Стартира електронна регистрация на пробите за мляко

Регистрацията ще става чрез мобилно приложение

09.01.2018 | Коментари: 17 | 15458 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Във връзка с изпълнение на Плана за действие за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, от 22 януари 2018 г. стартира „Модул мляко“ като част от Интегрираната информационна система ВетИС на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от агенцията. 
 
 
За да се гарантира изпълнението на самоконтрола, задължителните проби за всеки месец считано от 22 януари 2018 г. ще трябва да се регистрират посредством мобилното приложение на „Модул мляко“.
 
Проби мляко за целите на самоконтрола ще могат да се вземат от всяко лице, на което е издадено удостоверение за преминато обучение с участието на БАБХ и е вписано в списъка на обучените пробовземачи, публикуван на интернет страницата на БАБХ.
Въвеждането на данни за взетите проби ще се извършва посредством мобилно приложение „Проби мляко“ за работа с мобилно устройство.
 
 
Приложението „Проби мляко“ е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите. Приложението може да се изтегли от Google Play магазин (Google store).
 
За работа с „Модул мляко“, всеки пробовземач следва да си осигури самостоятелно за своя сметка мобилно устройство.
Технически изисквания за ресурсите на мобилното устройство:
 
- Екран – видимостта и работата с приложението са оптимални при екран 8“ (или по-голям). При по-малки екрани работата е възможна, но е по-неудобно;
- RAM памет –препоръчва се 2GB или повече;
- Задължително наличие на GPS устройство;
- Наличие на камера с възможност за разчитане на баркод и QR-код с препоръчителна резолюция 8 МР или повече;
- Задължително наличие на технология за писане върху тъч скрийна на таблета – AnyPen или равнозначна;
- Версия на операционната система – Android 5.0 или по-нова;
- Време на работа на батерията – най-малко 8 часа активно ползване;
- Наличие на мобилен интернет.
 
За получаване на достъп (потребителско име и парола) до ВетИС на БАБХ и до мобилното приложение за вземане на проби сурово мляко, всеки пробовземач трябва да подаде до директора на съответната (по местоживеене) Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ):
1. Заявление за достъп до ИИС на БАБХ (по образец на БАБХ);
2. Декларация за поверителност (по образец на БАБХ).
 
 
При подаване на заявката се посочва:
- Номер на удостоверение за преминато обучение за пробовземач на сурово мляко;
- Номер на удостоверение за администратор на лични данни, издадено от Комисията за защита на лични данни (https://www.cpdp.bg/) или номер на входирано заявление за администратор на лични данни. В случай че е посочен номер на входирано заявление, пробовземачът ще има задължение да предостави номер на удостоверение за администратор на лични данни в едномесечен срок от датата на подаване на заявката. При непредоставяне на такъв номер, след този период ще бъде прекратен достъпа до ВетИС и до мобилното приложение;
 
- Номер на ЕИК/БУЛСТАТ в случай на изпълнение на дейността по пробовземане от името на фирма (юридическо лице).
Посочените данни ще се проверяват за валидност преди предоставяне на достъп до ВетИС и мобилното приложение.
 
