Ще има ли пари за опрашването в новата ОСП?

Екосистемната услуга опрашване трябва да плаща по 120 лв. на пчелно семейство, смятат експерти

03.10.2018 | Коментари: 9 | 6718 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Българските пчелари настояват в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) да се предвидят 1 млрд. евро целеви средства за екосистемната услуга опрашване от пчелите.
 
 
Идеята е на повече от три години и е залегнала в проекта на Стратегия за опазване на основните опрашители в природата – пчелите, и за устойчиво развитие на пчеларството. Документът е депозиран в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 
„Приносът на пчелите в производството на храни в Европейския съюз се оценява на 17 млрд. евро годишно. Ние искаме едва 7% или около 1 млрд. евро от тази сума да се плаща на пчеларите за реално извършената работа. Не става дума за субсидии, а за заплащане на изработен продукт“, обясни пред Фермер.БГ инж. Илия Цонев, зам.-председател на Конфедерацията на пчеларите в България.
 
Това е нов подход за поддържането на природата. Фермерите в САЩ плащат на пчелари около 2 млрд. евро годишно за опрашването. Тази услуга е особено популярна сред стопаните, които отглеждат бадеми. Те предлагат от 120 до 200 долара на пчелно семейство, разположено в района на плантацията.
 
В Европа няма такава традиция и е голям пропуск в досегашната ОСП, че не са предвидени плащания за опрашването. 
 
„За целия пчеларски сектор в ЕС годишно се отделят едва 36 млн. евро или 55 пъти по-малко, отколкото в САЩ. В същото време 76% от производството на храни в Европа зависи от пчелите. Това е огромен пропуск в политиката на ЕС и е не само за България“, подчерта инж. Цонев.
 
 
Изчисленията на специалистите в Конфедерацията показват, че годишното заплащане на едно пчелно семейство в България за услугата опрашване трябва да бъде 60 евро или около 120 лева. При 780 хил. пчелни семейства в страната ще е необходим финансов ресурс от около 50 млн. евро.
 
Идеята е средствата да не са от джоба на фермерите, а да бъдат предвидени в общия европейски бюджет, като част от ОСП. Затова е важно екосистемната услуга опрашване да стане част от окончателния пакет от предложения по новата ОСП.
 
„Опасяваме се да не изпуснем срока за това. Възможността този 1 млрд. евро за пчеларите в целия ЕС да се включи в разчетите за следващия програмен период е до края на октомври. Очакваме среща с представители на министерството“, каза зам.-председателят на конфедерацията.
 
Сега това е общ стремеж на български пчелари, който има силна подкрепа от депутата в Европейския парламент Момчил Неков. Заплащането на опрашване ще осигури минималната финансова стабилност на пчелните стопанства, така че по-успешно да противодействат на многобройните заплахи в сектора – болестите, промените в климата, отровите в околната среда. 
 
