Увеличените производствени разходи намаляват ефекта от по-големите субсидии за животни

Субсидията не стига за един тон фураж. В момента фураж може да се купи на 68-70 ст./кг, а млякото се изкупува по 45-50 ст./л, рядко стига до 60 ст./л.

10.10.2012 | Коментари: 5 | 28971 прочитания
Автор: Фермер.БГ

От 15 октомври за сектор „Животновъдство” ще бъдат изплатени средства в размер на 138 милиона лева, които са с 27 милиона повече в сравнение с 2011 година, тоест животновъдите ще получат 25% повече единична субсидия, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Увеличава се субсидията на животновъдите на глава добитък – за овце от 29 на 41 лв. и за крави – от 150 на 200 лв. Според Найденов, ако в тази криза министерството не успее да подпомогне животновъдите, това ще рефлектира върху всички българи като крайни потребители.

Доволни ли са фермерите – с този въпрос се обърнахме към Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млеко- и месопроизводителите в Плевенско. Романов отглежда 90 крави.

 

 

- Г-н Романов, ще помогне ли по-високата субсидия на животновъдите?

 

- Дори и по-висока субсидията е недостатъчна на базата на увеличението на всички разходи, които имаме за производство на мляко. Ако някой смята, че това са много пари, нека да дойде поне за месец във фермата, за да види за какво стигат тези пари. Субсидията не стига за един тон фураж. В момента фураж може да се купи на 68-70 ст./кг, а млякото се изкупува по 45-50 ст./л, рядко стига до 60 ст./л.

 

- Колко струва отглеждането на една крава?

 

- Цените непрекъснато се променят и то в посока нагоре. За да създадеш една крава ти трябват не по-малко от 3 500 лева – почти три години гледаш животното преди да започнеш да получаваш пари от него. С тези 200 лева за крава, които ни обещават, че ще получим, може да се купи около 300 килограма фураж и то по цени към днешна дата. Тоест, в зависимост от животното – дали е в лактационен период когато на кравата й трябват по 6-8 килограма фураж, дали е в сухостоен период, когато изяжда до 2.5 килограма – въпросните 200 лева стигат за фураж за 2-3 месеца. Вярно е, че в бюджета парите не стигат. Но защо не се коментира, че има европейски пари по линия на агроекологията, които държавата не иска да ни даде. Няколко пъти съм бил на заседания на комисията в Брюксел и само Людмила Тодорова, председател на националната аграрна организация на земеделските производители, видях да прави опити да защитава сектора. Никой не задава въпроси, никой не настоява за българското селско стопанство – предлагат ни се готови решения, в дебат по които не сме участвали.

- Министерството твърди, че българските земеделци и фермери нямат интерес към агроекологичните мерки, заради високите изисквания.

 

- Още през 2010 година Националната асоциация на млеко- и месопроизводителите внесохме писмо в МЗХ относно агроекологичните мерки и усвояването на средствата по тях. Отговор получихме през 2011-а, в което изрично е подчертано, че през 2012-а ще се работи по въпроса. Как в края на 2012 година да се съглася, че нямаме интерес? В агроекологичните мерки има средства и за хуманно отношение към животните, и за пасищни животни – по тази мярка се полагат до 500 евро на животинска единица. Защо в България не получаваме тези пари? По наша информация България просто не е нотифицирала мярката.

 

- Казахте, че имате проблем с пасищата?

 

- Това е за мен изкуствено създаден проблем от определен кръг хора. През миналата година имахме пасища в недопустим слой и ни забавиха изплащането. Сега пък имаме дублиране на пасища. Проблемът е за цялата страна, но ще ви дам пример с пасища, които аз ползвам от 6 години. Имам сключен договор за ползване на тези пасища с община Долна Митрополия. Предварително съм платил наема – при нас цената е 3 лева на декар, тоест платил съм 1 200 лева. Преди месец се оказа, че тези пасища са дублирани от софийска фирма, но затова в Долна Митрополия и в областната дирекция в Плевен нямат информация. Как се чертаят тези пасища – по карта ли? Ние сме заявили и платили пасищата още през март, през октомври разбираме, че сега и друг ги е чертал. И тъй като това е проблем на много колеги от цялата страна – независимо какъв добитък отглеждат, оставам с убеждението, че е организирано. Въпросната фирма очертава пасища, които фермерите ползват и плащат от години, но след като те вече са сключили договорите. Фирмата нито има договор, нито е плащала наем, но е очертала пасищата. Това води до драстично забавяне на изплащането на субсидиите. Щом има дублиране, не можем да си получим парите. Ще трябва да минем през дълга съдебна процедура – поне до пролетта. Тоест, едва тогава може и да си получим парите. Не знам докога в България ще цари такова беззаконие.

