Топлата зима притеснява пчеларите

Пчелите напускат кошерите при по-високи температури

12.01.2018 | Коментари: 0 | 27854 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Пчеларите изпитват притеснения за състоянието на пчелните семейства заради топлата до момента зима. Според тях съществуват сериозна опасност, тъй като пчелите напускат кошерите заради високите температури, а същевременно няма с какво да се хранят.
 
 
„Меката зима е нож с две остриета, защото пчелите напускат кошерното пространство, за което им е нужен хранителен ресурс, а в същото време се връщат с празни гушки, понеже сега в природата няма никакъв източник на храна. Това води до неефективно изразходване на зимните запаси. Вторият рисков момент е, че пчелите са заложили за отглеждане една идея повече личинки“, коментира Андрей Андреев от Сдружение „Родопска пчела“.
 
Според него обаче едно продължително застудяване може да се окаже проблем, особено за по-слабите семейства, които за да топлят себе си и бъдещото поколение, амортизират много бързо, а това би довело до нови загинали семейства до идването на пролетта.
 
Андреев смята още, че активността на пчелите сега не е проблем. „По-добре така, отколкото да не могат да проведат очистителни облитания в продължение на почти два месеца, както бе миналата зима от средата на декември до средата на февруари“, добави още пчеларят пред dariknews.bg.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини