Стартира приемът по Пчеларската програма

Приемът ще продължи до 5 януари 2018 г.

19.12.2017 | Коментари: 1 | 13561 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Започна приемът за 2018 година по мерките от Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. 
 
Приемът по мерки А, Б, В, Г и Д ще продължи до 5 януари 2018 г., а по мярка Е ще приключи на 23 февруари 2018 г. 
 
 
По мярка А пчеларите могат да кандидатстват за финансова помощ за закупуване на дребен пчеларски инвентар - центрофуги, ножове за разпечатване, матуратори, восъкотопилки, вани за разпечатване, а по мярка В за втора поредна година ще се подпомага рационализирането на подвижното пчеларство – закупуване на пчеларски ремаркета, платформи и системи прикачен инвентар. 
 
 
Мерки Б и Г включват дейности за борба срещу вароатозата и за извършване на лабораторен анализ на пчелните продукти. По мярка Д се предоставя подкрепа за подновяването на пчелните кошери - закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. 
 
По мярка Е се финансират проучвания на университети, висши учебни заведения, научни институти и научни организации в областта на пчеларството. За финансово подпомагане по тази мярка могат да кандидатстват проекти, получили положителна оценка на практическо-приложната част от комисия в Селскостопанска академия.
 
Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е с общ бюджет от 14.28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. Определеният за 2018 година финансов ресурс е 4 758 594 лева.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Таван ..!
  19.12.2017, 16:11
  В землището на с. Басарбово (ако не се така се казваше селото) има пчелар който практикува "биологично пчеларство" и то с 2273 пчелни семейства; пчелните семейства са само в едно (!..) населено място ..! И така, представете си, този юнак получава пари като биологичен, участва по всички програми, следователно отново и отново получава пари ..! Е, нима този юнак трябва да бъде субсидиран до дупка ..? Така ли ..? Ами онези младоци, които преди 5-6 години са започнали да практикуват пчеларство и които прилагат добрите пчеларски практики (ДПчП), те кога ще се замогнат, кога ще направят 200 пчелни семейства за да могат да създадат семейства, да се развиват ..? Кога ..? Тези които говорят, че не трябва да има таван, те имат някакъв недобронамерен интерес ..! Това е така! А защо е така ..? Защо ..?
 • ... и таван ... за пчелните семейства
  19.12.2017, 15:40
  Необходим е и таван за пчелните семейства! Не може да се подпомагат с години пчелари които имат по 400-500, та даже и над 2000 хиляди пчелни семейства, хора, които кръстосват на шир и наделеч далечни дестинации. Това просто не е приемливо ..!
 • Пари?
  19.12.2017, 15:39
  Пет година след като лицето е регистран по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност да може да кандидатства за парични средства. И така, пари ще се дават на всички регистрирани пчелари и всеки ще си харчи тези пари в зависимост от нуждата; байчо от село, например може да си купи за пчелина 4-5 кашона с презервативи, а някои друг, например ветеринарномедицински препарати, бои, офис техника за пчелина ..; да купувам на някои си там пчелните майки, а 4-5 дни след като съм ги сложил в кошера пчелите ги сменят ..! Е, кой е заинтересован в това нещо? Кой ..?
 • cecko96_1
  19.12.2017, 15:10
  Пари трябва да се дават на всички пчелари които искат да се развиват без значение от броя семейства които притежават.Кандидатства се по програмата независимо за какво, а парите се разпределят спрямо всички .Вместо по 26 за майка примерно ще се вземе по 16лв но ще може повече хора да се развиват и инвестират.Просто е както е марката за борба против акара така трябва да станат всички мерки.
 • пари?
  19.12.2017, 12:00
  Пари трябва да се дават на онези пчелари които са се доказали, а не да се пилеят даром средства; пари за съндъци? голям противник съм ..! Нека да се предвидят пари за бъдещата Национална референтна лаборатория за пчелен мед и пчелни продукти, а не ... за майкопроизводители, съндъкопроизводетели или други никому ненужни неща!

Последни новини