УС на ДФЗ реши да отпуснe de minimis за пчеларите

Заявленията ще се подават от 20 ноември до 1 декември

13.11.2017 | Коментари: 2 | 48625 прочитания
Автор: Фермер.БГ
От 20 ноември до 1 декември 2017 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от фонда. 
 
 
Бюджетът на помощта е 2 400 000 лева. Това реши УС на ДФЗ на свое редовно заседание на 13 ноември 2017 година. 
Подпомагане ще получат пчелари с между 20 и 200 пчелни семейства включително. Тези, които отглеждат над 200 пчелни семейства могат да се включат в държавната помощ само за първите 200.
 
Финансовата подкрепа е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и има за цел да компенсира направените от пчеларите разходи за зазимяването и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.
 
Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2015 г.– 2017 г.). Размерът за подкрепата на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване.
 
 
Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които трябва да са регистрирани земеделски стопани до 29 септември 2017 г., по реда на Наредба № 3 от 1999 г. 
Срокът за изплащане на помощта е до 18 декември 2017 г. Още информация за помощта de minimis за пчелари може да откриете на сайта на ДФЗ. 
 
 
 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • мими
  21.12.2017, 13:31
  На всички ли са преведени парите? Аз нямам превод още. Знаете ли как ги пускат по номер на заявление и дати , на коя дата сте пуснали заявление за кандидатстване?
 • Пчелар
  21.12.2017, 12:30
  4,77 на семейство.
 • Пчеличкааа
  21.12.2017, 10:59
  Някой друг има ли превод на пари? Аз нямам??? Каква е сумата която са превели на пчелно семейство?
 • Деси
  21.12.2017, 8:46
  Току що в 8:43 получих SMS за превод. Не спазиха датата 18.12., но...
 • Деси
  21.12.2017, 8:41
  НЯЯЯЯЯМА ПРЕВОД.Защо?
 • Петя
  20.12.2017, 15:17
  Колеги, имате ли преводи?
 • Ивайло
  18.12.2017, 19:37
  Това не е държава...Отглеждам 200 семейства,втора година биологично пчеларство в преход.Ако нямат запас за зимата мислещите се за "богоизбрани"решават в наша България да вмъкнат закон-или с кафява био захар на цена от 7лв. за кг/задължително със придружаващ я сертификат/,или да поискаме разрешение от Г-н Миниостъра да си закупим Био мед на цена от поне 10лв. за кг.за да си храним пчелите.Друга позволена храна в България няма.Кошерите задължително да са боядисани със боя,позволена за употреба в хранително вкусовата промишленост/отново придружена със съответния документ/. Восъка да бъде заменен с биологично чисти.Никъде във тази страна няма фирма,която да продава био чист восък!!!Защо ли? Другата алтернатива е да научим пчелите на коя нива да ходят,в по напръсканата или в по-малко напръскана.А след това господата управляващи говорят за прозрачност и био продукция и на цени от 4 до 8 лева за кг.Погледнете цените на био меда в истинските европейски държави,както и условията им за работа.Къде в света има субсидия от 4-5 лева,няма и за кг.пчелен мед.И един апел към служителите в ДФЗ:де минимис в бургаско срок на плащане до 20 декември,а приемът стартира декември-днес на 18 средствата са преведени.Де минимис за пчели-прием до първи,срок за изплащане 18 декември-все още не са платени.Това е България...Българските пчелари нека си продават продукцията на стрсни,като Германия,Италия,Франция за жълти стотинки,а във тази същата България нека се внася мед от Китай на цена от 5лв. за кг.-много вкусен според голяма част от консуматорите,само,че на етикета пише 18% съдържание на пчелен мед.Да ни е сладко.Предлагам протест пред европрец едателството,когато дойдат в НДК...
