Сблъсък: Има ли перспективи биологичното пчеларство у нас?

Двете крайности се сблъскват

10.02.2018 | Коментари: 39 | 23739 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Биологичното земеделие намира все по-голямо приложение в страните от Западна и Централна Европа, а напоследък и в България. Все по-често започна да се говори за качествена храна, условия за производство на екологично чисти продукти, в това число и пчелен мед.
 
Българският пчелен мед е атрактивен за пазара на Европейския съюз и като такъв вече е намерил своята ниша в биологичното земеделие. При биологичното пчеларство, качеството на пчелните продукти се гарантира от утвърдени стандарти и се регулира доста сериозно. Настина ли обаче това е така, има ли перспективи биологичното пчеларство у нас и въобще съществува ли то? Коментар на двама пчелари от Ловешко за Фермер.БГ.
 
 
Борислав Цаков е производител на пчелни майки и отводки. Стопанството му се състои от 500 пчелни семейства и 1500 отделения за майки. Той е категоричен, че биологичното производство е схема за източване на пари.
 
„Според мен биологичното производство не е вариант. В България много малка част са истинските биологични пчелари. Навсякъде се сее и навсякъде се пръска – за мен това е една голяма лъжа, схема за източване на пари“, коментира производителят.
 
Игнат Игнатов също от Ловешко. И той е производител на пчелни майки, но заедно с това е и биологичен производител. Според него биологичното пчеларство далеч не е схема.
 
„Не е така, биологичното пчеларство не е никаква схема. Просто се изискват малко повече усилия и честност. Голяма част от колегите не могат да устоят на изискванията и завиждат на другите. Според мен има перспективи в биологичното производство и то не само у нас, но и в света. Светът се върти в тази насока, все повече се търсят еко продуктите. Това е бъдещето“, смята Игнатов, който стопанисва около 500 кошера.
 
Противоположни са и мненията на двамата пчелари относно степента на контрол, който се извършва към биологичните пчелари.
 
Според Борислав Цаков нивото на контрол не е добро. Игнат Игнатов пък смята обратното.
 
„Разбира се, че нивото е добро. Три пъти в сезона имам пълна инспекция – с взимане на проби, с оглед на района. Според мен, ако изпълняваш регламентите няма проблем. Всичко се следи строго. Ако някой арендатор в съседство насее култура, която не позволява биологичното отглеждане на пчели, си длъжен да изместиш пчелите. Имал съм такъв случай и съм го правил“, обясни Игнатов.
 
Той намира подвижното пчеларство за нещо хубаво, но и много трудоемко. Това е и една от причините да не го практикува.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Този, който купува
  16.02.2018, 18:29
  Този, който купува той определя цената.Тук се начетох на много идиотски мнения. Хора, вие не сте в час. От този биомед вземат проби, правят му анализ, и като им хареса дават цена. А вие сте ревнали и биете тъпана, че той не отговарял на някакви условия. Защо? Защото не сте се качили на влака, а бягате след него ли?
 • Цената на пчелния мед
  14.02.2018, 15:44
  Относно цената на пчелния мед, бих желал да кажа, че в България има картел и по разбираеми причини тази цена няма как да се качи. Обещания от типа, ама ние на Вас ще Ви дадем най-добрата цена, ама елате при нас, ама ...! Не вярвам на тези обещания, поради което своя пчелен мед от пчелин регистриран по биологичното пчеларство го продавам .... на едро .... на цена от ... 7.50 лв/кг. Знам чужди езици, добре съм информиран за цената на едро и дребно в страните от ЕС, поради което нямам да продавам своя труд ей така даром. До тук бях, до тук! Не искам и да чувам за фирми изкупвачи и прекупвачи на пчелен мед.
