В Търновско сеят по-малко ечемик, за сметка на рапица

Есенната сеитба в района приключва

10.10.2018 | Коментари: 0 | 559 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Есенната сеитба на пшеница и ечемик в района на Павликени приключва, а заедно с нея и прибирането на царевицата,съобщи Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз, структура на националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).  
 
„Тази есен земеделските производители имаха хубаво време за сеитбата, започнаха още през септември. Сеитбата е ориентирана основно към пшеницата, ечемик вече се сее по-малко, за сметка на рапицата“, посочи  Тодоранов. 
Самият той като земеделски производител обработва 11 000 дка, като върху 4000 от тях е засял пшеница. Останалите се използват за рапица, царевица, слънчоглед, междинни култури.
 
Във Великотърновска област есенната сеитба още продължава. Очаква се да бъдат засети над 700 000 декара с пшеница и ечемик. До 4 октомври вече има 134 000 декара с пшеница, 8340 декара с ечемик и 62 140 декара с рапица. 
За сеитба са подготвени общо 450 000 декара. Очаква се есенната сеитба да приключи до 20 октомври, но в някои райони кампанията се забавя, тъй като има още ниви с царевица. 
 
Миналата година жътвата на слънчогледа и царевицата приключи по-бързо.
Тодоранов, цитиран от dnesbg.com,  коментира още, че се забелязва леко понижаване на изкупните цени на пшеницата, като средната цена е около 300 лв./т. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини