Случаят „Винпром Карнобат: Прокурорите откриха злоупотреби по „Млад фермер“

Обвинението е открило доказателства за злоупотреби в размер на 7 млн. лв.

18.09.2018 | Коментари: 4 | 10610 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Злоупотреба с евросредства в размер на 7 млн. лв. е открила прокуратурата в делото „Винпром Карнобат". Това се разбра на заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд, който разглежда мерките за неотклонение на собственика на групата компании около „Винпром Карнобат" Миню Стайков, роднината му Белун Хазърбасанов и собственика на помещенията, в които са произвеждани нелегално цигари, Иван Димитров. Тримата са обвинени в данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол.
 
 
Прокурор Димитър Петров обясни каква е схемата - деца на служители на Стайков във фирмата „Сис Индъстрис" са кандидатствали по програмата „Млад фермер", а отпуснатите им евросредства са предавали на Стайков. Това е документирано с обратни писма до собственика на групата компании около "Винпром Карнобат", в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде именно Стайков, обясни прокурор Петров, цитиран от Дневник. 
 
Според прокуратурата има доказателства, че парите реално са стигнали до Стайков.
Става дума за регистрирани девет еднолични търговци през тази и миналата година, които източвали европарите и ги предавали на Стайков. Специализираната прокуратура е информирала Службата за разследване на измами с евросредства.
 
Обвинението поиска  Стайков и другите двама обвиняеми да останат постоянно в ареста, за да не повлияят на свидетелите по делото и да не прикриват престъпленията, в които са обвинени.
 
Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът му Лъчезар Таков отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. Има и член на групата общ работник ¬Цветан Колев. Четвъртият е пък Алекси Трифонов, за който изобщо не се знаело какъв е социалният му статус. „Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус", попита Таков.
 
Адвокатите и обвиняемите поискаха по-леки мерки за неотклонение.
 
„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", обясни в своя защита Миню Стайков.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Eвролапач
  19.09.2018, 13:11
  Бутате масло!Всички-тези от прокуратурата,които пуснаха този балон и всички Вие,които повтаряте тези глупости без да вложете разум.По тази мярка се получават около 49 000лв .Дори да беше вкарал не 7,а 100 човека щеше да получи под 5 000 000лв. За 7 000 000 му трябват приблизително 140 човека-една прогимназия!
 • fermer 1978
  19.09.2018, 9:27
  Девет човека по 25 000 евро= 7 000 000 лева
 • Аз
  18.09.2018, 23:42
  И до това ли стигнаха само!? Че то това си е обществена тайна в Карнобатско и околията. Нека да видят и при обикновените общи работници как стоят нещата с тях и децата им за тази мярка. Този да си гние по затворите и да не излиза от там и дано живее многооооо дълго. Онази мишка-сина му се покри в дън земя. А иначе не били виновни за нищо...
 • Vasil _66
  18.09.2018, 17:17
  Млад фермер беше схема за грабеж като цяло, по-интересно е че при Миню са половината пари за България за създаване на лозя...

Последни новини