 • до ЗС
  13.02.2018, 22:07
  Апитрейд Пловдив Апитрейд Пловдив е офлайн Автор Аватара на Апитрейд Пловдив Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията Здравейте, Обявяваме, че считано от днес изкупните цени се актуализират както следва: Конвенционален мед - Билков (без слънчоглед и рапица) - 5.00 лв / кг; - Букет / Слънчоглед - 4.00 лв / кг; - Липа - 5.00 лв / кг - Рапица - 3.80 лв / кг. Рапица от стара реколта не изкупуваме; - Акация - 7.00 лв / кг; - Кориандър - 5.00 лв / кг. - Букет / слънчоглед от стара реколта - 3.80 лв / кг. - Манов - 7.50 лв / кг Биологичен мед - Букет 7.50 лв. / кг - Акация 10.50 лв. / кг - Липа 7.50 лв / кг - Манов 10.00 лв / кг Всички посочени цени са без вкл. ДДС - ако продавачът е фирма, регистрирана по ЗДДС, цената, която ще получи, е посочената ДДС. Хората, от които е взета проба и предстои изкупуване, ще получат договорената цена при взимането на пробите без промяна. Всички останали условия остават непроменени, както са описани в предходните мнения. Телефони за записвания: 0886 4444 16; 0888 565 806; 032 96 92 38.
 • 113
  13.02.2018, 14:42
  Като съдя по изказа, всички негативни и злобни изказвания са на един и същ "колега" Много нещастен и очукан от живота човек дано намериш малко щастие и да станеш по-добър човек.не ти върви нещо бизнеса и всички са ти виновни,да си жив и здрав
 • Да се спрат всички пари
  12.02.2018, 18:21
  Да се спрат всички пари, абсолютно всички пари за био пчеларите ..! Нека от близките дни да започнат комплексни проверки по всички пчелини в страната и да се види състоянието в сектор биологично пчеларство; да се направи пълен анализ и чак тогава да се говори за евентуално плащане ..! Моля, не бързайте с плащането!
 • табелки за идентификацията на пчелните семейства съгласно изискванията
  12.02.2018, 14:13
  На 12 януари 2018 година в Държавен вестник беше публикувана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2013 година за изискванията към средствата за официалната идентификация на животните и използването им, условията, реда и контрола по събиране, въвеждане, поддържане и използване на информацията в Интегрираната система на Българската агенция по безопасност на храните (ДВ, бр. 5/2018 г.). Трябва да си кажем, че тази поредна Наредба влезе в сила след като никои или почти никои от пчеларите не възроптя срещу нея. Никъдев правния свят, в това число и в страните от ЕС няма подобни табелки за кошери.
 • Дойчев
  12.02.2018, 10:26
  Успокой топката,колега:).Прегледах тази наредба и не видях подобно нещо.Видях само списък с нарушения и санкции,но там е споменато само ковенционална захар(код 3907).Истината е,че през2015-2016 беше позволено да се дава пчелен мед или меден сироп.От 2017 ги забраниха.Хранилките станаха излишни,но трябва да се съгласиш,че не е съвсем просто да преработиш 250-300 възглавници.В същото време измислиха и нови табели.Знам,че ти се струва,че без труд взимаме много пари,но е точно обратното-много труд,много бюрокрация-за малко пари.Чудя се,защо не виждам животновъд да плюе животновъд или зърнопроизводител да го прави със зърнопроидзводител.При нас,пчеларите е дори задължително.Защо тогава сме недоволни,че имаме сто организации и сто вожда-всички тъпанари?Никой не гледа своята работа,а коментира какво прави колегата.Ако ти се струва,че да си био е много лесно и печелившо-стани и ти,кой те спира.
 • Хранилки по кошерите
  12.02.2018, 9:02
  Искам да знам, след като по Наредба № 1 от 2013 година е забранено да се подхранват пчелните семейства даже с пчелен мед собствено производство, защо всички, абсолютно всички пчелари имат хранилки и то доста, доста големи по кошерите ..? Защо ..? От какъв зор ..? Нали тези био пчелари спазват добрите пчеларски практики, нали те кагегорично заявяват, че на своите пчели даже една трохичка захар не дават ..? Ето, поредна лъжа и измама от страна от страна на био пчеларите ..! Да се спрат всички пари, абсолютно всички пари за био пчеларите ..!
