощари на българския и европейски пазар? Какви са стъпките, за да можем да се класираме на общия пазар и кои са проблемите в сектора коментира доц. Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив в интервю за Фермер.БГ.
 
 
- Кои са най-атрактивните сортове за българския пазар, що се касае за ябълките?
- Съществуват много добри сортове в света. За съжаление, сериозни български селекции няма. Работим изцяло със селекция, произход Нова Зеландия, Австралия и Америка.
 
- Какви са качествата на чуждите сортове? Кои са най-предпочитаните от производителите у нас?
- Повечето сортове са добри. Например сортът Златна превъзходна заема около 34-35% от световното производство. След това е сортът Гала от Нова Зеландия. В момента, може би, този сорт е в голям прогрес и има доста голям интерес от производителите към него. Следва групата на Червена превъзходна. При него трябва да се вземат под внимание възможностите на сортовете да правят 100% тъмночервен цвят. На четвърто място е интересът към Фуджи. При него също трябва да се търси червеният цвят. Производителите, които пък разчитат на по-високи добиви и  на двойна употреба на ябълките - и за преработка, и за прясна консумация, залагат на Пинова. Флорина пък е сортът, който е най-устойчив на болести.
 
- По Ваши наблюдения конкурентни ли са вече българските производители на пазара?
- Все още трудно можем да се конкурираме, защото себестойността на чуждите плодове е доста ниска или поне така изглежда за нас. Специално за тази година няма никакъв проблем с реализацията на ябълките. Имайте предвид, че добрите ни производители постигат над 6 тона от декар.
 
- Кои са проблемите пред сектора? Готови ли сме за обединение?
- Трудно е. Може би се дължи и на манталитета ни. У нас вече има групи и много мощни формирования, но те, сякаш, не са изградени твърде на принципа, по който ние мислим. 
 
Всеки сам стои зле на пазара. Пазарът иска количества. В момента голяма част от търговията се осъществява от вериги, които търгуват големи обеми и искат постоянна доставка. Никой няма шанс да ги задоволи, дори големите фирми у нас. Хората трябва да са наясно, че трябва да се обединят. 
 
Самата политика трябва да даде малко импулс - да се определи в кои райони, какво ще се гледа и да се субсидират специализираните районите. Ако се насърчи големият обем на продукцията веднага ще дойде и обединяването, съответно и възможностите в този район да се инвестират пари за преработка, пакетаж и пласмент на продукция.
 
- Какви са стъпките, според Вас, за да можем да се класираме за европейския пазар?
- Нека да започнем от обединението, но тук трябва да се намаси самата държава чрез науката. Трябва да се насърчават определени сортове, да се определи в кой район, какво да се отглежда. Да сме наясно по кое време липсват определени количества от даден плод и зеленчук. Всичко това е въпрос на една по-сложна организация, а като има информация, хората ще бъдат насочени, чрез програми и финансиране. Може да се направи и навън се прави.
 
Идеята да се даде темп на овощарите и зеленчукопроизводителите беше добра, защото това са отрасли, които са силни когато има семеен бизнес. Обаче стана по-зле от преди. Дават се субсидии за култури, които облагодетелстват много малък кръг от хора. Няма и какво да се чудим, защо селските райони се обезлюдават.
 
- И все пак виждат ли се иновациите и у нас?
- Разбира се, има много модерни градини. За съжаление наличната база е голяма и не може да се използва поради липсата на продукция. България произвежда твърде малко в момента. Пазарът не го отразява това, защото си има всичко, но си е изтичане на ресурс. Вместо парите да остават в страната, те изтичат навън. Оттам идва и това, че сме една от най-бедните страни в Европа.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • gnanitova
  12.02.2018, 14:10
  Здравейте на всички фермери. Обръщам ви внимание, че получих финансова подкрепа в контекста на междубанково партньорство между банката в Тихоокеанския басейн и FIBANK по споразумение за сътрудничество между двете банки.   това междубанково сътрудничество ми позволи да получа финансиране от 800 000 евро за моите агропромишлени проекти, което е фаза на реализация. Бих искал да споделя тази възможност с вас за всичките ви потребности от по-обезпокоително финансиране, посетено от сайта на тази банка. www.bank-pacific.com имейл: info@bank-pacific.com благодаря на всички
 • gnanitova
  12.02.2018, 14:09
  Здравейте на всички фермери. Обръщам ви внимание, че получих финансова подкрепа в контекста на междубанково партньорство между банката в Тихоокеанския басейн и FIBANK по споразумение за сътрудничество между двете банки.   това междубанково сътрудничество ми позволи да получа финансиране от 800 000 евро за моите агропромишлени проекти, което е фаза на реализация. Бих искал да споделя тази възможност с вас за всичките ви потребности от по-обезпокоително финансиране, посетено от сайта на тази банка. www.bank-pacific.com имейл: info@bank-pacific.com благодаря на всички
 • Бай Иван
  19.01.2018, 22:02
  Сава Табаков да не ръси мозък,а ми да си оправи качеството на посадъчния материал ! То не са черни златки,бактериален рак и кой знае още какви болести и неприятели има в неговия разсадник "Савел Агро".Купува трето,четвърто качество материал от Сърбия и Македония и после го продава като негов.Като ти се разболеят на втората или третата година какво правим г-н "Доцент" ?
 • Земеделец
  19.01.2018, 21:03
  Да дам един пример... В съседна Турция всички съселяни от едно село които се занимават със зеленчуци решават и сеят един сорт домати как го правят незнам и избират един сорт... Имат място за сортиране... Тира идва напълват камиона. Изкупчика дава добри пари щото има тонаж... И имат осигурен агроном от държавата който всеки ден е в нивите им... Да не говорим и банкерите които дават безлихвени кредити още от нивата им... А пък при нас питам комшията какви домати ся - мълчи. После питам със какво пръска пак не казва. Питам за колко продаде продукцията и той ме лъже казва много по висока цена...
 • грездея
  19.01.2018, 18:10
  то преди 30 години си беше планово земеделие.в родното ми село имаше масив от 1800 дк череши и 2200 дк праскови,растителната защита беше с авиация,износа за ссср също беше със самолети.в момента всеки къде грамотен,къде неграмотен на своя глава сади овошки и след време се чуди къде да ги реализира ако въобще стигне до продукция.това си е чисто мърсене на земята и излишно наливане на средства най често от еврофондовете.за да има ефективни ов.градини е необходима държавна намеса.

Последни новини