Ако овцевъдите в момента имат купувачи за агнетата си и ако са доволни от цените, които им се предлагат – нека да продават!

За това апелира председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова  в отговор на Националната овцевъдна асоциация, откъдето вчера призоваха фермерите да не избързват с продажбите на агнета, тъй като до дни ще бъде отворен пазар към Турция.

Пред Фермер.БГ Христова посочи, че информацията, предоставена от НОА е "спекулативна, ето защо е по-добре колегите да продават сега, още повече, че предстоят и пролетните празници".

Като първи аргумент в подкрепа на твърдението си Пенка Христова посочи, че отдавна България няма забрана за износ на агнешко месо към Турция. Второ - в момента се извършва износ на много малки количества агнета и то за доугояване, не за месо, тъй като пазарът в Турция е задоволен, посочи Христова.

Освен това Турция има квота за продажба на агнешко месо – т.е. ако един търговец реши да продава агнешко месо в Турция, то той трябва да отиде в Министерството на земеделието, да си вземе квота и да плати мито. Само преди дни митото в Турция на агнешкото месо е увеличено на 40%,  заради свръхпроизводство. Това означава, че за свободния търговец митото е в размер на 40%. Така излиза, че агешкото месо едва ли ще има цената, която искат животновъдите в момента в случай, че изнасят за Турция, обясни председателят на СЖБ.

През изминалата седмица пазарът на агнешко месо в страната остава относително спокоен, като само в отделни области са регистрирани по-чувствителни седмични ценови изменения, сочи справка на Дирекция Стратегическо планиране към Земеделското министерство.

Цените на едро на цяло агне по области се задържат в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг (Ямбол) до 16,31 лв./кг (Благоевград и Русе). Само в две от областите се наблюдава седмично ценово изменение – понижение с 16,9% във Варна и с 1,8% – в Стара Загора.

Цените на едро на агнешкия бут остават в границите от  11,70 лв./кг (Пазарджик) до 19,98 лв./кг (Русе). Само във Варна и Стара Загора е отчетено седмично изменение на цените – понижение, съответно с 10,7 и 1,4%. Средната стойност за страната остава непроменена спрямо предходната седмица - 14,62 лв./кг.

агнешката плешка остават в границите от 11,73 до 19,19 лв./кг, съответно най-ниски в Пазарджик, а най-високи – Русе. В три области е налице седмично понижение на стойностите от 1,8% (Хасково) до 10,3% (Варна). Единствено в Добрич предлагането на едро на продукта е на по-висока цена с 1,7%. Средната цена на едро за страната е 13,71 лв./кг, с 0,8% по-ниска спрямо предходния седмичен период.

Седмичните ценови анализи на агнешкото месо за периода 03.04-10.04.2013 можете да видите тук.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!