 • Почакайте, ощо малко време
  11.02.2018, 18:17
  През 2019 година свършва 5-годишната програма по Мярка 11. Ако сега Сертифициращите фирми само знаят да дигат такси, да ни уверяват, ама колко много ще забогатеем, какво голямо бъдеще има биологичното производство в България, как купувачите на био продукция ще киснат пред портите на имотите ни, то от април 2019 година нещата ще се променят. Промените ще бъдат коренно различни. През 2019 година голяма част от био производителите ще се откажат тази Мярка, поради факта, че на този етап ние всички само даваме пари, рантутим Сертифициращите фирми, наливаме пари без да виждаме някакво добро. При наличието на толкова много сертифициращи фирми в България, от една страна, а от друга страна, лицата които уж се занимават с био производство ще намалеят по разбираеми причини. При това положение, от къде ще дойдат парите за Сертифициращите фирми ..? От къде ..? За подобна дейност която извършват тези фирми, таксите не могат да бъдат повече от 400-500 лв за една календарна година. Колко от био производителите в България ходят по 2-3 пъти на почивка, например на море, на планина и в чужбина ..? Колко ..? В Сертифициращите фирми с техните европейски заплати от типа на 3-4 хиляди лева месечно, там ходят, почиват, почиват, и не им пука за нас наивниците. За да стане това, голяма вина има и Министерството на земеделието. Ако не вярвате, вижте Наредба № 1 от 2013 година; вижте какви правомощия са им дадени на тези Сертифициращи фирми, а в същото време са запитайте, с какво точно тези фирми са ни помогнали ..? С какво ..? Питам се, с какво ..?
 • 0
  11.02.2018, 17:03
  Пууу,най-после един от мойта черга.Мислех си вече,че само аз съм прост пчелар-уж у далаверата па все без пари!Не ща програми , ни био ни мио,де минимис,пчеларски и сие.Сичките да ги спират.Не сме дорасли да гледаме от Европата.
 • Зеблен човал
  11.02.2018, 16:51
  От както се заех с био пчеларство нямам никакви пари, просто нямам. Имам разходи, било за Сертифициращата фирма, било за поредни Дневници, вчера си купих новите жълти табелки за кошерите на цена 0.40 лв с ДДС. Намалих всички разходи, само и само да свържа двата края. Влизам под душа 2 пъти в месеца; лятото на пчелина може със слънчева вода и всеки ден да се къпя ... Нямам пари ..!
 • 0
  11.02.2018, 16:38
  Ехааа,страшна пчеларска идея-чували от зебло.То се чууудех де да ги събирам толкоз пари.Ама ей на-прост пчелар.И адвокат ша си зема.Пууу ,то имало и умници.Евала, момчета!Решихте проблемите у пчеларството!
 • Нека да има проверки
  11.02.2018, 16:30
  Био пчеларство? Там далаверите са жестоки, поради което там трябва да има постоянни проверки. За една година някои да е сменил всички восъчни основи, да е покрил всички изисквания съгласно българското и европейското право? Пълна измама! Проверки, проверки ..! Незабавно, още от утре да тръгват от Министерството на земеделието по всички земеделски стопани регистрирани съгласно Наредба № 4 от 2015 година на проверки. Няма време за губене, няма ...! Да тръгват на проверките и хазната да се пълни с пари ..!
 • Няма страшно
  11.02.2018, 16:24
  Няма страшно, нито през 2018 година, нито през идната 2019 година Държавата ще дава пари за био производство. При това положение, онези които са свикнали само да скубат Държавата, просто ще се откажат. След това, в България ще останат само почтените люде които наистина имат доброто намерение да се развиват по строгите правила на българското и европейското законодателство.
 • Прости пчелари ..?
  11.02.2018, 16:02
  Тук някои ми говори за "прости пчелари". Простете, ама след като едно лице се е захванало с някакво производство, би трябвало също лице да е запознато както с българското, така и с европейското законодателство. Ама същото лице не е в състояние да интерпретира юридически текстове, няма страшно! Земеделския стопанин може да се обърне към адвокат(и). Е, ще трябва да се бръкне дълбочко в джоба за пари, защото безплатни неща в този живот няма. Човек трябва да чете, да чете, да се самообразова, а не да чака някои всичко на готово да му поднесе. Задължението на един земеделски стопанин не е да си ушие десетина зеблени чувала и да чака от ДФЗ всеки час да му прехвърлят по сметките парични потоци. Това, просто няма как да стане ..!
