Удар по животновъдите в Хасковско заради чумата по овцете (обновена)

Забрана за транспорт и търговия с овце, кози и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково

10.10.2018 | Коментари: 20 | 11392 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Нови мерки за борба с чумата по дребните преживни животни удариха и фермерите в област Хасково, макар че там няма обявено огнище на заразата.
 
 
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев е издал заповед за забрана на транспорта и търговията с овце и кози на цялата територия на областите Ямбол, Бургас и Хасково.
 
Добитата продукция – месо и мляко, която не е преминала през термична обработка, може да се разпространява единствено на територията на трите области, но не и в останалата част на страната, нито може да се изнася. Досега рестрикциите обхващаха само седем гранични общини.
 
Заповедта на д-р Дамян Илиев се позовава на Решение за изпълнение на Комисията 2018/1499 от 08.10.2018 г. за установяване на защитни мерки за предотвратяване на разпространението на чума по дребните преживни в България. За предстоящите промени БАБХ съобщи на 28 септември тази година.
 
„Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да огнището на чума по дребните преживни животни в град Болярово и продължаващото разпространение на заболяването извън община Болярово, Европейската комисия ще предприеме нови санкции срещу България. Изготвен е проект за изменение на действащо решение, според което ще бъде увеличена територията с наложените рестрикции“, обявиха тогава от Агенцията.
 
Фермер.БГ изпрати запитване до БАБХ по какви причини рестрикциите са разпространени и върху област Хасково.
 
Ето и отговора, който получихме от Агенцията по храните:
 
"Ограниченията разписани със Заповед РД 11 – 1987/09.10.2018 г. се отнасят за областите Бургас, Ямбол и Хасково и са изцяло на основание Решение за изпълнение на Комисията 2018/1499 от 08.10.2018 г. изменящо Решение за изпълнение на Комисията 2018/954/ЕК от 04.07.2018 за установяване на определени защитни мерки с оглед предотвратяване на разпространението на чума по дребните преживни в България. 
 