 • Petar Dimitrov
  18.12.2017, 12:46
  Razvalnouva me napisanoto ot 16.12 na kolegata . Tova triabva da go prothetat i v evropeiskia sauz za 2.30 evro soubsidia na kocher za godina v evropeiska Bulgaria.Da sa ni givi nachite oupravnizi??? Da givee demokrasiata v Bulgaria?
 • Пчеличкааа
  16.12.2017, 14:18
  Да, както винаги това е подигравка с нас пчеларите.Но никой не се замисля,че без нашите пчели няма да има нито жито,нито царевица, нито каквато и да е култура! Без нашите ПЧЕЛИ земеделците няма да имат никаква продукция,а без земеделците няма да има животновъди-защото и животните няма да има какво да ядът! Това е кръговрата на живота. Без пчелите и хората няма да съществуваме.Без ПЧРЛИТЕ да опрашват културите няма да съществува нищо на земята! Дивите пчели в природата са твърде малко и немогат да опрашват и 2% от културите на земята..... Вместо всички да се замислят от каде започва всичко,те се подиграват с нас пчеларите и ни дават помощи по 4.64 лв. На пчелно семейство а на земеделците по 10 пъти повече, връщат им и пари за нафтата която са изгорили. А на животновъдите с офце,крави и биволи по близо 300-500лв на животно и де минимис по 7 лв. Отделно всяка крава и бивол им дава по 5-8 литра мляко всеки ден - на мандра да го дават взимат по 1 лв за литър.200дни по 6 литра мляко на ден по 1 лв на литър, всеки може да си сметне каква сума взимат чисто без държавни помощи + по 1 теле (за което също им се плаща) на година от животно и те стават доста парички.Не искам да ги обиждам по никакъв начин, и те работят като нас за парите си. Възможна съм от управниците ни и от неспособността им да мислят. А пчеларите 20 кг от кошер мед по 4лв това е за годината и държавната ни помощ от Деминимис е 4.64 лв на пч.семейство и е само това за цялата година. Затъркаха ни очите за биологичните с де минимис с 4.64 лв. И никой не се замисля каква важна роля имат пчелите. И сега какво трябва да си мълчим и да непротестираме така ли ? Аз предлагам да спрат пчеларите да създават конфликти м/у себе си и да се обединим . И след Нова година да отидем да протестираме. Стига подигравки само с нас. Кой помогна на младите пчелари? Дори и не пуснаха програми за пчеларите, каде е и мярка 6.1 лъжат ни от 8 месеца и повече че ще я има и сега беше за последно за ноември или декември.и какви отново ни излъгаха. Пчрларите да си продават меда на 4 лв на 3-4 фирми за да получат 4.64 лв на семейство. Ние плащаме осигуровки и ни измислят все нелепи неща за които да даваме пари - като 3-та табелка по средата на всяко пчелно семейство. В другите държави е далеч по различно от колкото при нас. Данък опрашване кога ще има? Само ни лъжат и ни хвърлят трохички за да мълчим. И нито един оправник не се замисли за пчеларите колко работа вършат, каква техника им трябва и как да ни помогнат. Не се замислиха и колко са важни пчелите за природата и за храната и съществуването ни. ПРОТЕСТТТТ!!! ПРОТЕСТ !
 • Пчелар
  15.12.2017, 19:47
  Да колеги има яснота.Днес в 16 часа звънях в ДФЗ и в отговор на въпроса ми отговориха - 4.64лв. на пчелно семейство.Превод 18-ти декември. Честито на всички...
 • Пчелар
  04.12.2017, 16:57
  Има ли яснота за броя подали и колко ще е сумата ба кошер.
 • .
  24.11.2017, 15:49
  туко що ме върнаха от ДФЗ , нямал съм документ за реализирани продажби ? как да стане това с 23 кошера , като 15 са отводки от тази година , Пълна простотия е нека да се съсипе цялото земеделие в българия
 • ПЧЕЛАР
  23.11.2017, 13:22
