Учени: Светлината осигурява до 6 реколти годишно!

Откритието е направено в изкуствена околна среда и може да постави начало на нова зелена революция

09.01.2018 | Коментари: 0 | 8421 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Нова технология позволява да се ускори узряването на аграрните култури и да се прибират по 6 реколти годишно.
 
 
Международна група от учени разработи нов метод за бързо отглеждане на растения, който позволява силно да се повиши производителността в селското стопанство, съобщи сп. Nature Plants.
 
Разработеният метод е основан на използване на парник или друга изкуствена околна среда с увеличено осветление. Там учените създават по-продължителен дневен режим, който ускорява растежа на културите.
 
 
 
Като използвали този метод, авторите на експеримента успели да получат реколта от пшеница само за 8 седмици.
 
Това означава, че с помощта на тази технология в отделни райони на планетата може да се получават 6 реколти годишно - три пъти повече от добива на фермерите, които използват традиционните методи.
 
Учените отбелязват, че тези резултати може да поставят началото на нова „зелена“ революция. Нещо повече, този метод е много полезен за самите научни работници, тъй като те ще могат по-бързо да проверяват различни генетични комбинации, за да създават по-приспособени към различни типове климат сортове пшеница.
 
Авторите на изследването приложили този метод на отглеждане не само към хлебно жито, но също към ечемик, грах, нахут и различни сортове рапица, като успели да добият 4 реколти в продължение на една експериментална година.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Име
    10.01.2018, 12:14
    "Голямо откритие" индийския коноп доста отдавна го отглеждат по тоя метод,по мазета и пещери' с изкуствено осветление!!

Последни новини