 • Тълкуване на Наредба № 4 от 2015 година
  11.02.2018, 15:54
  В българския език има един много добър идиоматичен израз - след като каруцата се преобърне пътища има много. Наредба № от 2015 година е публикувана през пролетта на 2015 година в Държавен вестник, но по разбираеми причини никои от пчелари не попита, ама ставката от 35 евро за преход не е ли прекалено висока? Защо никои не възропта ..? Защо ..? Ами ставката от 25 евро за пчелно семейство когато лицето е получило Сертификат за биологично производство не е ли също висока ..? За стандарта на България тези ставки са прекалено високи, нали ..? Аз съм био пчелар и съм на мнението, че след като едва само 0.0002% от регистрираните по Наредба № 4 от 2015 година са се доближили (!..) до условията на българското и европейското законодателство по отношение на био пчеларството, смятам, че на този етап Държавата не трябва в никакъв случай да дава какъвто и да е било паричен еквивалент до като не бъдат обстойни проверени всички пчелини в страната, да се види кои и на какво основание е получил Сертификат за био производство, дали това лице наистина има съответната бройка пчелни семейства ...Стига с тези измами ..!Стига с тези лъжи ..! Нека да има обстойни проверки, и чак тогава да говорим дали био пчеларите имат основание да искат някакви пари.
 • грездея
  11.02.2018, 15:53
  ще стане ясно дали има или няма условия в бг,когато няма субсидиране по различните мерки.аз лично гледам биоорехи и биолешници и не виждам разлика с цената за конвенционално,дори и търговците не ги интересува дали е био или не.
 • Дойчев
  11.02.2018, 15:02
  Това сме ние,вместо да споделим опит и да търсим решение на проблемите,страшен кеф ни прави да се оплюваме.Колега,няма цена на акация 3.80лв.Или няма нищо общо с акацията или просто си заспал на завоя и яко са те прекарали.
 • 0
  11.02.2018, 13:49
  Господинеее,Танева не е виновна,Фонда не е....То ние сами си решихме ,че 1 година е достатъчна да станем био.Па ми чува някой мнението на обществено обсъждане.Къде са ни вождовете,къде са от БАБ,пчеларски асоциации ,конфедерации???Намерете ми един форум,една статия, едно разяснение по таз наредба 4.Няма!Та не са ли гореизброените затова-да помагат на нас простите пчелари?Та дори тия от Фонда не знаеха наредбата на техния си министър!?Големи разбирачи сте всички тук.Ама се плюете едни други,дето цяло лято се изчепвате от бачкане и пържете на слънце,а парите под носовете ви пак ще идат я за патки,я за ерозия,я за нещо дето изобщо незнаем.Ако има ред и закони нередовните ще се пресеят.А тези,дето дават по 120 кг захар не са пчелари,а като паткарите.И те не пишат по форумите,а тихомълком си пекат питката и лятото семействата по плажовете,а не по къра.Тъй,че не драсканки по форуми са нужни.Не обикновенните пчелари са виновни,дето блъскат като идиоти и все нещо не достига да вържат края.Ееей, лоши хора сме.Завистливи,алчни.Обединете се бе.Системата е сбъркана.Насочете натам енергията и знанията си.А всеки решава за себе си какъв пчелар ще бъде и си тегли последствията.Успешен сезон!
 • зс
  11.02.2018, 13:29
  Проблема,сблъсака е породен от СГРЕШЕНОТО субсидиране!Биологичните получават голяма изкупна цена на меда пример. Акациев мед който е произведен в биологичен пчелин се изкупува на цена 10за кг. Същия акациев мед без разлика в качеството но произведен в конвенционален пчелин се изкупува на цена 4,50лв.Тогава субсидиите от 50лв на пчелно семейство трябваше да отидат при конвенционалните пчелари защото цените при тях спаднаха до 3,80лв !А на практика всички знаем,че разлика в меда няма!Ще кажете,че биологичните имат допълнителни разходи за такси, да така е но и цената на меда е с над 100% по висока, а и отделно статистиката показа,че добивите в биологичните пчелини е двойно по голям от конвенционалните ЗАЩО ЛИ!
