Шекерски: Заедно трябва да се изправим пред предизвикателствата в земеделието

Оказва се, че средният доход е разковничето, което стопира младите да се отдадат на сектора

19.10.2018 | Коментари: 0 | 1307 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Заедно трябва да се изпратим пред предизвикателствата в селското стопанство. Все пак то не зависи само от Общата селскостопанска политика (ОСП), но и от търговски споразумения, ембаргото по повод износа за Русия, природните явления, климатичните условия и т.н. Това каза по време на откриването на конгреса Чеслав Шекерски, председател на комисията по земеделие в Европейския парламент. 
 
 
В парижкото споразумение се казва, че трябва да се борим с последиците от промените в климата. Това е нещо, което трябва да подчертая. Понякога селското стопанство е пренатоварено с външни задачи и  усилията на фермерите зависят от редица условия. Но на  първо място все пак е ОСП“, каза той. 
 
Понякога селското стопанство е пренатоварено с външни задачи и усилията на фермерите зависят от редица условия, но все пак ОСП остава на първо място, категоричен е Шекерски. 
 
„Нека кажем, за да стане ясно, че бюджетът и реформата на ОСП не зависи само от нас, въпреки това ние искаме селско стопанство, което създава заетост. Искаме и само искаме. Дали не трябва да се запитаме дали не искаме ли твърде много? Или след като искаме как ще подкрепим финансово ОСП?
 
Бюджетът за ОСП е по-малък с 11%. От 2020 до 2021 г. ще намалее с още 15%, но всичко това зависи от метода на изчисляване. Ако стъпим на номиналните цени, намалението ще е само с 5%, но ако използваме покупателната способност, процентът на намаление е по-голям“, добави той.
 
Средният доход се оказва, че е разковничето, което стопира младите да се впуснат в земеделието.
 
„Продължаваме да чуваме, че няма достатъчно пари за селско стопанство, но що се отнася до бюджета от 2020 до 2027 - все чуваме, че Брекзит предстои, че ще има по-малко пари и т.н. Всичко това е факт, но няма и как да не е, тъй като това са новите предизвикателства, всички те костват средства. А именно стабилността на доходите е една от причините този сектор да не бъде предпочитан от младите хора. Приходите в селското стопанство са много по-ниски. Може да кажем дори, че средният доход на един фермер е около 1/3 от средния доход на човек в друга сфера. Затова ще работим за бъдещето и за успешното справяне с предизвикателствата“, заключи Шекерски.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини