Спад в производството на мед от едно пчелно семейство

Според министърът на земеделието данните сочат, че спадът е почти на половина за година

19.01.2018 | Коментари: 10 | 15626 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ

Прави впечатление, че производството на мед от едно пчелно семейство е паднало. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов. 

 

2017 г. в пчеларството

 

Той обясни, че последните данни, с които се е запознал показват, че средно се произвежда по 8 кг мед от едно семейство, като в предходни готини се е отчитало 15-16 кг. 

„Това повдига въпросът дали не водим пчелни семейства, които отсъстват или наистина има проблем“, каза Порожанов. Той отбеляза, че със сигурност се отчита проблемът от миналата зима, когато климатичните условия причиниха доста проблеми в пчеларството, но данните не показват и други проблеми. 
 
Друг проблем, който той изтъкна е, че има известни отклонения в биологичното пчеларство. 
„Не мога да обещая, че в подпомагането на този сектор скоро ще има нещо ново. В момента има субсидии, които се дават,  de minimis, кредитите, които също вървят.
 
Ние нямаме други нотифицирани схеми за подпомагане в момента, за да кажем, че от утре ще има нещо ново“, отбеляза министърът и добави: „Не се съгласихме да се удължи преходния период за стартиране на биологично производство в пчеларството, защото има достатъчно опции  това да стане в заложения период от една година“.
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • pappito
  12.02.2018, 13:04
  Амитраз, кои са пък тези престижни, западни, научни списания, които посочват пагубно действие на амитраз върху пчелите? Това са пълни глупости и свободни съчинения! В целия свят, включително и в ЕС се ползват ленти с амитраз и няма никакъв проблем с тях. Нещо повече, ползват ги, за да заменят лентите с флуметрин и кумафос, към които вече има широка резистентност и не работят. Отделно, може да се ползва восъкът. Ако някой си опушва кошерите с амитраз или топи хартии в Тактик, или някаква друга глупост, това си е лично негов проблем. Обидно е към интелекта на четящите тук това, което пишете! На всеки с малко мозък в главата му е ясно, че това е чиста проба антиреклама, а Вие сте представител или близък до фирма, която предлага ленти с флуметрин или кумафос и затова плюете. Много жалка история!
 • idioti
  22.01.2018, 16:46
  До Порожанов-Елате това лято на моят пчелин да ми покажи те тези новите ОПЦИИ.От 20 годи съм професионален пчелар и тези министерски чалъми не ги знам.Ще ви дам и 5 лв деминимис да нахраните ако е нужно.Разбирам че сте доста образован фермер,имате изскаран курс по начално пчеларство ,което ви дава право да сте на ТИ с проблемите в бранша.Пчеларството е философия не е професия г-н Порожанов ,с едно курсче НЕСТАВАТЕ пчелар.Ходих да търся Държавата на ли тя определя правилата-да ама не нея намерих,имало само държавни служители.ОТ ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ СТРАДАМЕ НИЕ ФЕРМЕРИТЕ НЕ ОТ ДЪРЖАВАТА.
 • От личния опит
  21.01.2018, 15:35
  От 12 година сам си правя восъчни основи, но уви, продължавам и продължавам да ги подменям и все още имам какво да се желае. Питам се, как така, някои сертифициращи фирми издават Сертификат за био производство, при условие, че едва само 0.002% от регистрираните по био пчеларство пчелари са направили някакъв си опит да сменят поне някаква част от восъчните основи. Как тези лица получиха Сертификати за био пчеларство, как? Миналата година на пчелина съм добил 274 кг пчелен восък и сега правя восъчни основи ..Да сте чули някои някъде официално да продава био основи ..?
 • Амитраз
  20.01.2018, 19:42