 • Анализ на пчелен восък
  11.02.2018, 12:24
  Днес един приятел ми сподели, че е пращал в Лицензирана лаборатория в Англия пчелен восък за анализ за наличието на антибиотици. Цената на една проба е 120 паунда (нямам представа колко лева е това!). Друг приятел, преди години беше пращал пак проба за анализ на пчелен восък в Германия, там цената е друга. Миналата година по времена една от пчеларските срещи разговарях с Проф. Стефан Богданов (българин, живеещ в Швейцария) и той ми посочи европейски лаборатории които правят анализ на пчелни продукти (пчелен мед, пчелен восък, пчелно млечице, прополис ..). Той ми указа, че уважаващ се био пчелар трябва всяка година да дава в различни лаборатории анализ на добиваните от него пчелни продукти. Това е история на пчелина, това е развитието на пчелина. Не може един пчелар който от десетки години прилага Добрите пчеларски практики (ДПчП) на своя пчелин, да се сравнява с пчелар който токущо навлиза в дебрите на биологичното пчеларство.
 • До Господин Дойчев,
  11.02.2018, 11:54
  Уважаеми Господин Дойчев, бих желал да Ви кажа, че Десислава Танева, екс Министърка на Земеделието и горите няма вина, че в България когато на страницата на същото това Министерство, на интернет страницата на Министерския съвет се публикуват проекто наредби за обществено обсъждане, никои, абсолютно никои от пчеларите не взема никакво становище. Последствията? Тези наредби влизат в Народното събрание и депутатите ги приемат на кило, а после българския земеделски стопанин, в това число и българския пчелар започва да изпитва горчивината. В това няма нищо лошо, напротив! Нека нещата да се сринат, да стигнат дъното на блатото, и чак тогава някои хора ще започнат и да мислят. В живота има едно основно правило, преди да поискаш нещо, кажи какво даваш ..!
 • Дойчев
  11.02.2018, 10:14
  Относно ненормално късия срок-в евроразпоредбите е споменат този срок(12 месеца),но там става въпрос за съвсем друго нещо.Ако си в преход към биопчеларство и продаваш на дребно и искаш на етикета да е отразен факта,че вече отглеждаш пчеличките по био,трябва да си в преход най-малко 12 месеца.Д.Танева прочита тази наредба като дявола евангелието и се пръква една малоумна наредба,според която сме длъжни да се сертифицираме след този срок.Всеки,който има елементарни познания по пчеларство е наясно,че няма как за този срок да подмениш всички пити ,а и да си изпълнил всички други изисквания.Цялата гимнастика е да не получаваме по 35евро четири или пет години,а само една-икономия на пари,които да бъдат откраднати от "наши"хора.На сертифициращити фирми им е пределно ясно,че за 12 месеца няма как да си изпълнил всички условия и ни издават сертификационни писма само за да можем да кандидатстваме за субсидия.Относно лабораторията си абсолютно прав-срамно е в 21 век ,в държава от ЕС,изнодителка да няма лицензирана лаборатория.На никой в министерството не му пука,а нашите вождове са абсолютни тъпанари.Ако искаш качествен анализ-Германия.Може би има и други лицензирани производители, но аз знам за Петко Пенчев-Сливен.Основите не са лоши и получаваш необходимия документ.
 • Производители на био основи
  11.02.2018, 8:57
  Има Наредба която се отнася до преработката на пчелния восък. И така, не знам някоя фирма в България да е получила лиценз с което да й се дава възможността на произвежда био основи. Просто не знам! Интересно ми е дали БАБХ разполага с подобна информация? Отново и отново лъсна поредна лъжа и измама с преработката и предлагането на пазара на био основи. А къде се проверяващите органи в страната ..?
 • Наредба № 1 от 2013 година
  11.02.2018, 8:52
  Съгласно Наредба № 1 от 2013 година на био пчелините подхранването с пчелин мед от собствения пчелин може да стане с изрична (!..) Заповед на Министъра на земеделието. И така, от 2013 година Министъра на земеделието никога не е издавал подобни Заповеди, но независимо от това на всички био пчелини по кошерите има хранилки. И как така, та нали уж био пчеларите не подхранват нито с пчелен мед, а със захарен сироп това е абсурд ..? От какъв зор на био пчелините има хранилки ..? Явно отново и отново има поредни лъжи и измами от страна на голяма част от био пчеларите ..!