- Как ще коментирате изоставането на модернизацията на фермите и нежеланието на животновъдите да приведат стопанствата си по евроизискванията?

 

- Как да се модернизираме и да се развиваме като условията в страната са неподходящи. Преди 2 години когато се отложи Нитратната директива казах, че ако не се променят условията, не две, а и 20 години да ни дадат отсрочка, нищо няма да се промени във фермите. За да преструктурираме и модернизираме стопанствата ни трябват пари, които трябва да вземем като кредит от банките, които ни убиват с условия. Как да изплащаме такъв кредит от продукция, която струва жълти стотинки?

Няма фермер, който да не иска да има модерно стопанство. Как да стане когато фуражът е почти двойно по-скъп от млякото?

 

- Предвиждате ли закриване на ферми тази зима?

 

- Секторът е на ръба. Молим за по-мека зима. Няма достатъчно груб фураж – през миналата година от царевицата получихме по 800 кг/дка, тази година едва по 250 кг/дка прибрахме, концентрираният е много скъп. Ако няма държавна политика, която реално да помогне, няма да оцелеем. Има вариант всеки месец да продаваме по 1-2 крави, за да храним останалите, но едва ли ще си го позволим, защото по европейските изисквания трябва да поддържаме определен брой добитък, за да получаваме субсидии.

Чака ни поредна изключително тежка зима, колко сме останали, ще е ясно през пролетта.


 

Разговаря Ваня Кюрчева


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • ayks
  10.10.2012, 20:24
  mani go ministapa laze 200lv sa po ndz1 kam 29 02 2009 god pove4eto sa si prodali zivotnite otdavna ndkm trabva da se plasta 4e zivotnite gi ima i trabva da se xraniat sega no pari sled 15 12 2012 god a virtualnite fermeri wte papkat sega
 • galq73
  10.10.2012, 14:43
  Ami te se nalapaxa i bez da imat kravi.Kakvo im puka 4e nqma da gi ima dogodina?!
 • boriana
  10.10.2012, 14:10
  Колеги,прави сте за жалост. За 2011г за глава получихме по 180лв. , а сега ни предлагат 200 лв. Излиза,че увеличението е едва 10% ,а не както казва МЗХ 25% - за разлика от тях ние можем да смятаме.Жалкото е,че фуражът ни е двойно по - скъп от цената на млякото ни. Наистина ни трябва по-солидна подкрепа финансова от тази,която държавата може да си позволи.Тази,която не са нотифицирали не знайно по кои причини за хуманно отношение към животните можеше да ни спаси.До 500евро не са никак малко, но и тези от ГЕРБ като онези от тройния одеколон нищо не правят по въпроса само се тупат,че животновъдството им е приоритет. Нищо - НИЕ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕМ ТАЗИ ЗИМА - ЩЕ ПРОДАДЕМ КРАВИТЕ СИ , НО СЛЕД НАС ДОГОДИНА НА ИЗБОРИТЕ И ТЯХ НЯМА ДА ГИ ИМААА...
 • cecko96_1
  10.10.2012, 11:43
  Без думи! Дневна дажба на 1бр. крава, 8кг смеска по 80ст -6.40, 10кг люцерна- 4лв, 20кг силаж -3лв,ток, вода, ветеринар,транспорт, работна сила, минимум 1,50лв на ден . Доход- 20л. мляко по 50ст =10лв и субсидията от 200лв за 365дни =55ст. Или за 1ден от крава заедно със субсидията получаваш 10,55лв,а разхода е 15лв. ГОЛЯМАТА СУБСИДИЯ ОТ 55СТ НА ДЕН ЗА 1 КРАВА!
 • galq73
  10.10.2012, 10:00
  Minist1ra mai ne moje da smqta-parite za ERD bqxa 180 lv.za broika ,a ne 150,6to se pravi na glupav -ne moga da razbrera

Последни новини