Шанс за нашите животновъди: Бразилия спря износа на говеда по море

Очаква се решението да засегне големите вносители, като Европейския съюз и Турция

07.02.2018 | Коментари: 3 | 11510 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Бразилия въведе забрана за износ по море на живи говеда за клане, след като местните власти установиха значителни недостатъци в хуманното отношение към животните по време на превоза.
 
 
Това решение ще се отрази главно върху износа на едър рогат добитък от страната за Турция и ЕС, които са ключови купувачи на живи месодайни говеда, коментира farmer.pl.
 
В същото време забраната дава нова възможност на българските животновъди да разширят продажбите си на пазара в южната ни съседка.
 
Федералният съдия на Трибунала в Сао Пауло забрани износът на животни за клане по море от цяла Бразилия, след протестни действия на местен форум за защита на животните.
 
 
Акцията е била насочена срещу отплаването на кораба "Нада" с 27 хил. глави кланични животни на борда, предназначени за износ в Турция. 
 
Ветеринарите, които са инспектирали кораба, закотвен в пристанище Сао Пауло, заявили, че животните са се намирали в малки и нехигиенични помещения.
 
 
Съдът е решил също, че в страните, които внасят живи животни, нормите за клане трябва да бъдат проверени и да се потвърди, че те са съобразени с бразилското законодателство.
 
Специалисти прогнозират, че спирането на износа на кланични животни от Бразилия ще доведе до по-големи покупки от Турция в ЕС. Годишно Бразилия изнася с кораби около 400 хил. глави кланични животни.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • mesodaen
  07.02.2018, 22:33
  С НЕАДЕКВАТНОТО СИ ПОДПОМАГАНЕ НА СЕКТОР ЖИВОТНОВЪДСТВО УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛОЖИХА ПРЪТ В РАЗВИТИЕТО МУ,ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАШЕ ЗАЧЕНЪЦИ И НАПРАВЕНИ ИНВЕСТИЦИИ В СЕКТОРА.КАКВО ДА ПРЕДЛОЖИМ НА ПАЗАРА СЛЕД КАТО НЯМАМЕ ДЪРЖАВА ЗАД ГЪРБА СИ.КЪДЕ СА ИМ ПРИОРИТЕТИТЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО КОЕТО Е С ВЕКОВНИ ТРАДИЦИИ И ДАДЕНОСТИ.
 • ха.ха.ха
  07.02.2018, 20:51
  Следкато нашето правителство си направи гавра с животновъдите ,те исклаха цели стада .Със всеки изминал ден стадата драстично намалят.Следователно за износ няма даима говеда.Повремето на комунизма се редяхме за маслини,банани,портокали а скоро,за агнешко и телешко.
 • бай шиле
  07.02.2018, 15:57
  А ДАНО АМА НАДА ЛИ НИЕ НАШИЯТ ПАЗАР НЕ МОЖЕМ ДА ЗАХРАНИМ КАМО ЛИ ДА ИЗНАСЯМЕ

Последни новини