След оставките: Ще се промени ли нещо в сектор Животновъдство?

Тлеещите проблеми в обявения за приоритетен сектор се превърнаха в буре с барут

18.07.2018 | Коментари: 13 | 10127 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Тлеещите проблеми в сектор „Животновъдство“, които с години излизат на повърхността, след това се потапят, измествани от по-злободневни теми, в последните две седмици се превърнаха в истинско буре с барут, а чумата по овцете и козите драсна клечката на фитила. 
 
 
На 2 юли ВАС отмени чл. 23 от „любимата“ на млечния сектор Наредба №3 и два дни по-късно от няколко овцевъдни асоциации, начело с НОКА, обявиха, че искат оставките на зам.-министъра на земеделието, храните и горите (тогава – бел.ред.) д-р Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. 
 
В мотивите си организациите посочваха, че точно тези хора са сред виновниците за състоянието на сектора и ги обвиниха във „водене на неадекватна с нуждите на бранша политика, създаваща противопоставяне и невъзможност за решаване на наболели въпроси в сектора“. В декларацията бе записано още, че посочените експерти „нямат морално право да заемат повече позиции, касаещи вземането на национално отговорни решения“.
 
НОКА обявиха, че отмененият вече чл. 23 от наредбата е нанесъл значителни вреди на сектора. Заради него стопаните на десетки хиляди животни не са успели да се възползват от полагащите им се субсидии. 
 
Ставките по de minimis не удовлетвориха животновъдите, които миналия петък блокираха пътя София-Варна, а успоредно с това протестите на стопаните от районите с чума спираха ветеринарите да умъртвят животните. 
 
През уикенда пък в село Шарково дори се наложи министър Румен Порожанов да бъде изпратен с разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да успокоява протестиращите. НОКА поиска освен Димитров, Праматаров и Възелова, и Бойко Синапов да напусне поста си като съветник на министъра. 
 
Факт е, че беше обявен и консултативен съвет по животновъдство – той се състоя вчера и на който журналистите бяха поканени да чуят какво е решено. 
Оказа се, че няма нищо решено, а само ще се търсят решения. Което означава, че до този момент или не е търсено, или по някакъв начин ръководството на министерството е смятало, че нещата ще се уталожат. 
 
Стигна се и до днешния ден, когато четирима души на ръководни постове в аграрното министерство – Цветан Димитров, Георги Праматаров, Златка Възелова и Бойко Синапов са освободени от постовете си и то от премиера Борисов и то след категоричните и почти отчаяни действия на животновъдите, чието търпение преля. 
 
 
Следва да си зададем няколко въпроса оттук нататък. 
- Обявеният за приоритетен сектор и получаващ подкрепа от Европа и държавата сектор „Животновъдство“ наистина ли е приоритетен и дали средствата, насочени към него постигнат целта си? 
 
- Вложената инвестиция под формата субсидии и подкрепа в сектора дава ли своята възвращаемост и какъв е нейния знак – плюс или минус?
 
- Смяната на четирима души с този ресор ще доведе ли до нужните подобрения  на сектора, както им се иска на всички животновъди? 
 
- Не трябваше ли да се поиска и оставката на ръководството на БАБХ?
 
- Кой ще поеме овакантените постове?
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • ВМФ
  19.07.2018, 11:27
  http://starozagorskinovini.com/stznews/без-учени-в-кризисните-щабове-за-чумат
 • ДФЗ
  19.07.2018, 9:29
  Директора на БАБХ д-р Дамян Илиев как може още да стои нагло и заради него 4 човека си отидиха.Кои подава заповедите-директора-д-р Дамян Илиев-кои трябва да поеме отговорност-не другите-д-р Дамян Илиев незабавно да си подава оставката.Писнами ми от Боклуци....и интриги....
 • Мнение
  19.07.2018, 8:55
  През последните месеци Дамян Илиев, Изпълнителен Директор на БАБХ постоянно се крие зад някой гръб, явно има защо, нали ..? Колко много гафове в Държавата станаха благодарение на този синекурник (чиновник от който Държавата няма необходимост!). Вчера бяха махнати няколко хора от Министерството на земеделието. Независимо от това, смятам, че за благополучието на сектор животновъдство е необходимо по най-бързия начин да бъде отстранен от поста Дамян Илиев, а самата мега Агенция, каквато се явява БАБХ, нямаща равна на себе си в нито една страна от ЕС да бъде редуцирана и изцяло реформирана. След като това наистина стане, бъдете уверени, че в България няма да има огнища едни или други заболявания по животните. Необходими са спешни мерки относно реформите в областта на българското земеделие и животновъдство.
 • Народе събуди се
  19.07.2018, 8:52
  Народе събуди се. Замазаха положението с тези четири оставки. Тези четирима служители бяха отстранени заради съвсем друго нещо, заради Наредба 3, но не и за положението с чумата и безхаберието на Дамян Илиев и колектив от Агенцията за храните. Проумейто го това, нека не спираме с исканията си за оставката точно на тези нагли същества от агенцията. Всичките данни са недостоверни. Сега отлагат избиването на другите две стада, за да се помири народа. Ако са болни както казват и с положителен резултат, защо няма клинични признаци и умиране на животни от тези стада. Направих си труда да прочета въпросната директива 92/119 и в чл.5 на нея пише, че се убиват животните само в стопанството, в което има заболели животни и положителни проби.
 • Браво
  18.07.2018, 22:49
  Най-накрая ги изринаха с голямата лопата тия боклуци!
 • Някой
  18.07.2018, 20:28
  Сега вече схемите със "слоя" ще тръгнат по мед и масло и отново ще се има доволни и щастливи, а пликове с пари ще се разнасят по коли и друмища.
 • Овчар
  18.07.2018, 20:25
  Жоро Праматаров беше сготвен по ченгеджийска схема от Ники Маринов. Готви го бавно и успешно вече цяла година и накрая го свари и изпече.
 • доктора
  18.07.2018, 20:25
  симеончовци караколевци и всякакви подобни веднага на прокурор с криминалните си организации усвояват милиони за псевдо селекция и репродукция освен това искат да получават субсидии без да произвеждат и без да плащат данъци жалка българия псевдо овчари да уволняват министри
 • OI
  18.07.2018, 18:18
  Тези които са уволнени нямат нищо общо с евтаназията. Просто се решиха исканията от извесно време на няколко "съсловни" организации, а не на хората с болни животни...
 • кошмар
  18.07.2018, 18:04
  Това ще са най-безсмислените уволнения- хора, които нямат нищо общо с проблема. А виновните си остават
 • променен, ама животновъд
  18.07.2018, 17:56
  Каква промяна постигнахте? жалко, че сте толкова т.пи, че не знаете. И понеже няма да ви съдя, че овчичките, които дори и не отглеждате вие (това всичко е за Симката) са с по-високо IQ от вас, ще отговоря вместо Вас - НИКАКВА. направихте си шоуто и сте си все същите некадърни псевдоживотновъди, ревящи за правно основание на тази или онази фирма с Ваши подставени лица. Схемаджии.
 • Десоа
  18.07.2018, 17:50
  То Синапов Димитров Вълева Праматаров да но следващите решения без Зоров и сие
 • ССR
  18.07.2018, 17:43
  Караколев вече сигурно се чувства повече от министър. Честито

Последни новини