Решението на ЕК е основано на констатирани дребни преживни животни с антитела срещу чумата по дребните преживни животни при извършения надзор на болестта около огнищата в Бургаско и Ямболско. Събитията в Странджа, включващи мерки срещу БАБХ и възпрепятстващи извършване на законовите ветеринарномедицинските мерки, както и струпването на протестиращи лица, в епизоотични огнища, са счетени като риск и предпоставка за евентуално разпространение на заболяването във вътрешността на страната. Във връзка със съседството си и близостта до огнищата в Ямболско, област Хасково е приета като рискова за такова разпространение и включена в Решението за изпълнение на Комисията 2018/1499." 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • хм, приятели!
  20.10.2018, 11:53
  Така де, да настройваме хората един срещу друг ,ама много ни бива в това. Жената от Болярово трябва да е най-виновна, а не тези , които измислиха целия сценарий с чумата. Малоумно племе сме, няма такова! Даже в Африка са с повече мозък и се сещат откъде иде всичко.
 • Да си кажем истината
  15.10.2018, 11:08
  Това за "големите", които ни плашат, че ще продадат животните и ние "другите" ще умрем от глад е ала - бала! Истината е, че от 40 до 70% от бизнеса с животни и мляко е на СИВО, т.е. не плаща данъци или плаща символично. Всички дето се пъчат, като "честни частници" и с кръв и пот изкарват хляба, лъжат - съзнателно и целенасочено. В животновъдството, като национални доплащания и евро субсидии (в т.ч. за пасища и натура) за последните 10г. са изплатени почти 7 млрд.лв. Финансовите обороти на сектор животновъдство са почти 5 млрд. годишно. Ако се види колко е делът на този сектор в данъчните приходи (има такава статистика), той е в рамките на 5-8%. Може да има грешка в данните, което е свързано с укриване на обороти, но тя е в рамките на статистическата. Бих запитал "овчарчето Калитко", ако произвежда 400 ярета и 50-70 агнета, което означава, че отглежда 230-250 кози и овце, какъв годишен финансов оборот отчита и като спадне признатите разходи, колко му е печалбата и колко данък от 10%, върху нея плаща. Сметката е много проста, ако се прибавят доходите от мляко и сирене - почти 8-10 000лв. данък трябва да плаща годишно. Може и да е плащал, но за последните 10г. едва ли е повече от 2-3 000лв. Ако се направи сметка за сектора - ще ни "заболи главата". Затова нашата страна е обречена на пропадане, затова младите бягат, затова няма инвестиции. А всички искаме неограничен и безплатен достъп до образование и здравеопазване. Кажи "овчарче" откъде да дойдат парите?
 • чиновникът
  15.10.2018, 0:14
  Упражняваният контрол е доста либерален и щадящ от страна на всички контролни институции над малките фермери именно да се запази поминъка на хората и да не бъдат лишавани от възможност за препитание. Но всяка търпимост си има граници! Реши ли държавната машина ще ви смачка по всички направления, спазвайки стриктно буквата на закона! Сегашното ви безпочвено недоволство и заучени фрази на обвинения за корупция, закриването или откриването на министерства, агенции, свалянето на министри, зам. министри няма да помогнат! Тежко на всички "селски" тарикатчета!
 • овчарчето калитко
  12.10.2018, 18:16
  Един приятелски съвет към ДАНЪЧНИЯ когато двама си мерят егото не си слагай задните части там.Резултата ще е много болезнен за теб.В данъчното може да си бог но на моята кошара аз съм царя и господая.И едно въпросче за домашно. На кой ръб на закона взимате рушвети или това е съвсем законно?Сега залягай зад бюрцето и си напиши домашното.
 • Ренегат
  12.10.2018, 17:46
  И ние знаем как влизате в мандрите с празни ръчички пък излизате с пълни чанти Я се скрий бе службогонец.
 • И ние от данъчното сме тука
  12.10.2018, 17:05
  Само се пъчите, че сте голяма работа. Гола вода сте, всичко ви е на ръба на закона. Големи, малки, сирене и не знам какво си? Ако ви направя проверка, да видя колко данък сте платили за последните пет години, ще се окаже, че не знаете къде и как се плаща. Иначе, знаете да си ги мерите. Гола вода сте, длъжници сте на цялото общество. Искате всички да треперим и да ви "пазим", че без вас ще загинем от глад. Айде бе! Да не се окаже при ревизията, че има да давате повече, отколкото сте укрили от системата. Я се свийте и си трайте!
 • ха- ха- ха
  12.10.2018, 16:37
  Колко лесно се оставяте да ви манипулират, братя българи!? Колко лесно скочихте един срещу друг. А там някъде, някой потрива доволно ръце и подклажда огъня на омразата. Мислете преди да се обвинявате взаимно. Мислете.
 • овчарчето калитко
  11.10.2018, 23:17
  Никой на сила не карам да си купува миризливото ми сирене и мляко в магазините има достатъчно от не меризливото палмово хората сами си правят избора а колко сън честен или не пак те клиентите казват.Но все пак е добре да чуеш и друго мнение въпреки че за мен не е особенно важно .Аз и семейството ми също ядем от това сирене и мляко и още слава богу никой не се е разболял Всичко в въпрос на личен избор .Аз на когото и когато трябва съм се доказал затова и хората са доволни от това което им предлагам домашно сирене и прясно козе мляко ако на теб не ти харесва имаш богат избор в маркетите .