  Не само има ограничение в бройката кошери, но и принуда да си продадеш меда на определен кръг хора/фирмите -прекупвачи/..., че и в определени срокове...,и ако не го сториш губиш правото на подпомагане. В чий ли интерес са измислени тези условия? Със сигурност не е на пчеларите. В кой друг сектор има такава принуда и недомислени критерии за допустимост за подпомагане? Дори и да склони да даде медът си на по-ниска цена пчеларят няма гаранция, че фирмата прекупвач ще го стори в необходимите за Де минимис срокове... Обикновено след дадени проби на фирмите-прекупвачи се чака с месеци да ти изкупят меда, и в последните години винаги е на по-ниска цена от обещаната при вземането на проби... И какво става тогава, г-да "ЕКСПЕРТИ" от ДФЗ? Това дава ли ви право да ощетите определен кръг пчелари? Не е ли достатъчно, че някой друг вече веднъж се е подиграл с труда ни? Не е ли целта да подпомогнете сектора? Хората продали медът си на по-късен етап по една или друга причина, не са ли също данъкоплатци на тази държава? Ако все пак има някакво обвързване с продажба и срокове към нея периодът трябва да не е календарна година, а да е съобразен с добивът на мед и възможната му реализация…. Добивът на мед започва в повечето райони V, VI месец и завършва началото на VIII. Реализацията обикновено се случа в периода от една година от добива през текущата година до започването на новия медосбор през следващата, но никой не може да е сигурен кога точно ще е … тъй като това е независещ от нас фактор. В същото време има колеги, пострадали от висока смъртност и през годината са заложили на възстановяване бройката кошери и нямат почти никакви добиви… Нали затова има регистри в БАБХ, нали затова има пролетни и есенни прегледи за установяване на наличната бройка кошери? Те трябва да си купят мед и препродадът ли за да получат подпомагане за пчелните си семейства? Във връзка с искането за удостоверение за качеството на меда – това отново задължава пчеларите да са зависими от търговците-посредници, а не би трябвало … Това отново ме навежда на мисълта, че правилата Ви са в интерес на ФИРМИТЕ-ПРЕКУПВАЧИ, а не на пчеларите. Има много колеги реализиращи продукцията си на дребно и съответно, също ще бъдат лишени от подпомагане по тази причина. Би трябвало изследване от акредитирана лаборатория да решава този проблем и да не се налага производителите да бъдат принуждавани да продават на неизгодни за тях цени. Моля, обърнете внимание на недомислиците, които ще допринесат до дискриминация и ощетяване на хората в този отрасъл и ги отстранете своевременно. Не догодина… СЕГА!
 • cecko96_1
  19.11.2017, 16:20
  Защо при животните НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ до 200 а при пчелите има такова?
 • До 123
  16.11.2017, 13:48
  Първо нещо си се объркал никога не съм имал крави!Второ това което съм писал е истина, или не е така Виж справка в ДФЗ.И трето обвързаното подпомагане е от200лв до 400лв.Сега ако ти си някои хитрец и не издаваш фактури за да не плащаш данаци е друго няма да вземеш нищо НО Е ФАКТ ,ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ СЕ ДАВАТ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ И АКО СА РЕДОВНИ СЕ ПОЛУЧАВАТ .Отделно сега ще се дават още по 80лв на крава за хуманно отношение така,че не говори неверни неща.
 • Лъжанов
  16.11.2017, 13:44
  Оставка на Лъжанов мафиота, само разхожда метресата си Невена Гарби - Костинбродската
 • 123
  16.11.2017, 13:00
  Ако животновьдите вземат толкова много защо си продаде кравите и се захвана с пчели????И сам мога да си отговоря Но аз познавам доста пчелари ида ти кажа още в лайна пчелар не сьм видял но животновьд даа