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • cecko96_1
  04.10.2018, 18:41
  Тихо вземи и прочети ,а след това пиши.
 • био произвоството
  04.10.2018, 13:25
  Био производството една след 2020 започва ..!
 • До Тихо
  04.10.2018, 11:30
  Абе тихо ачкюпек,2020 свършва био ангажимента,и ако има субсидия за опрашване ще вземам със сигурност!?!А ти що си толкова злобен сигорно са те резнали по мярка 11 и сега полудяваш,че има хора които вземат ами могат вземат аз имам 800 броя и вземам за всичките а ти брой мухите и чакай неволята да те оправи ''на калпавата ракета вълната и виновна''айде сега Тихо да те оставям да размишляваш
 • До cecko96_1
  04.10.2018, 10:43
  Драги ми Господине cecko96_1, с особено внимание следя какво пишете, как коментирате. Да, всеки един от нас има свое мнение, което е похвално. Но що се отнася до Европейските Директиви, Европейските Регламенти, които по отношение на ЕС за фундамент във всички направелния и България като член на ЕС е длъжна да ги съблюдава. Но трябва да си признаем факта, че тези нормативни документи които се пишат там в Брюксел не винаги отразяват действителността, нюансите на всяка една страна от ЕС. В тях често се отриват и жестоки отклонение от самата реалност. По отношение на пчелоопрашването. Да, в центъра на Париж, Шанс Елисе има десетина кошера, а пчелния мед който се добива от там, в него не си откриват никакви замърсители, нещо което не може да се каже за пчелния мед от селскостопанските райони. Това е така! Но никой не дава пари за тези пчелни семейства, поради факта, че те опрашват цветните градини в паркове. Същото се отнася и за планинските и полуплански райони в България. Какви насаждения има със селскостопански култури, какво биха могли да опрашват пчелите ..? Не трябва да забравяме, че в тези райони освен пчели има и други (!..) насекими които опрашват селскостопанските насаждения.
 • cecko96_1
  03.10.2018, 22:23
  До тихо . За какво пчелоопрашване може да става дума в подобен случай ..? Или пък пчелини разположени в планински или полуплански райони където почти никакви селскостопански култури не се отглеждат, а ако се отглеждат, същите култури не осигуряват необходимата паша за пчелите ..? Въпросите са доста много! Нима смяташ,че ливадите,липите,акацията не се опрашват? Опрашване на флората ,нима смяташ,че само сънчогледа и рапицата се опрашват?Не бързай да определяш правила които са в полза на теб!Рибата още във водата а ти тиганята си слагаш по-полека с правилата.ЕС ще урегулира как ще става това може да има и референти дати.Всички пчели упрашват в радиус 3км. независимо от това къде се намират!Дори в центъра на Париж има пчелини използвани за упрашване на флората.
 • тихо!
  03.10.2018, 20:24
  Тези който са подписали Договор за био пчеларство, поне аз така смятам, че даже и да дават някакви мижави пари за пчелоопрашване, това тях няма как да ги огрее; вижте нормативните документи на Европейския съюз! Био пчелините се разполагат от масиви заети к конвенционални култури, т.е. култури които се третират с препарати за растителна защита. Освен това, би трябвало да се дават пари на онези пчелини които покриват само определен минимум от необходимостта за опрашване; това, че един пчелар е докарал 500 броя пчелни семейства на 200 дка засят масив със слънчоглед, той дефакто ги спасява от смърт. За какво пчелоопрашване може да става дума в подобен случай ..? Или пък пчелини разположени в планински или полуплански райони където почти никакви селскостопански култури не се отглеждат, а ако се отглеждат, същите култури не осигуряват необходимата паша за пчелите ..? Въпросите са доста много!
 • cecko96_1
  03.10.2018, 17:43
  Браво Българските пчелари настояват в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) да се предвидят 1 млрд. евро целеви средства за екосистемната услуга опрашване от пчелите. НАЙ-ПОСЛЕ СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА БЛАГОДАРЯ ЗА ПОЗИТИВНАТА СТАТИЯ.
 • преди време
  03.10.2018, 11:17
  Преди две години Фермер.бг направи съобщение за една плевенска кооперация (ЧППТК "Зора"), намираща се в с. Върбица, как тя плаща на пчеларите които са регистрирани като земеделски стопани и стопанисващи пчелни семейства по 20 лв за пчелоопрашване. Много хубаво ..! За голямо съжалание, нито едно пчеларските издание не неправи репортаж с Председателя на кооперацията Христо Краев, нито една от телевизиите. Защо ли ..? Ами ако това би станало, нали разбирате, че и други пчелари от други региони биха настоявали да им се плаща за опрашването на селскостопанските култури. А между другото, тази година кооперацията отново изплати на пчеларите по 20 лв за опрашването!
 • явно има и далавера, а ..?
  03.10.2018, 9:59
  Миналия четвъртък бях на кафе при един земеделски стопанин който засади 320 дка с лавандула, но има намерение през 2019 година да засади също така маточина, риган, лайка ..; има намерение и да направи модерна дестилерна. И така, една мила, сладкодумна кака пчеларка постоянно го преследва да направят дългогодишен договор за опрашване на тези медоноси, като договора бъде нотариално зеверен. Слушах и си мислех, а каква е далаверата на тази кака стопанисваща над 550 пчелни семейства ..?

Последни новини