 • Анализ на пчелен мед
  11.02.2018, 8:38
  Много пъти съм казвал, че вместо Държавата да дава пари за сандъци (кошери) и по някакъв начин да рантути дърводелците, би трябвало парите да бъдат пренасочени за създаване на Национална референтна лаборатория за анализ на мед и пчелни продукти. Нямам грам доверие на сегашните лаборатории които уж правят поленов анализ на пчелния мед, и в тези анализни Свидетелства се посочва до 15-30% за наличие на полен от Магарешки бодил. Каква измама! Нима този посредствен медонос в България има такова голяма разпространение?
 • Проблема с био производството
  11.02.2018, 8:32
  Проблема с био производството започва от Наредба № 1 от 2013 година, като в нея са допуснати съществени юридически пропуски. Поради тази причина, преходния период за пчеларството, например е минимум (!...) 12 месеца. И така, този преходен период може да бъде и 60 месеца, но нали всички искат да забогатеят за една те на хартия сменят восъчните основи за 12 месеца и получават Сертификат за биологично производство. Проблема се усложнява с обнародването на Наредба № 4 от 2015 година където за заложени нечувани даже и за Европа парични ставки за лицата които са в преход. Така например, за първата година от прехода на био пчеларите са предвидени 35 Э на пчелно семейство! Представете си колко много хора се опитаха да се качат на влака за био пчеларството, без да имат грам познания в нормативната уредба, без да желаят по някакъв да извършат конверсия на стопанисваните от тях пчелини. Има много, изключително много пропуски от страна на Държавата, в лицето на Министерството на земеделието, поради което е належащо да бъдат извършени промени във всички нормативни уредби, в противен случай нещата още повече ще се задълбочават.
 • Сертификат
  11.02.2018, 8:20
  Между Сертификат и Сертификационно писмо голяма разлика, а това не е някаква игра на думи. Аз разполагам и с двете форми. И така, за да подпиша Договор съгласно правилата залегнали в българското и европейското законодателство, моя милост още от 2007 година е започнала да подменя абсолютно всички восъчни основи със собствено производство. През пролетта на 2015 година имам вече сключен Договор за био пчеларство. Не ми става ясно как за пет минути 98% от пчеларите смениха восъчните пити ..! От 2003 година правя всяка година анализ на пчелния мед за наличието на тежки метали, антибиотици, радионуклеиди, остатъчни количества на ветеринарно-медицински препарати в пчелния мед и пчелните продукти ..!
 • worldfinance
  10.02.2018, 19:50
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • worldfinance
  10.02.2018, 19:48
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • worldfinance
  10.02.2018, 19:47
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Дойчев
  10.02.2018, 19:32
  Всичко написано се отнася за восъка.За меда абсолютно не си в час.Фирмата,коята купува моя мед прави анализ и изпраща копие в сертифициращата фирма.Ако не минеш по този път си длъжен сам да заплатиш анализа и да изпратиш копие на сертифициращата фирма.Извод-няма как да получиш сертификат без копие от анализа на твоя мед.Съвет-първо разбери как точно стоят нещата и после изразявай недоволство.Наистина има много недомислия но не са тия,за които ти си писал.
 • Дойчев
  10.02.2018, 19:22
  И си прав,и не си:).Огромна част от така наречените биопчелари имат сертификационно писмо,а не сертификат.Договора със сертифициращата фирма е за 5(пет)години ти да преминеш от конвенционално към биологично производство.За този срок ти трябва да си подменил всички стари пити с нови с основи от лицензиран производител.Ако сам си произвеждаш основите от собствен восък може би ще ти трябва някакъв документ за качеството на восъка.Аз заменям моя восък за основи от лицензиран производител и той ми дава документ,че основите са произведени по начин отговарящ на неоходимите изисквания.Моята работа е да претопя всички пити и да изградя нови за срок от 5 години.Съвсем друг въпрос е ,че заради малоумието на хората от министерството на земеделието ни принудиха да имаме някакъв документ за да можем да кадидатстваме за субсидия.И понеже имаме договор със сертифициращата фирма да ни издадат сертификат след 5 години,те ни издават след първата година сертификационно писмо.То не казва,че вече си биопроизводител,а че си започнал да преминаваш към биопроизводство и до този момент спазваш необходимите правила.Накратко-ако сам произвеждаш основите си от собствен восък е нормално да ти искат документ,удостоверяващ качеството на восъка.Ако си сменяш восъка за основи от лицензиран производител не ти е необходим документ удостоверяващ качеството на восъка ти.