 • ДО 123
  16.11.2017, 10:50
  ДО 123 Колега престани да говориш глупости ПЧЕЛАРИТЕ ВЗЕМАТ САМО ДЕ МИНИ МИС!ЖИВОТНИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПАСИЩА 10ДК НА ГЛАВА ОТ ТАМ ПОЛУЧАВАШ 360ЛВ ПОЛУЧАВАТ ОЩЕ ПО 180ЛВ НА КРАВА НЕ ОБВЪРЗАНА И ОТДЕЛНО ОБВЪРЗАНА 200ЛВ. Така ,че не се прави на ощипан а се до изказвай .За крава 740лв,за овца 130лв за пчелно семейство 5лв.СЕГА СРАВНЯАВАЙ КОЙ КОЛКО Е ПОЛУЧИЛ ЗА ЕДНА ГОДИНА?
 • idioti
  16.11.2017, 7:32
  До 123-Когато нахраниш бозайниците те, ще ти дадат мляко или месо.Но пчелите ще донесат мед АКО ИМАААА .Когато драскате първо прочетете.За информация гледал съм 10 години крави.До миналата година бяхме сектор пчеларство,а сега сектор животновъдство.Получаваме пари 2-3 пъти в годината,а вие всеки месец.Аз трябва да разпределя парите за данъци,горива,храна,дрехи за децата,ток-вода и др разходи.Не ви завиждам,но и вие не ни завиждайте.Разходите ни са големи на фона на доходите ни.Ако някой не вярва да стане пчелар.
 • живко маринов
  15.11.2017, 16:34
  за да вземеш пари трябва да си продал мед на фирмите през 2017година това е по предложение на пчеларските организации честито
 • vil_ng
  15.11.2017, 14:04
  Да им е честито на пчеларите! Дано само техния де минимис, да не се окаже като де минимиса на останалите животновъди, хем е смешно малък, хем никакъв го няма.
 • 123
  15.11.2017, 11:24
  Принизиха бозайниците до насекомите 7 лв крава 3л70ст за овце -кози и 5лв пчели ПЧЕЛАРИ НЕ ЧЕ ВАШИТЕ ПАРИ СА МНОГО НО ИЗОБЩО НЕМОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С РАЗХОДИТЕ И ГРИЖИТЕ ЗА ЖИВОТНИТЕ КОИТО ЖИВОТНОВЬДА ПОЛАГА 365 ГОДИНАТА ПРОСТО ДУМИТЕ ВЕЧЕ СА ИЗЛИШНИ
 • Дона
  14.11.2017, 12:13
  Колеги, ако се съди по това де минимиса на нас, животновъдите колко бързо ни го изплатиха....от август месец го решиха, не стига, че е подигрвка , ами и още не сме го видяли! За 50крави, ще взема 350 лева!Това ми е от държавата за цяла година! А осигуровки? А данъка върху тия пари? Ама на ромката това й го дават на месец а едно дете. А на нас за година на 50 крави!
 • зс
  14.11.2017, 11:42
  До 02пост. Зърнарите да ли получават за първите 200 декара? Да.Само по 2лв ако се приспадне на декар от зърнопроизводството ще е достатачно за пчеларството.Забележете 2лв на дк нищожна сума за земеделците на фона на доходите и,и на тракторите и инвентара които притежават пак от субсидии.Да не забравяме,че голяма част от добивите са благодарение на опрашването.Тъй като не можеш да задължиш да плащат за опрашване може държавата да пренасочи малка част от субсидията към пчеларството .
 • cecko96_1
  14.11.2017, 11:26
  Зърнарите получават за първите 300 декара по 47лв на дк, а за останалите до приблизително 10 000дк по 36лв отделно акциза на горивата и се приспада и т. н.
 • АБВ потребител
  14.11.2017, 10:16
  Какви документи ще искат
 • Fermer
  14.11.2017, 10:02
  Кой ти е казал , че трябва да достигнеш 15000 Евро? 1000 Евро ви стигат, даже са ви много!!! Щом си седите и си мълчите!!!
 • idioti
  14.11.2017, 7:04
  Зърнарите да ли получават за първите 200 декара?Нали опраших ме,защо не ни помогнат и те.Станах ме просяци горд съм, че живея и работя в България.И пак гласувай те колеги за ТЯХ .
 • Пчела
  14.11.2017, 6:40
  До Фермер.бг и УС на ДФЗ 2017 година по 11 лв/кошер за първите 200. Това прави 2200лв. Тази година като гледам намаления бюджет ще са по 5лв. Това прави за 200 кошера 1000ле. Deminimis се отпуска за три години. Въпросът ми е как подяволите един пчелар ще достигне 15000 евро ???

Последни новини