Стоилко Апостолов: Има безумна конкуренция в бизнеса за биосертифициране

Биопроизводителите трябва да използват новите технологии, коментира д-р Стоилко Апостолов

24.11.2017 | Коментари: 3 | 10788 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Стана една безумна конкуренция в бизнеса на сертифициращите фирми. За пример във Франция са 9 при 65 000 клиенти, в България са 16, при 6 000 – 7 000 клиенти. Изобщо не може да става сравнение. Това коментира пред Фермер.БГ д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“.
 
 
По думите му проблемът е, че има много производители, които се водят био, само заради субсидията.
„При тях няма риск да им хванат нещо в крайния продукт, заради което после да получат някаква санкция. На практика те са неуловими.
 
Ако сертифицираш ливада и пасища без животни и продаваш сеното просто ей така или само го косиш, за да изчистиш пасището и да вземеш субсидията, тези хора няма как бъдат хванати в нарушение, че да могат да санкционират сертифициращата фирма. А до момента не е наложена санкция на нито една сертифицираща фирма, въпреки негативните доклади на комисията“, каза д-р Апостолов. 
 
Според него  трябва да започне да се прилага законодателството. 
„Имаме хубави, големи ферми, които са водещи в отрасъла. Слагат етикети, следят за правилата, но покрай тях има и такива, които се промъкнаха и такива, които изпомпват парите от мерките. Ако имаше един огромен чувал с пари, който не свършва никога, нямаше да има проблем. всичко щеше да е по мед и масло. Проблемите станаха, когато парите свършиха“, коментира д-р Апостолов.  
 
 
Той смята, че подкрепата за ливади и пасища и фуражни култури е безполезна, щом животните, които ядат този фураж не са сертифицирани. 
„Това е безсмислено. Единствената полза е за околната среда, че на тези пасища не се хвърлят изкуствени торове“, отбеляза Стоилко Апостолов.  
 
Във биопчеларството също има неща, които трябва да се подобрят. 
„Оказа се, че изпреварваме целият свят – на второ  място сме след Бразилия по сертифициране на пчелни семейства. Включително и в суперинтензивни райони, където не се спазва това отстояние от 3 км около пчелина. И някой трябва да наложи спазването на тези правила“, каза Апостолов. 
 
Според него трябва да се преразгледа и големината на ставките за някои култури, тъй като са твърде високи.  
„Миналата седмица бях в Брюксел на среща с представители на биобизнеса. И като сравнявахме ставките – нашите са като в Дания.  Това провокира много нездрав интерес, което позволява на едни хора да произвеждат, без да се интересуват от новости, от технологии, а също и да си повишат добивите. Колкото и да приберем е все едно, защото субсидията е като в Дания, а стандартът ни е като за третия свят. Оттам идват и тези изкривявания“, коментира управителят на „Биоселена“. 
 
 
Според него, ако субсидията е по-малка ще има и по-голям интерес от страна на фермерите да прилагат повече новости.
„В Белгия при биопшеницата средният добив е 600 кг/дка. Ние тук, ако ожънем 200 кг биопшеница е рекорд. Биото не е производство от преди 300 години, а е съвременно производство. Добивите почти догонват конвенционалните.  А ние просто спираме да пръскаме и каквото ожънем и чакаме субсидията да компенсира разликата“, добави Апостолов. 
 
Той разказа, че френските биопроизводители не са си взимали субсидиите от 2 години – сега чакат да им се плати за 2015 г. 
„Но това не е спряло бизнеса – и фермерите, и преработвателите работят, и всички деца в училищата там ядат биопродукти“, коментира управителят на „Биоселена“. 
 
По повод новия регламент за биопроизводството, който Европейската комисия (ЕК) представи преди дни, Апостолов каза: „В много неочаквана посока започнаха да се развиват нещата с новия биорегламент на Европейската комисия. Залитнаха типично  по чиновнически в измерване на някакви остатъчни количества пестициди в продуктите. Работата беше почти пред провал и да се спре да се работи изобщо по този нов регламент, докато не се изчистят текстовете. Реално намериха някакъв временен компромис, не знам докъде ще издържи. 
 
Но не е там работата. Биоземеделието не е търсене на вредни вещества в даден продукт. Биоземеделието е процес на производство и на сертифициране. При съмнения се взимат проби, не може всеки продукт да се проверява. Иначе тези продукти ще станат непродаваеми – само една проба за тежки метали е 90 лв. 
Идеята тук е да се контролира процесът на производство. И съответно фермерът да покаже, че спазва изискванията с документи, записи и т.н.“.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • КРАВАРрррр
  24.11.2017, 22:26
  Драги господа,ако няма животни в дадена местност и те не са на пасището ЗАЩО им издават сертификати за био като те се хранят на ясла тиа хубавки млечни крави......питам аз и така хубаво си крадат супсидии.пасищното животно трябва да има огромен престой на пасището ПОДЧЕРТАВАМ а не да е на 100 километра и да не знае какво е паша както правят 90процента от кравоимащите виличини.Кой не си върши работата аааа кицензирате неправомерно и контрола майййй е мъни мънии
 • грездея
  24.11.2017, 10:50
  Не само биосубсидиите водят до много площи ,символична продукция,същото е и с останалите субсидии на площ особено схемата за плодове с фалшиви фактури.Повсеместно ,лавинообразно нарастват площите с зеленчуци,овощия,тикви и пр.,а в сищото време продължаваме да си хапваме вносни такива.
 • Ах, Стоилко
  24.11.2017, 10:23
  Г-н Апостолов както винаги лъже... на две контролиращи фирми са им отнети лицензите заради нарушения... това са А Серт и Кива Еко Гаранти... Ама така му е удобно, за да му върви неговата дейност... Защото по-голям брой фирми -> по-голяма конкурентност -> по-добри цени и съответно по-добри услуги... Просто КОНТРОЛЪТ върху тези фирми не е на ниво, а не че са много на брой!

Последни новини