 • Анализ на пчелен восък
  10.02.2018, 18:06
  Колко от българските пчелари които са регистрирани съгласно условията на био пчеларството имат анализно свидетелство за пчелен восък ..? Колко ..? Аз имам ..!Знаете ли, че голяма част от био пчеларите никога не са правили анализ нито на пчелния мед, нито на пчелните продукти, нито на пчелния восък, но за сметка на това имат издаден Сертификат за био производство ? Е, как така, на какво основание ..? На какво ..? Да задавам ли още въпроси ..?
 • Инспекции ..?
  10.02.2018, 17:51
  Господа, моля Ви се, не говорете за инспекции от страна на Сертифициращите фирми. Мога да защитя един Докторат, а от неговите изводи да подам сигнал до Специализираната прокуратура. Това е едно източване, както на български, така и на европейски парични средства. За каква инспекции може да се говори, след като пчелари които уж стопанисват пчелини съгласно условията на био пчеларството, Регламент 883/2008, Регламент 889/2009 и Наредба № 1 от 2013 година използват антибиотици на своите пчелини, а в същото време са получили Сертификати за био производство. Каква наглост, тези био пчелари миналата година, например реваха и викаха пред прозорците на Министерството на земеделието, пред прозорците на Министерския съвет ..! А защо не говорите за нередностите които бяха открити по време на инспекцията през ноември месец 2017 година от страна на Министерството на земеделието ..? Има био пчелни където уж се водят 800 пчелни семейства, а там дефакто и 100 пчелни семейства няма ..! Кажете, кажете за тези нередности ...! Кажете за всички нередности ..! Моля, не мълчете ..! говорете ..!
 • От пчеларското изложение в Плевен
  10.02.2018, 17:41
  Днес за трети по време на 16-тото Международно пчеларско изложение в Плевен имах възможност да разговарям с доста "био" пчелари от страната. За какво био пчеларство може да става, след като тези пчелини са разположени на 100- тина метра от магистралата Русе-София? За какво био пчеларство може да става дума след като никои, абсолютно никои в България не е сменил и 10% от восъчните основи? За какво био пчеларство може да става дума след като същите тези пчелини са разположени в територии където 99.9% от площите интензивно се обработват? Представете си само за миг, че 98% от био пчеларите дават по 80-100 и даже над 120 кг захар на пчелно семейство! А знаете ли, че в България при био пчеларите добивите от едно пчелно семейство са около 40-50 кг пчелен мед, а при конвенционалното пчеларство скромните 15-18 кг?
 • До фермер бг.
  10.02.2018, 17:33
  Уважаеми Господа от сайта Фермер.Бг темата с която сте захванали е доста актуална. Поради тази причина, смятам, че в скоро време на страниците на сайта тя да бъде преразгледана под различни ъгли; например, да се даде думата на специалисти от Министерството на земеделието, на Сертифициращите фирми които издаваха сертификати за био производство на кило, на самите био пчелари.
 • Petar
  10.02.2018, 13:06
  Biologithnoto ptelarstvo napalno izema trouda i zaplachtaneto na obiknovenia pthelar v Bulgaria.Ne triabva da se deliat pthelarite .Da se davat pari na vsithki po ravno spored broi kocheri.javascript:;
 • Пчелар
  10.02.2018, 11:04
  Сблъсъка предстои когато схемите и далаверите ударят дъното като най бедна държава от ЕС имахме шанс да дадем възможност на обикновените честни фермери да се развият но 90% от парите влезнаха в джобответе на олигарси и мафиоти сега парите вече спират а хората от България все повече емигрират а селското стопанство е на същото положение както преди дори и по зле .Събудете се господа управляващи кораба бавно но сигурно потъва ако не знаете как оправите положението вижте как управляват земеделието в съседните на нас държави -Успех

Последни новини