Повече информация може да бъде намерена на сайта на БАБХ, от където могат да бъдат изтеглени и образците на заявление и декларация, както и във всяка ОДБХ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • хаха
  10.01.2018, 23:03
  ама нещо не се разбираме,аз псувам поредните безмислени натоварвания на животновъдите,пробовземач...2 проби и какво доказва тая безмислица за която ще плащаме и губим време,мандрите манипулират..сирене и кашкавал от не млечни продукти,мен ме проверяват всяка сутрин мандраджийте а те ме натоварват още ,защо твърдите,че не сме на светло и то хора осветили се от 2 години,щом вземам субсидия значи съм ЗС знаете го,измествате темата,начисто ама с 25 х. евро беше млад земеделски,300 дк.абе аз живея в планината и ела ги намери тея 300 дк.,брата на кмета ги взема без да има едно животно,няма институция която да ги спре те са от герб...стачка и оставка на правителството...мафия са
 • daskala_77
  10.01.2018, 21:27
  отговарям веднага - започнах с 5 крави през 2007г. и през 2009г имах 9 крави и кандидатствах по млад фермер и така тръгнах с първите 25 000 лв . Все още карам бус форт транзит от 1996г. имам кредит от 155 000 лв по мярка 4.1 от 2016г. а земята ми е под аренда на 60лв на декар наем. Садя само люцерна, царевица и ечемик единствено и изцяло само за кравите. почти 8години си ги гледаме ние животните с жена ми и моя баща. Позволих си пастир едва миналата година, баща ми вече не може да ги пасе станаха много. Не съм купувал крава от 7-8 г. всичко е възпроизводство.И на края да ви кажа че никога не съм гласувал за Тиквата а само за комунистите. И не си мислече че все някой трябва да оправя някого. Ако продължавате така да мислите никога няма да се оправите . Днес когато писах коментара неме пусна с моя профил - незнам защо!Не съм - undefined .
 • животновъд
  10.01.2018, 21:01
  Имали поне един вбг даезабогатял с честен труд .с потначело дае исхранвал семейство.със работа никои нее забогатял.
 • farmer
  10.01.2018, 20:27
  И още нещо имайте топки да рискувате като нас и тогава викайте стачка.
 • farmer
  10.01.2018, 20:24
  Колега Fermer и на нас никой не ние дал нищо. Но не може едни да се гърбят да плащат кредити и данъци и да си лишават семействата от тези пари а други само да чакат на готово да им дадат субсидий и пари. На вас и от Марс да ви докарат управляващи пак ще викате стачка.
 • fermer
  10.01.2018, 18:20
  Да това е истината, но трябва всичко да стане плавно - а защо undefined не ни обясни от къде взе пари, и какви връзки има и кой му стои зад гърба за да постигне всичко това и да излезе на светло???? Защото обикновените хора не могат да го постигнат това. На нас ни отне три години да си купим земя, още толкова да си построим обор и сега незнам още колко ходене по мъките за да си вземем разрешително и да отговорим на всички изисквания. Земя успяхме да вземем тази година едва 100 дка защото всичко по нашия край е взето от едни мафиоти, които не дават на никой да им вземе нещо от това което ПИШАТ че работят за да вземат субсидии. И знам че при повечето животновъди е така. И аз искам да изляза на светло, но това в тази мафиотска държава е трудно да стане по честен път.... и с честен труд.... И точно за това трябва да има помощ за тези които искат да покрият изискванията и да излязат на светло. Трябва да има субсидии и на глава животно и за мляко, който иска да кандидатства за мляко и покрива изискванията - да кандидатства там, но и за другите трябва да има нещо... Това което направиха в БГ е убийствено и е с цел някой друг да ни прибере субсидиите. Затова спасението е СТАЧКА и сваляне на правителството.
 • farmer
  10.01.2018, 17:33
  Браво колега undefined. Много от пишещите ги заболя от истината. Но това е правилният път.
 • Фермер
  10.01.2018, 14:04
  Един доволен в българия глупак
 • undefined
  10.01.2018, 10:08
  Здравейте колеги! По някога , когато чета вашите коментари във форума не разбирам повечето от вас. Само се оплаквате, а никой не обясни какъв ме е статута и в крайна сметка за какво се бори да постигне в края на краищата. Ето аз например съм дребен фермер -40 крави и 300 дка земя. По ДДС съм плащам на на счетоводител, две заплати на работници внасям пълни осигуровки ДДС всеки месец. Регистриран съм "отговарящ" от миналата година и си получих пълните субсидии. Доволен съм от цената на млякото , което към момента ми е 84 стотинки с ДДС. На светло съм от 2 години, нямам притеснения от проверки , бюрокращина, документи, наредби и подобни. Всичко това го прави моята счетоводителка - разбира се срущу - 250лв на месец. Така ,че се надявам и то скоро да останат само такива като мен. Щом си плащам - следователно и получавам. Няма как да сте в сивия сектори и да искате да правите само действие събирате. Колеги има и действие изваждане. Вярно ,че когото бях в сивия сектор оставаха много повече пари , а сега са под половината , но такъв е живота, няма как , всяко начало си има и своя край. Безплатен обяд няма. Идеята е да останат по- малко фермери в България и следователно да получават и много повече. Така че, съвет от мен: И да стачкувате и да не стачкувате политиката е такава на държавата. не си губете времето с глупости, а се напънете , вземете се в ръце и си променете статута.И накрая преди да се опипате да ме убедите в противното , помислете си дали тайничко не ми завиждате ... Успех при стачката !!!
 • хаха
  09.01.2018, 23:25
  пак мекия брус де.а,всеки говедар да има кръщелно от арменският,кравите задължително да говорят европейски/каквото и да означава/пробовземача/и без това задължително е от гроб,като мандраджийте/да е мека китка,баща му да е бившо ченге от ДС,майката най- малко професор по... музика,кака му проститутка в САЩ ..доказване с документи,да не ядат суджук заради кръвното говедарите,а да имат поне един прадядо еничар...те с такива изисквания ще се справим с поръчката да затрием и без това изперкалото население населяващо територията...убиват ви бе мамицата ви и овцете...отивате на заколение мърши.....с спорното мляко дедите ми са се изхранвали и са клецали до 70...живяли са до по 90 години...или изтребваме политическата мафия или тя нас
 • иванов
  09.01.2018, 21:05
  Данаправим стачка поне по областни центрове но с много голям шум както го правят полицаите.няма време за шикалкавяне.направете нещо задасе стигне до медиите .ние сме сами насред глутница вълци.
 • кравар
  09.01.2018, 20:37
  По големите ферми нямат полза да стачкуват за тях е по добре.А кокошкарите нямат пари за стачка а и са прости.
 • Фермер
  09.01.2018, 20:01
  Колеги стачка това ние спасението или гадовете ще ни унищожът
 • иванов
  09.01.2018, 19:53
  Колеги следкато ние замалчахме .значи сме съгласни дани тъпчат както си пожелаят .щеси остане наредба три.ще окрасят още наредба две а ние щеим робуваме и подсигоряваме техният охолен живот.ние сме свикнали да търпим и мълчим.защо съдът щесе произнесе слет субсидиите....зада се види реакцията на животновъдите .е слеткато мъчим щеостане в същият си вид.та може и позле. ИЗХОДАТ Е С Т А Ч К А .15.01.2018год.по областни центрове
 • fermer
  09.01.2018, 18:56
  вижте само нахалниците не стига че се работи само на загуба ами и съмати изискванийа ожте това значи че ограбването се увеличава и даже се назначават нови ограбвачи нч краварите.това не може да е реално за живеене даржава тука веже не може да е родина на работежтийа трудежтийа както през комунизма така и сега се ограбва даже повече
 • fermer
  09.01.2018, 17:43
  И аз това питам - какво става ще стачкуваме ли. Много тихо стана - никой нищо не казва - или се подготвя нещо голямо, или нищо няма да стане.
 • Фермер
  09.01.2018, 13:38
  Оставиха ни без субсиди а сега какво искат още от нас колеги какво стана ще има ли стачка на 15 януари или ще останем с приказките по форумите

Последни новини