  В престижните западни научни списания има множество публикации които са посветени на пагубността на активното вещество амитраз върху биологията и физиологията на пчелата, но независимо от това, някои в България пренебрегна това нещо и допусна ветеринарномедициннски препарати на основата на амитраза на българския пазар; нещо повече, същите тези препарати са допускат и по Националната пчеларска програма. Ще минат десетини години и тогава ние в България, както се го правят пчеларите от западните страни ще започнем да посочваме, че зимната смъртност при пчелните семейства е около 40%. Хора, опомнете се, не използвайте препарати на основата на амитраз.
 • Био?
  20.01.2018, 19:35
  За ситуацията свързана с биопроизводството съм написал десетки послания, било до Министерството на земеделието, било до сертифициращите фирми .. И какво от това ..? Почти нищо не се променя, нищо! Само си представете, хора които са се регистрирали като био пчелари през 2015 година вече имат и получен Сертификат за био производство. Тези производители, нито са правили анализи на пчелния мед и пчелните продукти, нито са сменили и 5% от общия брой восъчни основи, нито са покрили някакво условие залегнало в българското и европейското законодателство. В крайна сметка, през ноември 2017 година Министерството направи инспекции на някои пчелини и установи шокиращи пропуски в био пчеларството. През 2018 година се предвижда да се направят обстойни промени в Наредба № 1 от 2013 година и в Наредба № 4 от 2015 година. Лично аз съм виждал анализни свидетелства по био пчелари, които имат и получени Сертификати за био производство, и то при условие, че при същите тези пчелари са открити (!..) остатъци от антибиотици; да не забравяме, че от пролетта на 2003 година има издадена Заповед на Министъра на земеделието с която се забранява (!..) използването на антибиотици в пчеларството ..! В крайна сметка, дефакто, за голямо съжаление трябва да си признаем, че в България едва 0.02% от био пчеларите са покрили някакви от условията залегнали в Регламент 883/2007 и Регламент 889/2008.
 • pcelar
  20.01.2018, 13:11
  kak moje za edna godina da si bio horata sa go izmislili 3 godini v prehod i posle bio
 • Смъртост към 20 януари
  20.01.2018, 9:58
  Вчера бях на пчелина и констатирах, че имам 7.1% смъртност към 20 януари. Към 1 април ще мога да кажа точния процент (%) на загиналите пчелни семейства. Основната причина за загубата на пчелните семейства е наличието на акар, борбата с който е невероятно трудна, слаби запаси с храна през есента на 2017 година, дислоциране на пчелното семейство към една страна на кошера ... Причините са комплексни. При мен никога не е имало нозематоза, поради факта, че аз никога не купувам пчелни майки, нито някои от населеното място където се намира моя пчелин също купува пчелни майки от майкопроизводители.
 • Beekeeper
  19.01.2018, 14:48
  Г-н Министъра знае и кои ново излюпили "пчелари" лапкат био субсидйки но нали все тяхни хора всичко е точно :( другите истинските пчелари не са хора затова няма да станем нормална европейска държава и във другите сектори положението е едно взема се от обикновени малкия производител за да се даде на големите босове нали пак те ще плащат(отчетат) на изборите
 • ЗС
  19.01.2018, 14:12
  РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ .За едните ще има по 50лв на семейство за другите нищо ТОВА Е ПОЛИТИКА, ДОБИВ ОТ МЕД НЯМА ЦЕНИТЕ ПО МАГАЗИНИТЕ СЕ ПОВИШАВАТ ,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИЗКУПНАТА ЦЕНА НАМАЛЯ ДРАСТИЧНО ЗА 2017Г- 4ЛВ ,2016-4.50 4015-5.50лв за кг.
 • ТАООНЪ
  19.01.2018, 13:56
  Радвам се ,че поне знаете истината,че средния добив е 16,18кг а не както лъжат някой 100кг.А иначе сектора умишлено не се подпомага 4,77 де мини мис и нпп са чиста подигравка на фона на останалите.Дано предприемете нещо но не като биологичните редно е да има една ставка за всички .

Последни новини