 • овчарче
  11.10.2018, 21:34
  Я не ми се пъчи с набедената си честност! Да те питам тогава на кого и как продаваш млякото и сиренето от козите си? Честно ли е да продаваш миризливите си боклуци със съмнително качество без да спазваш никаква хигиена на производство на нищо не подозиращите купувачи? Не те ли притеснява, че ще разболееш хората я с бруцелоза, я с листериоза щото се имаш за ГОЛЯМ, честен и безгрешен? Я пии още една ракия па дано ти уври акъла!
 • овчарчето калитко
  11.10.2018, 18:09
  Със сигурност съм много по голям от някои и колкото и да брейкаш пак ще си останеш само с брейкането чумави нечумави аз с козите си вадя по честен път хляба и вечер и ракийката и хляба ми са сладки защото не са крадени такива сме ние бедняците не брейкаме и не правим оценка на другите по това какво работят.Айде със здраве.
 • брей
  11.10.2018, 17:05
  Кой ще ти иска чумавите кози бе калитко? Козата - кравата на бедняка! Голям си!
 • овчарчето калитко
  11.10.2018, 15:52
  Малък дори дребен даже може да се каже нищожен животновъд съм циганин или наемен пастир в стадото ми не е стъпвал и няма и да стъпи а за яденето 400 ярета и някое друго агънце и без пари да ти ги дам не можеш ги изяде ама знам ли то от инат и лакомия юнашко дупе се насира.
 • Н.Биков
  11.10.2018, 14:58
  Ако наистина си "овчарче", не знам от кои си от малките или от Големите, дето наемат цигани за "овцевъди". Ако си от сериозните като мене, зимата не бива да те плаши. Тази година трева имаше и по камъните, а слама и люцерна, само да си ги изсушил качествено, ще имаш и за до година. Не разтягай ластици, за тежката зима - ще се справим. Кажи, какво ще правим агнетата и млякото, ако забраната не отпадне до година, ще се наемеш ли да ги "изядеш", заедно с тия дето протестирахте - те все са гладни. Ще ги дам евтино.
 • овчарчето калитко
  11.10.2018, 14:29
  До Здравко 74 само така братчед остро и нападателно .До Кривчо само не разбрах кой го играе мечката идва зима а животните които останаха не продадени и нехуманно умъртвени Наредби и Постановления от ЕК и БАБХ не ядат.
 • tenko911
  11.10.2018, 13:27
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Косто К.
  11.10.2018, 12:30
  До Бате Здравко Д.-74. Бате, не се прави на такъв, какъвто не си. "Случая" с Чумата по ОВ от чисто професионална гледна точка, е ясна и категорична. Проблема се изкелефенчи и политизира и доведе да този лош резултат със забраната от ЕК. Гадно и елементарно е когато такъв проблем се политизира, но у нас всичко е политика. Не се чуди, а прави професионални коментари и ако си позабравил Нормата и Правилата за такива болести по животните си направи справка, където трябва. Другото е лигавене, гавра с професията на животновъди и ветеринари и "бута" проблема в посока, която съсипва интереса на тия, които плащаме данъците в тази страна. С това даваме възможност на незрели и лакоми политици и журналисти да правят "политика" и пари на наш гръб. Честито!
 • Филип Колев
  11.10.2018, 0:08
  Заради тая проклета боляровска тиква и платената сган от лумпени на БСП всички ще оперем пешкира! Много се показаха и изказаха президента, дебелата Корнелия, Вигенин, Динко от Ямбол, кучкари и обикновенни кучки и всякакви други безделници с лапи и копита и с много свободно време без никаква работа! А за цирка се раздадоха на място по 50лв. на калпак да протестират, ама само когато камерите работят! Някои от тия циркаджии за пръв път видяха коза в живота си. Докато овцете са доволни на 50лв. ще има мафия!
 • bg
  10.10.2018, 21:38
  rabotite bez pari po bg ,po evropa rabota kolkoto stew ,sjalata vlast e mafiotska te sa svlrzani ,i ste kradat njama da spirat nedejte se nadjava na subsidii te gi kradat predi da dojdat do vas ,ako ne vjarvate idete vav klrdwali vav razplawtatelna vseki den banket imat jadene piene po sjal den
 • zdravko74
  10.10.2018, 20:27
  Баси мишока , на няколко пъти се опитах да напиша нещо смислено на коментара на .....колегата . НО все не се получаваше .. Да живее ГЕРБ , БАБХ и всички производни на мафията в България .
 • Кривчо Криви
  10.10.2018, 17:48
  Това е резултат на действията на протестърите и на неграмотното и купено поведение на някои от журналистите. Когато бъркаш на мечката в бърлогата, или трябва да си много бърз или да си много глупав. Заповедта на директора на БАБХ е следствие на решение на ЕК. Мерките и правилата в такива случаи се налагат по решение на Комисията. Ха сега фермерите от районите, в които се налага забраната да издирят "специалистите по заразни болести" по животните, които казваха-тука има-тука нема и дайте да помогнем на баба Дора и на Ани и да им направят "мечка".

Последни новини